2010. 08. 25.

Hogy áll az Apollo Superior? Sehogy!

Már áprilisban viccelődtünk kicsit arról, hogy a legújabb Debrecenbe tervezett hiperbrutál-gigamegapláza - melynek fő jellegzetessége, hogy (a beruházó szerint szecessziós, eklektikus) üvegfalú ráépítést kap általa az Apollo Mozi - helye bombatámadás helyszínére emlékeztet, az átadás határideje előtt néhány hónappal.
A helyzet nem sokat változott az átadás határideje után néhány hónappal sem, így próbáltam kicsit utánaérdeklődni, a miérteknek.



A városházáról azt a választ kaptam, hogy olvassak Naplót, a hétfői számban pont benne volt. Ejnye, hogy a kutya rúgja meg, hát én pedig nem járatom azt a szart, meg általában ők lopnak tőlünk, most meg úgy fog tűnni, hogy mi tőlük. De én azért is leírom, hogy végül csak kerítettem, egy szerencsétlen tengerimalac alól kirángatott példányt, és olvastam ám benne csodákat!


A tényállás röviden annyi, hogy a beruházó Épszer Innobau Kft. (melyről egyébként igen érdekes dolgokat ír az eszaon.hu) az eredeti elképzelésekhez képest bővítette a terveket, mivel sikerült megszereznie még néhány telket (Még nagyobb lesz!!! Öröm-bódottá!!!) csak a hatályos építési engedélyeket nem kapta még meg. Nesze nektek kiemelt prodzsekt! De a katarzis még csak most jön!

Az önkormányzat nem kíván kötbérigényt támasztani a beruházóval szemben, mert tudomásul vette, hogy a késedelmes kezdés miatt a cég nem marasztalható el. Az történt ugyanis, hogy a szerződéskötéskor nem kalkulálták be az építési engedélyek esetleges megtámadását - ami pedig bekövetkezett, és ez okozta a csúszást.

Na most ezek után bennem csak az a kérdés merült fel, hogy tényleg ennyire hozzá nem értők dolgoznak az önkormányzatnál, vagy mi van? A sokat firtatott kettes villamos tender körül is felmerültek aggályok, mikor a Közbeszerzési Döntőbizottság ideiglenesen megtiltotta Debrecen önkormányzatának a szerződés aláírását a negyedik tender vélt győztesével, mire Pajna Zoltán alpolgármester úgy reagált, hogy a közbeszerzési törvény nagyon bonyolult.
Most meg ott tartunk, hogy épp a Nyugati elkerülő építésének megkezdésén, a kisajátítási eljárások nehézkes ügymenete miatt, évek óta görcsölő önkormányzatnál, senkinek nem jut eszébe, hogy talán több időt kellene hagyni egy ekkora építkezésnek, ha esélyes néhány peres ügy, ami gátolja a kezdést, vagy ha már azon túl vannak, kicsit megsürgessék az engedélyek kiadását?
Hát nem látják ezek, hogy a debreceni nép mennyire vágyja már az új plázát?!

4 megjegyzés:

  1. "Az önkormányzat nem kíván kötbérigényt támasztani a beruházóval szemben, mert tudomásul vette, hogy a késedelmes kezdés miatt a cég nem marasztalható el. Az történt ugyanis, hogy a szerződéskötéskor nem kalkulálták be az építési engedélyek esetleges megtámadását - ami pedig bekövetkezett, és ez okozta a csúszást."

    Most ezt nem értem. Aláírták a szerződést? Van jogalapja az alapján a kötbérnek? Ha van, akkor ki kell szabni, nincs mese, vagy hűtlen kezelés bűncselekménye valósulhat meg.

    VálaszTörlés
  2. Azzal magyarázzák, hogy az önkorminál követtek el hibát, ezért van csúszás, elég nagy genyóság lenne így megkötbérezni a beruházót.

    VálaszTörlés
  3. Az egész ügyben az a fura, hogy a korábban bezárt Piac utcai üzlethelyiségekbe (Maraton, sarki gyros-os) és a Morikba új bérlők költöztek. Namármost, ha a beruházó "csak" az építési engedélyre vár (ami néhány hónap), miért adta ki bérbe az üzleteket? (Ki az a kereskedő, vendéglátós, aki 2-3 hónapra akar üzlethelyiséget bérelni?)
    Hogy mi lehet ténylegesen az ok? Jött a válság, visszaléptek a majdani pláza bérlői és a finanszírozói, és így akár több mint egy évet is csúszik majd a beruházás.

    VálaszTörlés
  4. Kettő.;
    1. Hogy ennyire hozzá nem értők dolgoznak(?)az önkormányzatnál?
    A válasz; igen(már sokszor bizonyították,és az a gyanúm hogy még fogják is)
    2. Pajna már nem alpolgármonster, hosszú,áldozatos munkájáért zsíros aranybánya (bocs a képzavarért:)lett a jutalma.

    VálaszTörlés

Ide debbenj: