2010. 04. 28.

Love Me Tender

Hétfői "csaholásunk" nem mindenhol talált nyitott fülekre. Ilyenek a blogok. Gyűlölik, kedvelik, komolytalannak tartják vagy hivatkoznak rájuk. Pajna Zoltán gazdasági ügyekért felelős alpolgármester a jelek szerint nem kedveli a blogokat. Különösnek tartja azt, hogy egy blog iránymutató lehet. Hogy a legnagyobb országos portálok blogok információi vagy véleményei alapján kezdenek belemerülni egy témába. Pajna szerint például a villamos tender körül blogügyi furcsaságok is felmerültek.

Az alpolgármester sajtóközleményben tudatta: megtámadják a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát, a milliós bírság ügyében pedig bírósághoz fordulnak. Szerintem meg is nyerik. Pajna azt állítja: furcsa, hogy a KDB hirtelen az alapkiírást kezdte vizsgálni, pedig azt minden létező hivatalos szerv és független szakértő jóváhagyta. Ezután egy blogot hozott szóba.
"Nem vagyok az összeesküvés elméletek híve, de számomra az is furcsa, hogy egy, a témával gyakran foglalkozó blogon hamarabb megírták, hogy az egyik pályázó fellebbezni fog, mint ahogyan az megtörtént. Azt is hamarabb közölték, hogy mik lehetnek a kifogások, ami miatt „bukhat” a pályázat, s végül épp ezek szerepeltek a KDB határozatában is."
Mi a furcsa? Semmi. Az említett blog a Kötött pálya, az Index szakblogja. Mi is folyamatosan rá hivatkoztunk. Miért? Azért, mert sem a debreceni média, sem a városháza nem közölt lényegi információkat a pályázat eredményéről. Csak a nyertes nevét tudtuk meg. A KP azért szakblog, hogy jobban elemezze a történteket annál, mint amennyit egy szűkszavú tájékoztatóban olvasni. Megtette, végiggondolta, néhány információnak utánanézett, azután megírta.

A minisztériumoktól kezdve az önkormányzatokon át az alapítványokig mindenhol olvassák a blogokat. Ha a KDB egy ilyen helyen olvas valamiről, s annak utánanéz, abban semmi furcsa nincs. A blogok sokszor hívják fel a figyelmet olyan dolgokra, amiket a hivatásos újságírók észre sem vesznek. Tudomásul kell venni, hogy az ún. civil újságírásnak egyre nagyobb szerep jut a vélenyformáló közgondolkodásban. A Kálmán-Kósa interjú videójának eltűnése azért lett országos ügy, mert a Debbenet felhívta rá a figyelmet. A posztunkat átvette az AltNyil blog, ami ezzel a Népszabadság Online oldalára került. Délutánra már Kálmán Olga magyarázta a történteket.

A Kötött pálya egyébként a szó hagyományos értelmében nem blog. Az Index fizetett újságírója, Tevan Imre gondozza. A portálnál ügyesen kitalálták, hogy speciális területen nem rovatokat, hanem "blogokat" hoznak létre. A szubjektív hangvétel és a vélemény legtágabb szabadsága érdekében születhetett az ötlet. Ezek tehát rovatok, a helyi szolgáltatón keresztül blognak álcázva. Így annyira nincs igaza Pajnának, amikor a blogot emlegeti, mivel a szerző hivatásos újságíró, a szakmájával járó információs csatornákkal rendelkező szakíró. Csak a  "blog" által kínált szabadság lehetőségével hamarabb felhívhatja a figyelmet a furcsaságokra, mint a nehézkesen mozduló, semmit nem ellenőrző szerkesztőségek.

A debreceni tenderrel kapcsolatban Pajna összeesküvés-elméletet szült. Elég egy ilyen idézet a megfelelő utánajárás nélkül, s az eredmény a futótűzként terjedő pletyka: bizonyára időzített támadás történt. Pedig csak néhány embernek kellene gondosabban végezni a munkáját, és sokkal több blogot olvasni, hiszen hamarabb értesülhet a hibákról, mint saját kollégáitól.

Széles-MagNet

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

4 megjegyzés:

  1. Egy szóval: terel.

    Bővebben: először jöttek azzal, hogy bonyolult a törvény, sok paragrafusból áll, hát igen, ezek már csak ilyenek. /Tehát szakmailag alkalmatlan emberekkel dolgoznak?/
    Aztán hibáztatták az nfüt, EU-t a döntőbizottságot.
    Most meg összeesküvés-elméleteket gyártanak, blogokat szidnak, az egész rendszert, mert gonosz, bürokratikus, a szabad közpénzelszórás útjában áll minden, és mindenki.

    Mondják már ki, hogy hibáztak és lépjünk tovább!
    /+ ilyenkor jöjjenek a felelősök felkutatása c. dumával, mert ugye a jó kis többmilliós bírságot valakinek meg kell fizetni... még mi is így fogalmaztunk korábban, hogy jó tanulópénz volt ez az önkormányzatnak, de ez elég nagy tévedés, a felelősséget lerázzák magukról, azt azért sejtitek kinek kell majd megfizetni ezeket a bakikat. Nekünk debrecenieknek, adófizetőknek, utasoknak./

    VálaszTörlés
  2. Közlekedős szakmai blog témában ajánlom még ezt: http://cities.blog.hu/

    VálaszTörlés
  3. Ez a Tevan az a Tevan, aki a szabad véleményformálás mellett a szabad szájáról is híres. Ezt Uj Pétertől tanulta. De nem minden arany, ami bűzlik. Tevan jó információkat kap jó időben. Csakhogy az érdekeivel, a cég érdekeivel nem egyezőket szépen visszatartja. Nem csodálkoznék, ha hamarosan örömmel számolna be a debreceni önkormányzat sikeres fellebbezéséről és megnyert peréről.
    A blogdologban igazad van. Sokkal könnyebben mozognak, mint a csatahajók. De azt ne gondold, hogy nem figyelik őket. Sokkal jobban figyelik, mint gondolnád. ne féltsd te Pajna Zoltánt. Bőven ellátják információkkal a blogokról.

    VálaszTörlés
  4. Igen a médiabirodalom a csatahajók világa. Az árbóckosárból kémlelik a zavaros vizet.
    A blogok a tengeralattjárók (U-boat-ok). Ők benne vannak a zavarosban, jobban látják, hogy mi a helyzet.

    Egy ötlet Pajna úrnak: alkalmazzák cuslagot pályázatírónak! Ő még a semmire is tud nyerni pályázati pénzt. Ezek szerint ő alaposabban ismeri a közbelszarzási törvényt.

    VálaszTörlés

Ide debbenj: