2010. 02. 03.

Fanyar humor

Kósa Lajos ki szeretne törni a bulvárművészetből. Van valóságalapja a kényszernek, az utóbbi hónapokban Debrecen főleg a polgármester alakján át hívta fel magára a figyelmet. Művészeti téren is. A Modem mellszobra után a Huszár Tanya Hotel freskóján szórakoztak mindenfelé a művészetkedvelők. Mindkét esetben Kósa Lajos lett megörökítve, nem csoda, ha szívesen nyit meg olyan kiállítást, ahol nem ő a központi figura. Tévedés: nincs olyan kiállítás.

Aknay János szentendrei művésznek nyílt a múlt hét szombaton tárlata a Modemben. Jelen volt Gulyás Gábor igazgató és Szentendre polgármestere is. De mindent elhomályosított Kósa köszöntője. A Hajdú-bihari Napló hétfői száma így kezdi a beszámolót: "Kósa Lajos a tőle megszokott fanyar humorral – utalva az eddig róla készült művekre – nyitotta meg szombaton Aknay János gyűjteményes kiállítását a Modemben."

Fanyar humor. Attól függ, honnan nézzük. Tőle megszokott fanyar humor-e például a Lendvaival kapcsolatos botoxozás, Dávid Ibolya fejének furcsa hajlása, Gyurcsány Ferencné és a kertészfiú esete? Igen, talán nevezhetjük annak. Az is fanyar, hogy a Hajdú-bihari Napló ennyire a polgármester tőle megszokott humoráról és mondatairól elmélkedik, ahelyett, hogy az alkotásokkal vagy a művésszel foglalkozna. "Itt legalább biztosan nem tűnik fel rólam egy mellszobor" -kezdte Kósa Lajos, aztán röviden arra is kitért, hogy a művész nem fest huszáros képeket sem. Ezzel megalapozta a hangulatot, jót nevetett mindenki. Aztán "komolyra fordította a szót": "Aknay János különleges képeinek megértéséhez csendes elmélyülésre van szükség, így nem is gond, ha nem kerülünk be a bulvárlapokba." 


Nagy öröm, hogy Kósa Lajos örül a bulvármentes kiállításnak. A fanyar humor megtette hatását, mindenki vele örült. És kinek volt a legfanyarabb humora? Annak, aki a legjobban örült, a bulváros.hu szerkesztőjének, aki azonnal kirakta oldalára a "hírt". Bulvárt csinálva a bulvármentes megnyitó beszédből, fanyar humorával együtt. Csak a főszereplő miatt, no meg azért, hogy az egyébként egyáltalán nem tréfás alkotások tárlatának megnyitóján mindenki jól szórakozzon. Fanyar humor, megértéséhez csendes elmélyülésre van szükség.

Kong-MagNet

4 megjegyzés:

  1. Sapka volt a fején? Tök mindegy, nem igaz? Sztem Kósának borzalmas humora van nem fanyar, de nem kéne mindenért ba ogatni. Vicces akart lenni, jogában áll. A naplót meg nem kell iderángatni. a szennylap az szennylap marad, tíz év múlva már nem is emlékszünk rá. El fog tünni a hozzá hasonló mocskokkal együtt.

    VálaszTörlés
  2. Vérengző Bolha2010. február 3. 17:09

    Nem baj, csak a Debrecen lapot tartsa meg az Úr jó egészségben. Semmin nem lehet úgy krumplit pucolni.

    VálaszTörlés
  3. Meglepően gyakran írják, hogy fanyar humorú... lehet ez az imidzs része, mint drhousenál? :D
    Egyébként meg okos, hogy ő hozza szóba, mert tudja, hogy mindenki rajta röhög, próbál úgy tenni, mintha nem rajta, hanem vele...

    VálaszTörlés
  4. Housenak tényleg fanyar. Lajosé néha csak bunkó. Néha egész jókat mond, de fanyarnak semmiképpen nem fanyar. Inkább ízléstelen, de a többség ezt szereti.

    VálaszTörlés

Ide debbenj: