2010. 01. 29.

Belvárosi belsőségek V.

Már szóba került a belvárosi üzletfigyelés, szerintem ezt is érdemes megnézni. A Csapó sarkon lévő utazási iroda kirakata mindig megmosolyogtat. Tényleg megdöbbenek azon, hogy egy cég 2010-ben úgy gondolja, ennek igazi reklámértéke van. Fénymásolt lapokat ruhacsipesszel lógatni az üveg mögé. Ha megkérdeznénk, bizonyosan azt mondanák: ez nem bullshit, inkább letisztult design. De ne kérdezzük, csak csodáljuk.



7 megjegyzés:

  1. Akár hiszed, akár nem, ez 95%, hogy Kováts Ákos főépítész műve. Megy végig a belvároson, és szedeti le a táblákat. Az üzlettulajok drága pénzen megterveztetnek egy-két-három-hat táblát és kirakatot sorra, ez a fíreg pedig sorra visszautasítja esztétikai okokra hivatkozva. A közteresek pedig buzgón fotózzák közben a kirakatokat, nehogy valami változás történjen, senki ne használhassa a város légterét ingyen (kilógó táblákért légtérhasználati díjat kell fizetni), és egyből sarcolhassanak, ha valami ízléseset látnak. Komolyan, a képzett dekoratőr üzlettulajdonos is kínjában röhög, akkorára duzzadt TS Ákos vízfeje.

    VálaszTörlés
  2. Harcát már korábban is megkezdte: http://www.deol.hu/main.php?c=9430 - a háború eredménye pedig a fenti fotón látható. Hamarosan több kirakat is így fog kinézni. Ezért ne az üzleteket tessék majd hibáztatni! Konkrétan egy ártó szándékú féreggel van dolgunk, aki beleillik a kisvállalkozásokat ellehetetlenítő gépezetbe.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem ez csak a kihelyezett táblákra vonatkozik, arra, hogy mit raksz a kirakaton belülre nem. És nem is a tartalom itt a kérdés, a kivitelezés, igénytelenség.
    Nekem a Piac és Kossuth utcán levő élelmiszerboltok kirakatai a kedvenceim, ahová kibsznak 20 kiló sajátmárkás konzervet, lisztet, effektíve raktárként használják azt.
    Nem értenek ehhez, no.
    (Egyébként meg lehetne a belváros képéhez illő igényes, szép reklámokat készíteni, kirakatokat rendezni, de nem tudnak/akarnak úgy látszik.)

    VálaszTörlés
  4. Elmondom még egyszer, lassabban. Kováts Ákos a Tervtanács részéről, a Műszaki Hivatal, és a Közterületfelügyelet olyan cumshot harapófogóba fogta ezeket a cégeket, hogy képtelenség elhárítani a sok gecit. Nem jó, ha az ajtóra írják a nyitva tartást, leszedetik, pedig az üzletet törvény kötelezi rá, hogy kitegye. De belülre lógatva elfogadják. Leszedeti a műszaki hivatal a cégtáblát, pár óra múlva pedig az Apeh bünteti sokszázezerre a céget, mert a törvény szerint kint kell lenni. Az üzlettulaj már majdnem öngyilkos lett.
    EZ ENNYIRE KOMOLY!

    VálaszTörlés
  5. Karácsony előtt kifoogyott az elem az órámban. Ez kb. minden két évben előfordult. Mentem volna a Batthyany utcai szokásos órásomhoz, de nem találtam meg. Na, mi az, már megint átköltözött? Háromszor sétáltam végig az utcán, sehol a cégtáblája. Negyedszerre sikerült az egyik kirakatban meglátnom az órákat.
    Mikor elvégeztük az elvégzendőket, mondom neki, hogy jártam. Erre megemlítette ezt a főépítészeti agymenést. Bekérik a cégtáblát, és csak az teheti ki, akiét engedélyezik (és aki befizette az engedélyezési díjat).
    Vajon hány, hozzám hasonló vakegér nem találta meg a szokott üzletét karácsony előtt, és mennyi haszontól estek el így a boltosok?
    Biztosan szépen egységesítve lesznek a táblák: Csak narancsszínű alapon, csak narancsszínű festékkel lehet kiírni a bolt nevét.

    VálaszTörlés
  6. Ková té es Ákos ennyire komolyan gondolja? Ezt azért nem hittem volna.

    Nem ez az az ember "felelős" a MODEM -városképbe maximálisan illő - és "szép" épületéért is? Minő meglepetés, hogy esztétikára hivatkozva kritizál, horribile dictu: TILT?

    VálaszTörlés
  7. Ma dolgom volt egy cégbírósági végzéssel, és abban szerepel egy mondat, hogy XX törvény alapján a cégnek kötelező a telephelyén kitenni a cégtáblát. Országos törvény. Erre jön egy szarjankó, és pattog a helyi rendeletével, hogy le kell szedni. De még ha rendeletet mutatna! Egyszerűen odaállnak, és azt mondják, hogy "ez nem tetszik, szedje le, különben ejnyebejnye, és megbaszunk fasszal."

    VálaszTörlés

Ide debbenj: