2010. 08. 02.

A TIGÁZ-nál átverik az ügyfeleket?!

Újabb panaszos olvasói levelet kaptunk, a TIGÁZ Zrt. ügyfélsanyargató, és bicskanyitogató módszereiről. A leírtak szerint beteg, idős, nyugdíjas embreket csapnak be, zsarolnak, és közel negyed milliós kötbér fizetésére próbálnak kötelezni a vállalat emberei! Részletek kattintás után:

T. Debbenet!

Bárcsak annyira lenne szociálisan nem érzékeny a TIGÁZ, hogy csupán a KSZ módosításával elégítené ki profitért reszkető mivoltját... Ha a TIGÁZ nem szeret valakit, akkor azok a magyar nyugdíjasok, ha náluk dolgozott valaha, ha nem, és csak szerződésben áll velük fűtési szükséglet kielégítése okán.


Történik ugyanis, hogy a TIGÁZ körmönfont módon, kihasználva a mérőórákért objektív felelősséget kényszer-vállaló fogyasztók tehetetlenségét kötbérigényt nyújt be, melynek jelenlegi összege tudomásunkkal 240.000 Ft. Teszi mindezt úgy, hogy ráfogja az adott mérőórára: sérült, "szabálytalan gázvételezésre alkalmas beavatkozás történt". Állítja ezt: egy TIGÁZ munkatárs, még ha fogyasztási adatokkal bizonyítható is LEHETNE, hogy nincs szó ilyesmiről távolról sem, ez senkit sem fog meghatni.
De hát valamiből csak fedezni kell a kintlévőségeket... Hogy ez néhány nyugdíjast erkölcsileg, lelkileg (mit nem mondok), anyagilag a szakadék szélére toloncol??? Ugyanmár! Objektív feleősség, az van. Hány havi nyugdíj is egy ilyen kötbér? Úgy ráadásul, hogy teljesen jogtalanul szabják ki?
Míg a német nyugdíjas körutazást tesz Európában, addig a magyar a száraz kiflicsücskét  mártogatja tejeskávéjába, amivel nem is lenne baj, ha teheti ezt békével, biztonságban -de nagy kérés ez egy demokratikusnak nevezett jogállamban). Erről persze, nem a TIGÁZ tehet, túlzásba ne essünk. De, hogy azt a kis megkeserített életét pokollá teszik szegény nyugdíjasnak, arról már a TIGÁZ tehet.

Röviden a történet:

2009 elején a TIGÁZ munkatársa ellenőrzte a kültéri gázórát egy idős, betegeskedő nyugdíjas házaspár otthonában. A mérőórán "az egyik szegecs mintha laza lenne", becsomagolták, vizsgálatra beküldték a szerelők. A  Tulajdonos kijelentette, a leszereléskor jegyzőkönyvben írásban is rögzítette, nem nyúlt a gázórához, szabálytalan gázvételezés nem történt. (Egy beteges, kezét használni alig tudó idős emberről van szó, aki ekkor már kórházi kezelésekre szorult.) Néhány hét múlva a hivatali vizsgálatra berendelték a nyugdíjas házapárt, melyen a TIGÁZ munkatársai szemkontaktusban voltak végig, a szakértőt az egyik TIGÁZ-munkatárs "irányította" -ennek tanúja volt a házaspárt vizsgálatra kísérő személy. A szakértő, K.L. a kezdeti "külsérelmi nyom nem látható" kijelentéstől eljutott a "szabálytalan gázvételezés történHETETT" megállapításig.  A később kiadott jegyzőkönyv ennél sokkal szigorúbban fogalmazott már.

A házaspárt  a vizsgálat után a TIGÁZ egyik embere egy másik terembe félrevonta és felajánlotta nekik, hogy egy nagyobb összegért eltussolja az ügyet. A párbeszédnek van két szem -és fültanúja. A köztiszteletben álló beteges nyugdíjas úr nem kért belőle. (Ekkor már sokkos állapotban volt, hogy az ő hazájában ilyen létezik, melyet annyiszor elhagyhatott volna a biztos jövő érdekében, de sosem tette.) A házaspár után egy körülbelül 80 éves idős hölgy "tárgyalása" következett. A hivatali vizsgálaton a szakértő véleményén kívül más nem számít, a gázóra tulajdonosa nem védekezhet. A fogyasztási adatokat nem veszik figyelembe, bizonyítékként nem fogdják el.

Egy hét múlva ugyanezen "trükkös" TIGÁZ-ember otthonukban felkereste a házaspárt: "nyugodjanak meg, nem lesz kötbér, elejtették az ügyet". A házaspár elhitte ezt, hiszen a TIGÁZ munkatársától kapták a hivatalosnak vélt tájékoztatást. A szóbeli tájékoztatás hitelességét támasztotta alá az is, hogy az elkövetkezendő hetekben, hónapokban valóban nem érkezett se számla, se értesítő a befizetésről.

2010 márciusában a nyugdíjas úr meghalt. 2010. július elején özvegye kapott egy csekket EGY ÉV UTÁN!!! a TIGÁZtól 240.000 Ft kötbérigénylésről és egy tájékoztatást arról, hogy további költségek megfizetésére kötelezik...
A fogyasztást 5 évre visszamenőleg tudják igazolni, nincs eltérés, mindent becsületesen fizettek. Az egyik újságcikkben Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos szövetségének szóviviője hangsúlyozza: nem számít, hogy a fogyasztást tudja igazolni csekkekkel, adatokkal a fogyasztó. MIÉRT NEM SZÁMÍT???? Ennek nagyobb (lenne) a bizonyíték értéke egy eljárásban, mint a "tulajdonjogra alapozott vélelmezett bűnösség".

Közben a TIGÁZ egyik munkatársa állítólag előzetes letartóztatásban van, mivel  a férfi pénzt próbált kicsalni ügyfelektől - a TIGÁZ egyik munkatársa állítása szerint, nem tudjuk, igaz-e.

A "szabálytalan gázvételezéssel" gyanúsított idős úr a Nagyapám volt. (Egész életében becsületesen dolgozott, a Pannónia motorok Neki köszönhetően tették anno híressé Magyarországot -ez egy másik sztori lehetne. Soha nem volt semmiféle szabálysértése, még a tilosban sem parkolt soha...és most a halála után gázlopással gyanúsítják.) Most az alacsony nyugdíjból tengődő özvegyét terheli a kötbér kifizetése.... ????

A Panasz Iroda felé a panaszlevelet megírtuk, a kötbér igényt elutasítottuk. Az ügyet megírtuk több hivatalnak is: Magyar Energia Hivatal, O.Fogyasztóvédelmi Egyesület, Bencsik J. energiaügyi államtitkár, Nemzeti Fogysztóvédelmi Hatóság

Az interneten számos hasonló történet olvasható, mely arról számol be, a TIGÁZ hazug, jogtalan eljárásokat folytat le, és nem történik semmi azon kívül, hogy a különböző fórumokon rengetegen írják meg esetüket, és azt, hogy a végén fizetniük kellett.  Az egyik helyi újság munkatársát felkerestem, aki saját történetét írta meg: a szakértő ugyanaz az ember mint nagyapámék esetében.  Ő megúszta a kötbér fizetését, mivel már a hivatali vizsgálatra ügyvéddel együtt jelent meg, a szakértő a vizsgálat végére -érdekes módon- megállapította, hogy a vélelmezett szabálytalan gázvételezés ténye nem áll fenn.

Tanulság:
-hivatali vizsgálatra ügyvéddel kell menni
-ha új lakást vesz a magyar állampolgár, azonnal fényképet, videofilmet kell készíteni az óra állapotáról (nem egyszer új lakás tulajdonosokat gyanúsítanak meg gázlopással, objektív felelősség okán, simán kötbér szabható ki
-ha a gázszolgáltató munkatársai hozzányúlnak az órához, mindent fotózni kell, filmen rögzíteni...
-és a legjobb, ha fával fűt az ember

Hogy mi lesz a történet vége? Ki tudja... Mindenesetre ha lenne 240.000 Ft plusz még amit ígérnek, hogy ki kell fizetni, sem adnánk fel. De mivel nincs, így pláne nincs más választás, mint elmenni, ameddig csak lehet.

Mindenesetre mélységes hazaszeretetem ellenére ez az ügy is hozzájárult az egyre erősödő érzésem megerősítéséhez: gyerekeimet majdan nem egy ilyen országban szeretném felnevelni.

Üdvözlettel:  X

30 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Általános bírói gyakorlat, hogy igazságügyi szakértői véleményként csak annak a véleményét fogadják el a bíróságon peres eljárásban, akit a bíróság rendel ki. Más szakvélemény - még akkor is, ha azt igazságügyi szakértő készítette - csak a fél véleményének tekinthető. Az Igazságügyi Minisztérium (KIM) szakértői jegyzékéből olyan szakértőt kell kiválasztani, némi tájékozódás után, aki jogosult ilyen szakvélemény készítésére. Az egyetemes gázszolgáltató hatóság által jóváhagyott üzletszabályzata előírja, hogy az igazságügyi szakértő kiválasztásánál a fogyasztóval együttműködve kell eljárni a szolgáltatónak. Ha nem ajánlja fel ezt a lehetőséget a fogyasztó részére, akkor a saját üzletszabályzatát hagyja figyelmen kívül. Célszerű a szakértővel előzetesen telefonon egyeztetni, az esetleges akadályozó körülményeket tisztázni még a bírósági beadvány megküldése előtt. Ezt követően a bíróságtól előzetes szakértői bizonyítást kell kérni, esetleg megjelölve a kirendelendő szakértő nevét is a kérelemben. A gyakorlat azt mutatja, hogy a szolgáltató megbízásából eljáró szakértő véleménye és a bíróság által kirendelt igazságügyi szakértő véleményének tartalma általában eltér egymástól. Ha fontos valakinek, hogy az igazság kiderüljön, érdemes ezt az eljárást követni még akkor is, ha esetleg időigényes, vagy többlet költséggel jár. A tisztességes, szabályokat betartó fogyasztó igazának, ha hosszadalmas eljárás eredményeképpen is, végül ki kell derülnie. Az igazságszolgáltatás több fokozatú rendszere erre garancia kell legyen, még akkor is, ha esetenként a tények nem ezt igazolják. Közműszolgáltatások terén járatos, gyakorlott ügyvéd igénybe vétele mindenképpen ajánlatos az eljárás során. Remélem, ezzel az információval tudtam segíteni, vagy legalább a megoldáshoz vezető útra felhívni a figyelmet. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
  3. Gázóra leszerelés!!! Abban az esetben, ha a fogyasztónak határozott meggyőződése, hogy a gázmérőjét semmilyen tekintetben nem befolyásolta, nem piszkálta, nem akadályozta a működését, nem nyitotta ki a számláló szerkezetet, nem szedte ki, nem cserélte ki a gázmérő felszerelésekor meglévő plombáit, stb., érdemes a jogos érdekeinek védelmében fellépni. Ha semmi ilyennel nem próbálkozott, célszerű a bírósági polgári eljárások által biztosított előzetes igazságügyi szakértői bizonyítást kezdeményezni a település szerint illetékes helyi bíróságnál igazának bizonyítására, adott esetben a fizetési igény elutasítására, vagy gázszolgáltató részére már befizetett pénzének a visszaszerzésére. A szakszerűség érdekében nem árt ilyen esetben ügyvéd közreműködését is igénybe venni. Az ügyvéd igazságügyi szakértői névjegyzékből keres olyan szakértőt (földgáz elosztás, földgázszolgáltatás), aki jogosult ilyen szakvéleményt készíteni, illetve elkészíti a szükséges bírósági beadványokat is.

    VálaszTörlés
  4. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium új szakértői névjegyzékében és kereső programjában az igazságügyi szakértő keresése például a "földgáz" kifejezés beírásával, illetve a "421413" kód beírásával történhet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnézést kérek, de a gáz méröóra az egy mérőműszer. Annak az OMH illetve újabban MKEH műszerplombájának a felbontására nincs jogosultsága a "földgáz kitermelés, szállítás, elosztás" igazságügyi szakértőnek, csak a "mérőműszer gyártása" szakértői bejegyzés ad erre jogosultságot.

      Törlés
  5. index.hu/gazdasag/magyar/2011/07/27/erdekes_modszerekkel_uldozi_a_gaztolvajokat_a_tigaz/

    VálaszTörlés
  6. E-mail cím közzététele esetén lehetőség van közvetlenül olyan ügyvédről történő informálásra, aki járatos ilyen ügyek kezelésében.

    VálaszTörlés
  7. Mivel tudja bizonyítani a szolgáltató, hogy a leszerelés okát képező hibák (karcolás, mágnesesség, stb.) nem álltak fenn már a mérőeszközök felszerelésekor is? Elvégezték ugyan azokat a vizsgálatokat felszerelés előtt is, amelyeket utólag végeznek?

    VálaszTörlés
  8. Sokan próbálják a gázmérő működését befolyásolni, de az a véleményem, hogy a szolgáltató sokkal több fogyasztóra állítja, hogy befolyásolta a mérőt, mint akik ezt ténylegesen tették. Privátban az e-mail cím megadása esetén tudok segíteni a mérő leszereléses, szabálytalan gázvételezéses ügyekben közreműködő ügyvéd címének a megküldésével.

    VálaszTörlés
  9. A hatóságoknak nem tűnt fel még ez a tömeges fogyasztói kötbérezés?

    VálaszTörlés
  10. Kedves "névtelen".
    Sok segítséget kaptam a net-en található tájékoztatásaidból.
    A TIGÁZ velem is elbánt. Meg szeretném védeni az igazamat, ezért a Magyar Energia Hivatal felé fordultam.
    Sok tekintetben sajnos tájékozatlan vagyok.
    Segítséget szeretnék kérni tőled.
    E-mail címem: vacikagi@freemail.hu
    Sürgős az ügy kérlek ha lehetséges mielőbb jelentkezz.
    Köszike.

    VálaszTörlés
  11. http://www.akontroll.hu/f_mod_hozzasz.php?ssz=16

    VálaszTörlés
  12. Első mondatnak csak annyit, hogy 1 liter gázt sem loptam, életemben nem szedtem szét gázórát, és az "érdekkörömben" lévő személy sem nyúlt a gázórámhoz.

    2011. május elején gázóra csere volt nálunk. A leszerelt gázóra egy GALLUS 2000 G4_250 típusú mérőóra. Nem igazán foglalkoztunk a dologgal, mivel soha nem nyúltunk az órához. A két szakember érkezésekor a párom ment ki és mutatta meg a gázórát, én épp a kádban ültem. Párom bejött szólni, hogy megjöttek a gázosok. Mire kiértem, már közölték, hogy az óra számlaptakaró plombája sérült és a számlálómű takaró műanyag jobb oldala felemelhető. A szerelők bezacskózták, és szakértői vizsgálatra küldték az órát. Azt mondták, hogy ezek a műanyag szegecsek elöregedhetnek, és nem lesz semmi gond, de majd jön a levél és a szakértő megállapítja, hogy hozzá volt e nyúlva.
    Már nem voltam annyira nyugodt, de bíztam benne, hogy a szakértő mindent rendben talál.
    Megjött az értesítés, miszerint jelenjek meg a vizsgálaton május 25.-én.
    Megjelentem...
    A szakértő meg is állapította hogy:

    A számlálószerkezet ép, működőképes. A számkerekek helyzete megfelelő, fékezési nyomot nem találtam. A számlálóműben nagy mennyiségű szennyeződést, port találtam. A támasztófurat és az első fogaskerék karcos, mely a számlálómű gyakori ki és visszaszerelésére utal. Ez megalapozza a méretlen gázvételezés véleményezését.
    A gázmérő állapota alapján: a gázmérőt a fogyasztó érdekkörében úgy rongálták meg, hogy az alkalmas lett a méretlen gáz vételezésére, és a fogyasztó ezt kihasználva a gáz egy részét méretlenül vételezte.
    A gázmérő nem állt meg, de nem mérte a rajta átáramló teljes gázmennyiséget. A gázmérő tömör volt, nem okozott vészhelyzetet.
    A sérülés ideje gázipari szakértői módszerekkel nem állapítható meg.
    A gázmérőt megrongáló közepes mérőismerettel rendelkezett.

    Ennyit a tényekről....

    A gázmérő 1992-ben gyártották.
    A gázmérőt 2002.májusában szerelték fel.

    Gondolom 1992 és 2002 között egy másik fogyasztónál volt üzembe helyezve.

    A házat 2003 februárjában vásároltuk.
    1, TIGÁZ-nál voltunk.
    2, Átléptünk a FŐGÁZ-hoz.
    3, Átléptünk a GÁZ.HU-hoz (EMFESZ)
    4, EMFESZ megszűnt, ezért visszaraktak a TIGÁZ-hoz.

    Sem a tulajdonosváltásnál, sem a szolgáltató váltásoknál, sem pedig az éves leolvasásoknál nem vizsgálta meg az gázmérő állapotát senki.

    Megjött a levél:
    A GESZ 46. § (f.) pontjában meghatározott szerződésszegés miatt kötbért köteles megfizetni (18.000.- / nap), melynek összege: 540.000.- azaz (ötszáznegyvenezer forint)
    Kérjük, szíveskedjék a tartozásának kiegyenlítéséről mihamarabb gondoskodni.

    Egy 100 m2 -es családi házról beszélünk. Az évek során a nyílászárókat kicseréltük. Évente 2-3 ablak (ennyire volt keret), idén fejeztem be a szigetelést (2 hete).
    A gázmérő összesen 35602,892 m3 gázt mért és ennyit is fizettünk ki a szolgáltatóknak. Ez a mennyiség éves szinten átlagosan 4000 m3. Ha lopom a gázt akkor fizetek 4000m3-évente ???

    Mivel lehet bizonyítani, hogy a számlálómű sérülései nem az 1992-2002 (más fogyasztónál volt felszerelve, utána szétszedték nullázták) vagy nem a 2002-2003 (2003 ban vásároltuk a házat)időszak alatt keletkezett?

    Valakinek van tanácsa? Ötlete?

    VálaszTörlés
  13. 2011.október 26. 11.26.!
    Lenne tanács, de ahhoz e-mail cím kellene.

    VálaszTörlés
  14. A szolgáltató aggályos eljárásaival kapcsolatos újságcikkek és internetes bejegyzések - a teljesség igénye nélkül - az alábbi linkeken tekinthetőek meg:

    A Tigáz beveti az energiafegyvert 2011.09.30 | Szerző: FOME http://www.fome.hu/hirek/219/

    http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/07/27/erdekes_modszerekkel_uldozi_a_gaztolvajokat_a_tigaz/

    http://www.fn.hu/belfold/20110913/tigaz/

    http://www.torokbalintiujsag.hu/archivum/2010-januar/341-truekkoes-tigaz

    http://www.dehir.hu/debrecen/debreceni-hirek/2011/02/28/154929/vitatott-leszerelesek-sokan-allitjak-hogy-nem-csaltak/

    http://www.akontroll.hu/bel1.php?ssz=650

    http://www.akontroll.hu/bel1.php?ssz=424

    http://www.fome.hu/hirek/214/

    http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=399049

    http://www.nyiregyhazinaplo.hu/index.php/naplo-cikkek/10808-tisztelt-szerkesztseg

    http://www.szon.hu/ujfeherto/szigoritasok-a-fiatalok-vedelmeben-ujfeherton/1788158

    http://www.jogiforum.hu/forum/31/11407

    http://www.pertarskereso.hu/panaszok/merooramagnesezessel-vadolnak/

    http://www.szabadfold.hu/cikk?
    30903=30903&cikk_oldal=0

    http://www.energiamedia.hu/menu/kornyved/kornyved003.html

    http://www.szon.hu/tigaz-ellenes-tuntetes-nyiregyhazan/1803423

    http://www.hirtv.hu/?...

    És a legfrissebb hír:

    "Tömegesen cserélik a gázórákat Kótajon" több mint 100 családnál cserélte le a gázórát és 540 ezer Ft kötbért akar fizettetni a TIGÁZ a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kótajon-....

    A polgármester szerint a szolgáltatóváltás a valódi ok, és közölte valamennyi családot felkarolva közösen lépnek fel a multicég vádaskodásával szemben.


    MTV videótár - Tömegesen cserélik a gázórákat Kótajon

    VálaszTörlés
  15. Sajnos én is ebben a cipőben járok, leszerelték a gázórát, két szakértő úriemberrel szemrevételeztük, berajzoltuk a jegyzőkönyvön a sérüléseket, mondván a plomba hátsó részének számai nem látszódnak, bevizsgálásra elküldik. Mivel nem manipuláltam biztos voltam abban, hogy a szakértői vélemény ezt alá fogja támasztani. Idő és szabadság hiányában telefonon beszéltem az ellenőrzést végző személlyel, nem fontos elmennem, hangzott megnyugtatóan. Pechemre, hittem neki. Kaptam a jegyzőkönyvet a szakértői vizsgálatról, melyben a készülékem kibontása után, olyan sérüléseket fényképeztek le az órámon, amik az elvitelekor nem is voltak rajta, korong alakú sérüléseket láttam az alsó házon, kérdem én, ez hogy lehet?
    Két szakértő és én nem láttuk, nem rajzoltuk fel a jegyzőkönyvben, mégis szabálytalan gázvételezést állapítottak meg 540 000 ft kötbért akarnak rámverni. Valaki tudna segíteni? Teljesen el vagyok keseredve.
    Soha nem loptam a gázt, még csak eszembe sem jutott.

    VálaszTörlés
  16. Névtelen, 2011. november 5.9.52!
    Kellene egy e-mail cím, amelyen közvetlenül fel lehet venni a kapcsolatot. Szükséged van egy jó, hozzáértő ügyvédre.

    VálaszTörlés
  17. Az atv. ügyvédjeinek vannak ötleteik:
    http://atv.hu/videotar/20111028_a_tv_ugyvedje_2011_10_27_2_resz

    VálaszTörlés
  18. Csoda, hogy nincs megfelelő fogyasztói érdekvédelem?
    http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/28/kemenyen_uti_lazar_az_allamtitkart/

    VálaszTörlés
  19. Ezek után csak az a kérdés, hogy a frakció(k)nak van kormánya, vagy a kormánynak frakció(k)ja?
    http://mno.hu/belfold/itthon-a-fogyasztok-szamara-nincsen-vedelem-1034499

    VálaszTörlés
  20. A mai napon(2012.Január 8-án) jelent meg nálunk a két szakember gázóra ellenőrzés céljából. Nem nagyon foglalkoztam velük mivel biztos voltam benne hogy sem én sem a családom többi tagja nem piszkált a gázórához. Hagytam őket dolgozni,Kis idő múlva szolnak és mutatják tükörrel hogy a jobb oldali ólomzár hátsó része mellet karcolási nyom található és hogy a jobb oldali ólomzár eltér az eredetitől.Elégé támadólag leptek fel hogy biztos hogy lopjuk a gázt.Én mondtam hogy sem én sem más nem babrált az órához és nem vagyok hajlandó aláírni semmit, erre rendőrség kihívásával fenyegetőztek.Édesapám nem volt ithol az ő nevén van a gázóra.igy a jegyzőkönyvben én szerepelek.(de semmi féle meghatalmazás vagy ilyesmi nem készült) Hagytam őket hisz tudtam hogy semmi félni valónk nincs és igyekeztem bennük megbízni, de ezeket a hozászolásokat olvasva kezdek elbizonytalanodni a tisztesség fogalmában.
    A jegyzőkönyvbe beleírtam hogy: a karcolások lehetnek más okból is pl: takarítás során is és hogy az ólomplomba véleményem szerint nem térel az eredetitől.
    Mondták hogy kb 2hét múlva jön egy levél ami tájékoztat a szakértői vizsgálat idejéről.Nem akartunk jelen leni a vizsgálatnál de a korábbi hozászolásokat olvasva ezt már máshogy gondolom. Ha bárki tud irni bármilyen tanácsot, hogy mit tehenük?
    mire számíthatunk?
    avagy mivel tudjuk bizonyítani igazunkat?
    az kérem segítsen: robertoboss@citromail.hu

    VálaszTörlés
  21. Sziasztok.
    Sajnos én is ugyan ebbe a cipőben járok. 2012.02.02-án volt egy gázmérő ellenőrzésem. Én nem tudtam jelen lenni így a megbízottam volt jelen. Hozzá kell tennem, hogy társasházi lakásban lakom ahol az órák a folyósón vannak.
    Megállapították, hogy a 3 plomba közül egy sérült. Átfolyást ellenőriztek de azzal minden rendben volt. Jegyzőkönyvbe bekerült, hogy a plomba sérülése miatt a gázmérő megkerülhető volt.Plombát elvitték. Rá 2 hétre alig 2 napja kaptam egy 390.000.-Ft-ról szóló kötbércsekket mivel nem tudom milyen gáztörvényt megsértettem.Természetesen fellebbezésnek helye nincs 8 napon belül fizessem be.
    Panaszirodának Debrecenbe írtam , hogy esetemet vizsgálják ki de sok jóra nem számítok ezért felkészültem és már ügyvédet is kerestem mert az biztos, hogy fizetni nem fogok valami miatt amit nem követtem el.
    A lakást 2003-ban vettem. A plomba 1995-ös volt vagyis nagyon úgy tűnik, hogy az óraátírásnál elfelejtették ezt lecserélni. Közben 2006-ban óracserém is volt ott szintén ezt elmulasztották.
    Ha esetleg valakinek van ötlete hogy hogyan tovább várom a válaszokat.
    Ja és még annyit, hogy egy nő vagyok nulla gáztudással és szerelési ismeretekkel, hogy hogyan lehet megkerülni az órát....
    Cím: Beatrixpapp@hotmail.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok!

      Én is hasonló cipőben járok....
      Ügyvédre lenne szükségem, illetve azt szeretném tudni, hogy a bíróságon nekem kell eljárást indítanom a Tigázzal szemben, hogy bebizonyítsam nem vételeztem szabálytalanul?? Aki tud, segítsen! Köszönöm.
      levendulasos@gmail.com

      Törlés
  22. Most vagyok ingatlan vásárlása elött.

    Az első dolgom az lesz ha tigáz a szolgáltató, hogy azonnal átmegyek máshoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A többi sem jobb! Ha kertes házat veszel legjobb beruházni egy vegyes tüzelésű kazánba, esetleg napkollektorba, napelembe és elektromos tűzhelybe, ha lakást veszel, na az már bonyolult.

      Törlés
  23. Sok panaszos, vétlen fogyasztó várja, hogy mennyire lesz szakszerű, alapos, tisztasséges ez a vizsgálat. Remélhetőleg nem csak a mundér becsületét védik majd.

    VálaszTörlés
  24. http://miszk.hu/hir/gazorak-vizsgalata-eseti-bizottsagot-hoztak-lere.html

    VálaszTörlés
  25. Pintér Zoltán

    Most kaptam mailben. Ha igaz akkor nagy szemétség az egész.

    "GÁZ: gázórák ellenőrzése és levétele!!!


    Telefon: gázóra ellenőrzés, mikor?
    Éppen itthon vagyok most jó.
    Beengedem Őket, ketten vannak.
    Kb. 1m távolságból szemrevételezi a gázórát, majd ezt mondja; A következőt
    fogjuk tenni: a gázórát levesszük és kontroll mérést csinálunk. Kontroll
    mérés: tűrés határon belül.
    Miközben az egyik matat a gázórával, fényképezi, a másik papírokat tölt ki,
    kérdéseket tesz fel, aláírat, jegyzőkönyvez. Majd a következő mondat: ezt a
    gázórát szakértői vizsgálatra küldjük mert nem eredeti a plomba!
    - MI VAN ??!
    Gyorsan szemügyre veszem a gázórám és a kontroll gázóra plombáját:
    ránézésre teljesen egyformák! Amikor ezt szóvá teszem, a válasz: a plomba
    hátulja nem olyan mint az eredetié! A 8 aláírandó papír egyike: a számláló
    melletti OMH plomba az eredetitől eltér - természetesen ezt nem írtam alá.

    Miután elmentek rossz érzésem támadt, a neten rákerestem.. Két másodperc
    múlva rádöbbentem: sz@rban vagyok, védekeznem kell...! A gázóra levétele
    egyenlő a meggyanúsításoddal, hogy lopod a gázt!!

    Az ellenőrzést végző minden rossz gázóráért jutalékot kap a Tigáztól!!!
    Ha a szakértő hibás gázórát állapít meg, kifizettetik veled a 32 000 Ft-os
    szakértői díjat és 500 000 Ft büntetést!
    A jelenlegi jogállás a szolgáltatót védi, a vétlen fogyasztót nem.
    A Tigáznak 9 milliárdos a kára a gázlopásokból - minden módszer megengedett
    ennek csökkentésére...!
    Azt ajánlják, erre a szakértői vizsgáltra vidd a saját független
    szakértődet, akit a bíróság is elfogad és ügyvédet! REMEK!
    Előkerestem azt a két héttel ezelőtti fényképet, amit a gázóra leolvasó
    kért a gázóráról. A fénykép kb. 30 cm távolságból készült, és teljesen jól
    kivehető a plombán a címer rajzolata.
    Még egyszer megpróbáltam visszaidézni a történteket..
    Ezek már úgy jöttek ide, hogy a gázórát elviszik!! 1 m távolságból a szaki
    nem láthatta a plomba eredetiségét!
    Azt, hogy milyen a plomba hátulja, csak a levétel és a kontroll mérés után,
    tükörrel nézte meg!
    Nem néztem folyamatosan a gázórát, mivel a másik folyamatosan szóval
    tartott a papírok kitöltésével. A levétel és a
    gázóra bedobozolása között volt lehetősége a másiknak sérüléseket okozni!
    Arra is kísérletet tettek, hogy a helyiségből eltávolítsanak, amikor kérték
    a gázterveket!!!

    Hogy ne kerülj ilyen helyzetbe, fényképezd le a gázórádat, úgy hogy a
    plombák jól láthatók legyenek, a hátsó ill. alsó részét tükörből!
    Ne engedd be őket, csak előzetes egyeztetés után!
    Készítsd elő a fényképezőgéped, vagy videót, és minden részletet
    dokumentálj!
    A gázóra levétele és a bedobozolás között egy másodpercre se vedd le a
    szemed a gázóráról, - papírok kitöltése csak utána!!!
    Ha ennek a gázórának bármi baja lenne, csak is kizárólag levételkor a
    szerelő okozhatta!!!!!!

    Az elmúlt három napban több mint 80 bejelentés érkezett a
    fogyasztóvédelemhez hasonló panasszal !!

    Javasolom add tovább, mert ez bárkivel megtörténhet!
    Nem velem történt, de jobb félni, mint megijedni !!!
    "smile hammersmile hammer

    VálaszTörlés
  26. Hasonló módon próbál átvágni ez a tetű cég!
    2012 02.14.-én leszerelték majd nőnapi ajándékként bevizsgálták az alig 2 éves óránkat.Kiderült hogy nincs hiba és nincs szabálytalan vételezés, erről még levelet is küldtek.A hidegzuhany karácsonyra érkezett az éves elszámoló számlám 400m3 gázra közel 900000-es lett mely tartalmazza-most figyeljetek!!!!- a mérőóra cseredíját és a szakértői vizsgálat költségét!!Miért is? Én kértem hogy vigyék el? Kiderült hogy nem hibáztam mégis én fizessem meg az ő költségeiket???Hát ezt jól benézték mert nem fogok fizetni.Van valami tippetek vagy hasonló tapasztalatotok??

    VálaszTörlés
  27. A külföldi energiaszolgáltatók távozásával valószínűleg felgyorsul az általuk elindított kötbérek és egyéb kintlévőségek behajtása. Célszerű az ezzel kapcsolatos peres és egyéb eljárásokra időben felkészülni. www.zavarkoistvan.atw.hu

    VálaszTörlés

Ide debbenj: