2010. 01. 26.

Kósa Lajos a művészetben


Nem kell bántani a hatalombarát milliárdost sem így, sem pedig így. Ez a dolog nem a pénzről szól. Nem is az alfelek nyalogatásáról. Ez művészet. Kósa Lajos napjainkra az egyik legnagyobb hatású személyiség lett, kinek szellemisége, kisugárzása, optimizmusa és töretlen hite a mozgalomban megihleti még a legcinikusabb és kiégettebb művészeket is. Festők, szobrászok, írók és zeneszerzők tucatjai merengenek reggeli kakaójuk vagy esti pálinkájuk fölött azon, hogyan kellene a géniuszt emberként, az embert géniuszként ábrázolni.

A MODEM kínos ügye a Kósa szoborral csak a kezdet volt, a Hotel Óbester ízlésterrorja már jobban közelít a jövő megvalósulásához. Új kor jön, új kornak új művészete. Az amerikai kormányhivatalokban is kint díszeleg a mindenkori elnök fotója, de mit tudnak azok ott a művészetről, ugyan mit?

Ebben mi vagyunk bajnokok.

Moldova György hamarosan kitartóan járja Debrecen utcáit, kérdezgetve a polgárokat: ugye itt nem olyan szar, mint Miskolcon? Az Alföldi Nyomdában gyártott új könyvének címe Az igazi magyar atom lesz. Ezzel egyidőben Háy János már dolgozik A Lajosgyerek című művén, melynek bemutatóját a Latinovits Színházban tartják. Az épület neve még nem végleges, a közgyűlés tervezi a polgármesterről elnevezni. Koltay Gábor új, monumentális filmeposzának tervét Andy Vajna karolta fel, munkacímként a Lajos barát és az Adjatok nekem is hegyeket merült fel. A véglegesre még várni kell. Főszereplőként Gary Oldman neve szivárgott ki. Ha ő nem ér rá, akkor Csonka András alakítja majd az élő legendát.

Kondo Amikó Kidzsinadzso, a neves japán origami művész egész Kósa-kollekció hajtogatásába kezdett, a kész alkotásokat a Déri Múzeumnak ajánlja majd fel. Az intézmény köszönettel fogadta a felajánlást és a Munkácsy-teremben fogja elhelyezni az Amikó-műveket. A festményeknek addigra új helyet keresnek. Edwin Marton új hangszerét a Kósa-szimfóniával avatja fel a debreceni jégpályán, ahol az esemény alkalmából Pajna Zoltán korcsolyázik majd az összegyűlt ünneplők előtt. Dubajban a Pálmasziget mellé hamarosan elkezdik a debreceni polgármester portréjának feltöltését. A hírek szerint a Beckham házaspár látatlanban vette meg a jobb fülcimpát.

Nem vicc ez. A művészi szabadság határtalan. Ha ilyen erős inspiráció éri, akkor pedig lehetetlen ellenállni az alkotás sürgető kényszerének. A Hotel Óbester iránymutató kezdőlépése példaértékű. Hosszú még az út addig, amíg a kétszázezres címletű bankjegyen a miniszterelnök képe lesz látható. S ne legyenek kétségeink afelől, miként fogják nevezni majdan a bankót.

4 megjegyzés:

  1. Szobrozó Lali, a legnagyobb király2010. január 26. 18:45

    Állat! Állat! Állat!

    VálaszTörlés
  2. :DDDD

    Rosszat fogok álmodni..de így igaz, Kósa a JELEN, a múlt a jövő..
    A szeretet a hit a remény az ÉLET.
    A SHOW.
    1szerűen imádom!

    VálaszTörlés
  3. Lalikerál élt,
    lalikerál él,
    lalikerál élni fog.
    Mauzóleumot neki a Kossuth (Kósa) téren!

    Ezennel meghirdetem a lalyost (nem Gugyerák!) dicsőítő csasztuskaíró világbajnokságot.
    A pályaműveket kérem a /dev/null-ba küldeni!

    VálaszTörlés
  4. A mauzóleumot már megépítette neki Tutor: most éppen vacillálnak hogy hívják-e Latinovits Színháznak, de azt a hatalmas betonmonstrumot simán használhatnánk Kósa Mauzóleumnak.
    Jó lenne már utcát is elnevezni róla, mert azt is csak halottakról szoktak.

    VálaszTörlés

Ide debbenj: