2010. 07. 12.

A TIGÁZ Zrt a nyugdíjasaival fizetteti meg a Társaságot illető adót!

Remekbeszabott olvasói levelet kaptunk, melyben Tibor arról ír, hogy a profitért reszkető szervezet miként módosította a Kollektív Szerződést, minek következtében, az 1995-ben - korábban a vállalatnál dolgozó nyugdíjasok számára - megállapított (amúgy a díjmentes földgázt helyettesítő) de azóta nem emelt juttatást, mennyivel csökkentette a cég 2010-ben!


A levél változtatás nélkül olvasható, kattintás után!




"A TIGÁZ Zrt. Jogelődjétől a Tiszántúli Gázszolgáltató Vállalattól, a nyugdíjba távozó dolgozók, évente 700 köbméter földgázt kaptak, díjmentesen,1994 dec. 31-ig. A vállalatot a hatalom 1994 évben privatizálta, így került a TIGÁZ az olasz nemzetiségű Italgas tulajdonába, mint TIGÁZ Rt.
Az új tulajdonos haladéktanul módosította a Kollektív Szerződést a Társaság Szakszervezeti Bizottsága és az Üzemi Tanács asszisztálásával, nyílván nem a dolgozók előnyére. Ezen módosítás „eredménye”, hogy 1995. jan.1-től a természetbeni juttatásként kapott 700 m3 földgázjuttatást a Társaság megvonta, helyette az illető nyugdíjasok évente 12000 Ft összegű segélybe részesültek. Ez a változás a Társaság szempontjából „zseniális” húzás volt, hiszen a juttatott 12000 Ft mai napig is 12000 Ft. Viszont a 700 m3 gáz értéke mai áron hol van???
A „gázkedvezmény” megváltása címen kapott 12000 Ft segélyt 2001. évtől hideg étkeztetésre jogosító étkeztetési utalvány formájában kapják, az ezt megillető nyugdíjasok. 2010. jan.1. től az adott hideg, illetőleg meleg étkeztetési utalvány után a munkáltató, illetőleg kifizető, tehát a TIGÁZ Zrt nek 54%-os, illetőleg 25%-os adót kell fizetni. Ez esetben a törvény azt írja elő, hogy ki vallja, és ki fizesse be az adót. Azt azonban nem mondja ki egy értelműen, hogy ennek a terheit ki viselje.
Jöhet tehát a trükközés és a mutyizás. A TIGÁZ Zrt, mint a profitért reszkető szervezet ezt most sem hagyja ki. Ebben partnerre talált a Társaság Szakszervezeti Bizottságában és az Üzemi Tanácsában. Elő a Kollektív Szerződést és módosítsuk a juttatás módját és összegét. Ez történt. Hideg étkezési utalvány helyett a nyugdíjasok meleg étkezési utalványt, a 12000 Ft juttatás helyett 9600 Ft ot kapnak. Ezzel a módszerrel a társaság -ahogy mondják-, két legyet üt egy csapással. Egyszer, a fizetendő adó összegét a nyugdíjasoktól megvont utalványok értékéből fizeti, másrészt az adóalap csökkentésével megrövidíti az államnak jutó adó összegét.
Hurrá!! Örvendjünk, a profit nem rövidült, növeltük a versenyképességet, a nyugdíjasok majd meglesznek valahogy, legfeljebb hetente, csak egyszer esznek, ünnepi ebédként csirke far-hátat."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide debbenj: