2010. 07. 13.

Importált hajléktalan kiállítás/kitiltás

Az Urbanista blogon botlottam az alábbi riportra, melyet a következő szöveggel vezetett fel a posztoló.
"Voltak idők néhány évszázada, amikor a gazdagabb falvak/városok, ahol már mindenki jólétben élt, kénytelenek voltak a szomszédból hozatni koldusokat, hogy jó keresztényekként alamizsnát oszthassanak. Nos ma már kicsit más a helyzet, inkább túl sok a kéregető. Többségük persze "kolduló turizmus" részeként érkezik a városokba"
Gondolhatjuk tehát, hogy Debrecen olyan gazdag város, hogy ide úgy kell hozatni a koldusokat.



Ezt a videó elején elhangzó mondat is megerősíti, 0:07-nél "Az önkormányzat szerint Debrecenben senki nem szorul arra, hogy kolduljon". Erre fél perc múlva, még rá is tesznek egy lapáttal, 0:37-nél "A téren most egy dán szobrász, 13 hajléktalant ábrázoló bronz szobra hívja fel a problémára a figyelmet". Íme kedves cívisek, hozattunk nektek bronzhajléktalanokat, hogy lássátok hogy néznek ki, és még csak nem is zargatnak benneteket.
De a székről akkor fordultam le, mikot a riportban megszólaltatott, hajléktalanokat segítő debreceni szervezet vezetője azt a döbbenetes meglátását osztotta meg a nézőkkel, miszerint "a koldulók többsége, nem azért kéreget, mert nincs hol laknia, vagy mert éhes". Hurrá, végre valaki rájött, hogy a legtöbb kolduló nem ételre, hanem alkoholra kéreget?! (Ez persze már nem hangzik el a videóban, de gondolom mindenkinek nyílvánvaló.)
Mindettől függetlenül csak azt tudom ismételni, amit Magnet kolléga korábban nagyon jól megfogalmazott, a látványos, külső megítélések miatt kiemelt helyeken minden rendben legyen. Vagy úgy tűnjön, mintha rend lenne. Valójában csak a szőnyeg alá akarják a koszt seperni. Azzal a kiegészítéssel, hogy nem akarják, hanem mostantól azt teszik, hiszen csak a nagykörúton belül lesz tilos a koldulás. A lakók nyugalmára hivatkozva zavarják el a koldusokat a külterületekre, onnan ahol pont leszarják éjszaka a lakók nyugalmát, mivel oda jár mindenki inni a külterületekről, ahol bezáratták 22 óra után a kocsmákat, az ott lakók nyugalmára hivatkozva! Ez nekem óriási nagy ellentmondás.


10 megjegyzés:

  1. A körúton belüli koldulással nem tudom, hogy állnak, mert én pont a másik oldalán lakom az utcának. Vasárnap reggel viszont a ház mögötti parkban összegyült vagy 4-5 hajléktalan (igaz nem koldulni) csak beszélgetni, de azt elég hangosan. Viszont a Bányaival szemben lévő boltnál már 10-en voltak. Szerencsére még ott sem kezdtek el dolgozni. Szóval a koldusokat szépen beszorítják a belvárosi panelek közé. Csak szólok, hogy egy ilyen panelbencsíkban akár 400-500 választó is élhet...

    VálaszTörlés
  2. A Bányai még a nagykörúton belül van! A Klaipeda, Burgundia vonal a kiskörút, arrafelé a Hajnal, Rakovszky utcák alkotják a nagykörút részét.

    VálaszTörlés
  3. Kornél!
    Te hogyan oldanád meg?
    Csak ezt hiányolom a cikkből.

    VálaszTörlés
  4. A város EGÉSZ területén betiltanám a koldulást, ugyanúgy ahogy az EGÉSZ városban bezáratnám a kocsmákat 22 óra után! Legyen rend, nyugalom, és csend az EGÉSZ városban! Nem a rendelet zavar, hanem az hogy a városvezetés szelektál! A lakók nyugalmára hivatkozva zavarják el a koldusokat a külterületekre, onnan ahol pont leszarják éjszaka a lakók nyugalmát, mivel oda jár mindenki inni a külterületekről, ahol bezáratták 22 óra után a kocsmákat az ott lakók nyugalmára hivatkozva! Hopp ezt be is teszem a cikkbe.
    Örülök, hogy visszatértél egyébként!

    VálaszTörlés
  5. Úgy tűnik tehát, hogy az alkoholisták mozgatása komoly logisztikai probléma Debrecenben.

    Bocs, csak vicc volt.

    Egyetértek az EGÉSZ-szel, márminthogy egész területen kell tiltani és főleg a tiltásnak érvényt szerezni, de én sem látom azt a nagy rendőri erőt, amit a fidesz választások előtt beígért, tehát a tiltás papír marad csupán, ettől félek.

    VálaszTörlés
  6. Kornél, ez ugye csak vicc, a kommented?! Marhára nem értek egyet. :)

    És fel is háborít az egész, ahogy a helyi rendelettervezetben fogalmaztak, "a néma koldulást is be kell tiltani mert rontja a városképet". Mikor fogják már fel végre, hogy nem esztétikai kérdésről van szó?! A kirakat legyen fényes, az emberek problémája senkit nem érdekel?!

    Ezek az emberek nem jókedvükben nyomorognak, élnek az utcán. :S

    A tiltásnak, büntetésnek önmagában semmilyen értelme, pozitív hatása nem lesz, a probléma megmarad akárhogy söpörgetjük a szőnyeg alá. Ha már érzik a problémát megpróbálhatnának valami konstruktív megoldással előállni. (Mert most mi lesz, pénzbírságot kap a hajléktalan? Na ne röhögtessenek. Vagy kirugdossák őket - szó szerint - a belvárosból?

    A 22 órai kocsmatilalommal sem értek egyet, szerintem van igény/szükség a sokáig nyitva tartó helyekre (jó-jó, falu ez, de tegyünk úgy mintha nem az lenne:D), inkább azon kellene gondolkozni, hogy kulturált körülmények legyenek a szórakozáshoz. Ha már nagyon keménykedni akarnak, akkor a 18 aluliakat ne szolgálják ki alkohollal és dohányáruval. ((Nem mintha nem oldanák meg máshogy, meg kocsma után/kívül..))

    VálaszTörlés
  7. Pannóca!
    Szerintem direkt nem akartunk, én sem, belemenni az emberi oldalába a dolognak!
    Nem érzed, hogy túl nagy falat?
    A megoldásnak bizonyos szintjeit tartanánk szem előtt azzal amit Kornél mondott és én is látom az igazságát.
    Azaz ha nagy a baj és részletében megoldható, akkor nem kell butaságot csinálnia a városvezetésnek, csak ennyi volt itt és most a tét és nem a hajléktalan-munkanélküli-csavargó probléma megoldása.

    VálaszTörlés
  8. Nem viccelek Pannóca, halálosan komolyan gondolom, sőt 22 óra után zárjon be minden, még a buszok és villamosok se járjanak, mert azok is hangosak, de még egy általános kijárási tilalmon is elgondolkoznék, az utcán ténfergők közül pedig simán bezáratnám a közveszélyes munkakerülőket!
    De most komolyan, a hajléktalan kérdésre egy bizonyos szint fölött egyszerűen nincs megoldás, olvastam sok riportot hajléktalanokkal, a legtöbbjük így érzi jól magát, a szabadban, modern nomádok, sokan mondják hogy egyszerűen nem bírnak meglenni a négy fal között, és a legtöbbjüknek a rendszerváltás után ment tönkre az életük, de lényegében azért tartanak még mindig itt mert nem akarnak dolgozni, mivel előtte sem dolgoztak, mert akkor is megkapták a fizetésüket ha csak ücsörögtek az álló futószalag mellett, aki akar dolgozni az talál munkát mindegy milyet, de talpra tud állni, hallani ilyen történeteket is. De aki megrögzött szabadságmániás, és jó úgy neki ahogy van, azon semmilyen szociális munkás, vagy pszichológus nem tud segíteni. A melegedőbe meg azért nem mennek, mert ott meg kirabolják őket, szóval szerintem egyszerűen nincs megoldás. El lehet őket küldeni, de attól nem változik semmi. Röhely az egész, ahogy a kocsma bezárások is, ott is lehetne szigorúbban ellenőrizni a 18 év alattiak kiszolgálását, de úgyis megtalálják a módját, hogy piához, cigihez, droghoz jussanak. Minden csak látszat intézkedés, tünetkezelés.

    VálaszTörlés
  9. Ha a hajléktalanok nagy része tényleg csak hobó (amit kétlek), akkor osztani kell nekik Jack London Országúton című könyvét ( http://mek.oszk.hu/01200/01266/ ), amiből megtanulják, hogy kell kéregetni, utazni pénz nélkül, stb.
    Plusz kapják meg a Csavargók tízparancsolatát (Hobó alias Földes László), ami hasonlít a kisdobosok és az úttörők pontjaihoz. Pl. italt és nőt soha vissza ne utasíts!

    Lehet, hogy a hajléktalanok közül csak azok hajlandók beszélgetni bloggerekkel, akik hobó hajlamúak, mert ők bizonyára még büszkék is a helyzetükre.

    VálaszTörlés
  10. Ez nem lehet, hanem biztos. Aki szégyelli hogy hajléktalan az szerintem próbálja annak a látszatát kelteni, hogy nem az, és kitörni a helyzetéből. A többiek meg, ha nem is büszkék rá, de belefásultak/hozzászoktak a hajléktalan léthez.

    VálaszTörlés

Ide debbenj: