2010. 05. 01.

Prostimentes, hajlékos

Két érdekes dologról is beszámolhatunk a legutóbbi közgyűlés kapcsán. Először is: nem lesz türelmi zóna Debrecenben. Erről is döntöttek, amikor a közbiztonsággal és az ahhoz kapcsolódó felszólalásokkal, a rendőrkapitány éves beszámolójával foglalkozott legfőbb testületünk. Fő érvként hangzott el az is, hogy ha lenne, akkor a környező települések örömlányai is a debreceni kapcsolatokat keresnék. Üzletit, sok extrával. Uzonyi Attila szerint egy év alatt negyedére csökkent a prostik száma utcáinkon. Igy érthető: minek türelmi zóna, ha jövőre már nem lesznek kéjhölgyeink? Olyan lenne, mint színházat építeni fedezet nélkül. Ostobaság.

Megleszünk nélküle. A prostik nem annyira lényegesek. Akik akarják, úgyis tudják az útvonalat. A felsőbb rétegből származó kuncsaftok pedig a telefonszámokat. Ne bízza el magát senki: a kurválkodás nem tűnik el Debrecenből. Ősi mesterség. Még a politikusinál is régebbi.

De ennél egy sokkal nehezebben kezelhető probléma is felvetődött a közgyűlésen. A hajléktalanoké, azoké, akik pénzt kunyerálva üldözik az embert és sokak mindennapjait nehezítik meg a városban. Máris helyesbítek. A belvárosban. A közgyűlés egy idő után pedig az összes hajléktalant egy kalap alá vette, nem különítve el az agresszív fajtát. (Nem róható fel talán, a többség ugyanígy tesz.)

Azokat nem egyszerű kezelni. Tolakodóak, szemtelenek. Általában részegek is. Már messziről kiszúrják az embert. Elhessegetjük őket vagy úgy teszünk, mintha észre sem vennénk. Miattuk is közelít a nulla felé a hajléktalanok iránti tolerancia. Ezek a legrosszabb nagyvárosi farkasok. Valóban kellene kezdeni velük valamit. De semmit nem tudnak.

Az egyetlen törvény adta lehetőség a pénzbírság kiszabása. Ki találta ezt ki a koldulással kapcsolatban, mint büntetés? Okos ember volt. Nem is mennek semmire vele. Nem látható helyen néha megverik őket. Le sem írom kik. Ennek sincs eredménye, csak a feszültség levezetésére jó. A probléma percekkel később visszatér a népesebb csomópontokhoz. Újra kezdi a letámadást.

Pénzt szereznek. Veszekednek, kötözködnek, óbégatnak. Megisszák a tablettás borukat, aztán álomba merülnek. Néha esznek. Ürítenek. Ezzel telik a napjuk. Nagy baj van, mert mindezt általában nyilvános helyen teszik. Rombolja az imázst. Joggal fő a feje a közgyűlésnek, ahol kiemelt problémaként merült fel ez a jelenség. A megoldás szűkszavú és meglepő volt: Uzonyi Attila megígérte, hogy mire elkezdődik a nyári turistaszezon, 'nem lehet majd hajléktalant látni a belvárosban'.

Kattints a képre a teljes 
mérethez!
A lényeg, hogy csillogjon!

Ez gáláns ígéret, a rossz megfogalmazás ellenére is. Nem kételkedem benne, hogy meg is csinálják. De hogyan? Nem csukhatják le őket. Egy módon lehet kivitelezhető: a kiszorítással. A probléma nem szűnik meg, csak átköltözik. A Kölcsey/Modem-Kossuth tér-Déri tér-Fórum-Batthyány utca vonalról arrébb mennek a hajléktalanok. Néhány méterrel. Ha a haldokló üzletközpont, a Szent Anna vagy a Nagytemplom környékén nem látunk majd hajléktalant a nyári hőségben, csak azért lesz, mert nincsenek közvetlenül szem előtt. Lejjebb kell menni a Csapón. Be kell nézni a Péterfiára. A Burgundia és a Klaipeda utcák mögé. Lejjebb a Hatvan utcán. A Varga utcára. A Sumen-Wesselényi közé. A Petőfi tér mögé. A kisebbek zugaiba. A nem szem előtt lévő parkolókba. A játszóterekre. Ott lesznek.

Várnak majd a megfelelő pillanatra. Addig ott maradnak. Berendezkednek. Emberek százainak keserítve meg az esti óráit és hétvégi pihenőjét. Nincs megoldás. Uzonyi Attila ígérete megint csak arra vonatkozik, hogy a látványos, külső megítélések miatt kiemelt helyeken minden rendben legyen. Vagy úgy tűnjön, mintha rend lenne. Valójában csak a szőnyeg alá akarják a koszt seperni. Kellemetlen azoknak, akik már így is a szőnyeg alatt élnek. A panellakóknak, a nem látványterületen lévő részek polgárainak. Azoknak, akik nap mint nap szembesülnek környezetük pusztulásával.

Szerencsére a turisták ebből semmit nem fognak észrevenni. Ők csak a tökéletességet látják majd, a várost, ahol minden rendben. Nincs prostitúció, nincs hajléktalan probléma, a közbiztonság szinte száz százalékos.

A debreceniek pedig büszkék lesznek a városról kialakított képre. Akkor is, amikor este a házuk előtt emberi ürülékbe lépnek. Vagy le akarják ütni őket száz forintért. Vagy a hányást kell kerülgetniük munkába menet.  De csak a belvárosig, ahol a turisták irigykedve néznek rájuk, mert itt élni kiváltság. Az ötletre Patyomkin is büszke lenne, aki a szemfényvesztés legnagyobb mestere volt.

A hajléktalan kérdést bizonnyal drasztikusabban oldotta volna meg, de a koncepció mindkét esetben ugyanaz. Csak észre ne vegyék a messziről jöttek, hogy egy díszletet tapsolnak!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

23 megjegyzés:

  1. Máma reggel a Kósa téren vágtam át. A szökőkútnál egy hajlékony aludt a padon és fingott nagyokat. A szobornál egy 3tagú homeless társaság üvöltötte egymásnak h levágom a szemed. Takarítsák is ki őket. Abban egyetértünk, h ne csak a belvárosból.

    VálaszTörlés
  2. Azt sugallják, mintha marha jó dolog lenne hajléktalannak enni, mintha ők olyan emberek - sőt, nem is emberek - lennének, akiknek az a hobbijuk, hogy rombolják a városképet. Több százan, egyes becslések szerint ezren is vannak Debrecenben, emberek, családok élnek télen-nyáron az utcán, betegen, éhezve fagyási sérülésekkel, koldulnak, alázkodnak.
    Amikor a Nagytemplom előtt látom a hajléktalan nénit, aki a kukából kivesz egy kávéspoharat, és az alján maradt kortyot megissza akkor én érzem magam rettenetesen nyomorultnak, a gyomrom kifordul, a szívem elszorul, hogy ilyen emberhez méltatlanul kell élnie egy idősnek. Ez nem az ő szégyenük, a miénk! És amíg tudom, hogy ez létezik, engem nem fog nyugtatni a tudat, hogy két utcával lejjebb zajlik az ilyen "élet".
    Ha kirugdossák őket a belvárosból nyilván nem oldódik meg a probléma... Inkább azon gondolkodnának hogyan lehetne segíteni nekik, hosszú-távú megoldások kellenek.
    Ha az emberi része nem hatja meg a nagyokosokat, akkor legalább a saját érdekükben megtehetnék, mert tényleg eljöhet az az idő, amiről Magnet írt. (És arról még nem is beszélt, amit tegnap a hírekben is mondtak, országosan 90.000 ezer családot fenyeget az utcára kerülés veszélye. Ez a probléma csak nagyobb lesz, nem a rejtegetés/büntetés a megoldás!)

    VálaszTörlés
  3. Oszt hova küldöd őket olgácska? Találkoztam olyan elmebeteggel, aki azt mondta hogy az összes tetű hajléktalant az erdőkbekell telepíteni. Majd szedik a szemetet meg kommunában élnek, az állam ad nekik egy kis alamizsnát, de legalább kitakarodnak a városokból. Tényleg nincs megoldás. Senkinek nincs fogalma, hogy mit lehetnek kezdeni velük. Az új kormánynak sem lesz. Már az is kibaszott nagy dolog, ha emberszámba vesszük őket. A normális részét. De ez nem megoldás, amit a főrendőr itt kitálalt. Ez barom elmebetegség. Arrébb kergetni őket, aztán megint és megint. A végén meg kilőni az űrbe, mi? A geciség az, hogy ténbyleg bármikor utcára kerülhet az ember. Szó szerint is. Akkor másképpen látná a sok nagypofájú-. Bocs a kirohanásért, de ezen felhúzom magam. Az okosság csak addig van, hogy el kell tüntetni őket. Hogyan és hová? Azt már mindenki leszarja.

    VálaszTörlés
  4. Azért talán van megoldás, Debrecenben is vannak, voltak próbálkozások, programok, aminek keretében munkához juttatták a hajléktalanokat.
    Pl. ez: http://www.refomix.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=0
    Ezeket kellene újragondolni, támogatni (+ megelőzni a lecsúszást), a bújócskázás helyett.

    VálaszTörlés
  5. Nyilván a probléma országos.
    Kósán és a város vezetésén számonkérni a gyökeres megoldás hiányát enyhén etikátlan.

    VálaszTörlés
  6. pannóca

    Attól, hogy van munkája, még hajléktalan.
    Hány év béréből lehetne saját lakása, vagy tellik-e a havi tudjukmilyen fizuból bármilyen bérletre?
    Nem megoldás, amit írsz, sajnálom :(

    VálaszTörlés
  7. Az itteni önkormányzattal egyszer, 3 éve komoly munkába kezdtünk ezen a téren.
    Hajléktalanok, munkanélküliek, reménytelen alkoholisták megsegítése volt a cél.
    Úgy képzeltük, hogy munkát adunk nekik.
    Részleteiben nagyon hosszú lenne beszámolni róla, nem ide való.
    De végeredményben teljes kudarc.
    Minden törvény adta lehetőséget kihasználtunk, házat adtunk és újítottunk fel. A törvényi keretek is olyanok, hogy mindez eleve kudarc.
    (Persze nem azért kudarc mert elsőre azt gondoljátok, hogy paradicsom semmihez nem értő, álember.)

    Néhánynak sikerült, de az a tömeg, ami Debrecenben is ellepi a köztereket, reménytelen.
    Más szabályokkal talán.

    VálaszTörlés
  8. Paradicsom: olvasd el ami a linken van, lakhatási program is tartozik hozzá. Ha munkája van, átmenetileg szerény lakhatása (tehát egy hely ahol kialudhatja magát, tisztálkodhat és úgy mehet munkába) akkor egy idő után önfenntartóvá válhat. (+ komoly mentális támogatást is kaptak a résztvevők)

    Reménytelen nincs.

    VálaszTörlés
  9. pannóca

    "reménytelen nincs"

    Lehet, hogy csak én fáradtam bele...?!

    VálaszTörlés
  10. Ez itt pedig megint a minősíthetetlen, reménytelen Magnet féle civil újságírás. Miért csinálod ezt:

    "A debreceniek pedig büszkék lesznek a városról kialakított képre. Akkor is, amikor este a házuk előtt emberi ürülékbe lépnek. Vagy le akarják ütni őket száz forintért. Vagy a hányást kell kerülgetniük munkába menet. De csak a belvárosig, ahol a turisták irigykedve néznek rájuk, mert itt élni kiváltság. Az ötletre Patyomkin is büszke lenne, aki a szemfényvesztés legnagyobb mestere volt.

    A hajléktalan kérdést bizonnyal drasztikusabban oldotta volna meg, de a koncepció mindkét esetben ugyanaz. Csak észre ne vegyék a messziről jöttek, hogy egy díszletet tapsolnak!"

    Ennek mi értelme? Ez a cikked végkicsengése?
    Akkor te nem igazából a prostikról és a hajléktalanokról írtál, hanem megint Debrecen ellen. Találtál egy apropót, hogy szidhasd a várost.

    Ha meg ezt odadörgölöm, letiltasz, mint majd ezt is, pedig témába vágó kritika, nem bírod, sebaj.
    Ne csodálkozz, hogy komolyan nem vehetnek.

    VálaszTörlés
  11. Paradicsombelű Ketchup! Szövegértelmezés!!!! Bérkommenter iskola első osztály! Tanuljál fiam! Egyes, leülhetsz! Láttál mát teleszart debreceni játszóteret? Mert én igen. Oda akartam vinni a kisfiamat. A sarokban aludtzak a hajléktalanok, akik odaszartak. Ez a debreceni megoldás. A Kósa kerál téren minden szép, menjél baszd meg két utcával arrébb, látni fogod a nagy debreceni valoságot. De miiket beszélek. Te patkány módjára elszaladtál ebből a városból, mert nem bírtad a nagy falut, meg a disznóröfögést, meg az SZDSZ-es polgármestert, aki baszd meg tényleg rerndszert váltott, nem úgy mint Tizes Lala, aki valahol a fővárosban tivornyázott a kisstílű haverjaival akkoriban. Jobb hogy eltakarodtál, legalább vitted magaddal a röfögést. Mi itt maradtunk, te szánalmas senki, akkor is, ha Lali kerált egy díszpöcsnek gondoljuk. Debrecen szeretete miatt, kommerkém. Azaz ha valamiről nem tudsz, mert nem iode tartozol, mert megtagadtad ezt a várost, akkor fogd be azt az idáig bűzlő mocskos pofádat amiből pont olyan szag árad, mint a civis panelházak kapualjaiból, ahogvá behugyoznak a hajléktalanok. Ja, azt tudtad, hogy az általad leköpdösött SZDSZ polgármester egy panelban élt? Nem is hívták Tizes Hevessynek. Annyira a faszom tele van már veletek. Ha valaki leír valamit, hogy mi a szar ebben a városban, a magadfajta grafomán bunkó gyorsan megjelenik, és telesírja az egészet azzal, hogy a város ellen munkáznak. Te vagy a város ellensége, te sötét tuskó, aki elkotródott innen beszari nyuszi, most meg jó messziről fikázol. Vagy el se mentél pöcsi? Itt ülsz a városházán valami jó kis fizuért, a segged alatt egy géppel? És most merjél sírni baszd meg a vitastílus miatt. Ha moderálnak leszarom. Te gerinctelen, settenkedő pondró.

    VálaszTörlés
  12. Paradicsom!
    Debrcen egy kirakatváros, amivel csak Lajosunk és slepje büszkélkedik!! Tudod, élünk itt egy páran akiket, már Kósa és csapata nem tud megtéveszteni!! Pártjának eszméiből a gyakorlati megvalósítás folyamatában semmit nem lehet felfedezni, e miatt számomra nem tudta bebizonyítani, hogy különbül irányítaná a várost, mint pl. egy mszp-s.

    egy debreceni

    VálaszTörlés
  13. Vérengző Bolha2010. május 3. 8:06

    Pari! Tanult néger társunk azt próbálta megfogalmazni sajátos dialektusában, hogy nevetségesnek tartja, amiért úgy próbálod tisztára mosni a debreceni szennyest, hogy közben saját bevallásod szerint már húsz éve nem élsz itt. Lássuk be, ez tényleg nagyon nevetséges. Javaslatom: ne a blog íróját fikázd, mert csak magadra rántod a dühös embereket. Többen vannak nálad, hidd el. Próbálj meg érvelni, finoman, érthetően. Ilyesmit még nem láttunk tőled, csak a felháborodást, meg a hülyeség ismételését. Kicsit vedd komolyabban a dolgod, ha már ezzel töltöd az idődet. Nosza, rajta, jó katona vagy te.

    Nigga! Te pedig beszélj érthetőbben, mert ezzel a finom lelkületű királypártiakat zavarod össze. Ők még ott járnak, hogy négy láb jó, két láb rossz. Ne hergeld a paradicsom fajtát, mert túlérik, aztán vörös trutymó lesz itt minden, amikor szétcsattan.

    VálaszTörlés
  14. Niggának halkan megjegyzem, Tízes Lali ma már Húszas Lajos.

    VálaszTörlés
  15. Csak remélni tudom, hogy az x+1. főkapitányunk struccpolitikája (amit nem látunk, az nincs is) nem azonos a fityeszével.
    Paradicsom nem érdemelte meg, hogy ilyen durva bantu szlenget kapjon a nyakába. Ha valaki azt mondja a másikra, hogy bunkó, kulturáltan tegye, ne bunkó módjára, mert visszanyal a fagyi!
    Ha megnépszavaznánk, hogy ki szerint volt rendszerváltás, szerintem a nemek 2/3-os többségben lennének.
    Hevessyt nem tízesnek hívták, hanem Nagyzsebűnek, nem az ellenfelei, hanem a munkatársai (köztisztviselők), és még annyit sem tett a városért, mint Kósa, pedig az is igen kevés.
    Debrecen nem kirakatváros, hanem díszletváros. Olyan, mint amikor cowboyos filmet forgatnak a prérin, és felhúznak kétcollos faanyagból egy főutcát, és mögé járnak a színészek a forgatókönyvön kívül folyó dolgukat végezni.
    Remélem, hogy Búgazolga banki kölcsöne és munkahelye biztos lábakon áll, mert ha nem, sajátmagát kell majd kitakarítania.

    VálaszTörlés
  16. Sajnálom az indulatok elszabadulását. Próbáltam szólni, (nem fenyegetni, ahogyan Paradicsom híreszteli) aztán moderáltam. Ebből még nagyobb felháborodás lett. Ezért átgondoltam az eddigieket: csak a legszélsőségesebb esetekben fogok moderálni, lehet harcolni, széttépni egymást. Csak kérni tudom, hogy mindenki próbáljon meg higgadtabb maradni.

    VálaszTörlés
  17. Hidd el Magnet, én is sajnálom!!!
    Nagyon!
    Ellenvéleményem van. Kifejtem. Nem használok csúnya szavakat, azt az egyet is visszavontam, nem vagyok bértollnok. Nem vagyok fideszes, jobbikos.
    Mégis ezt kapom itt nálatok.

    Igen, inkább vagyok debreceni mint a most onnan mocskolódók.
    Pár száz éve ott nyugszanak őseim, akik elég sokat tettek is Debrecenért a maguk idejében, és én se égettem még fel mindent magam után, igen, legalább havonta egyszer összefuthatunk a városban vagy az egyetemen vagy a Nagyerdőn, vagy a Dózsa György úti fák alatt, nem hazudok nektek, hiába tételezi fel itt egyik-másik nagyeszű, vélhetően a rendszerváltáskor még pelenkás kommentelő.

    Azt viszont fenntartom, hogy a hajléktalan kérdés országos probléma, én már tettem ellene helyben többet, mint itt egy-két kommentelő valaha is, látom, hogy országos intézkedések nélkül nem lesz megoldás. Megoldást kell találnia a debreceni vezetésnek is, átmenetit, amíg végleges nincs, de azt hiszem kevesek vagyunk itt és most ehhez ezen a blogon.

    (Nem én vagyok az ellenségetek, akire így ki kellene akadnotok!)

    VálaszTörlés
  18. OFF

    Szakály György írta:
    "Hevessyt nem tízesnek hívták, hanem Nagyzsebűnek, nem az ellenfelei, hanem a munkatársai (köztisztviselők), és még annyit sem tett a városért, mint Kósa, pedig az is igen kevés."

    Szinte pontosan ezt fejtettem ki pár napja is, amivel fejemre zúdult minden.

    Csak még egy adalék Nigga, Névtelen, Vérengző Bolha számára.
    Én 20 éve pontosan ennek a debreceni szdsz-nek szedtem gőzerővel a kopogtató cédulát.
    Ti mit csináltatok akkor?
    Ezt rakja már össze az a társaság, aki azt hiszi, hogy fideszes jobbos bértollnok vagyok. Nyertek akkor Debrecenben, de minek, nem történt semmi, ezt mondom, ezért léptem le, még kirakat se lett belőle, pontosan ahogy György mondja.

    Elnézést magnet, csak próbálok beszélgetni értelmesen.

    VálaszTörlés
  19. Faszikám! A Dózsa György út fái alatt már nem sokáig futhatunk össze, de kibaszottul szeretnék a magadfajta nagypofájúval összefutni. Aztán végigkísérni a városon, ott, ahol a túrista sem, meg a magadfajta lelkendező faszkalap sem jár. Megmutatnám neked Debrecent, kivinnélek a szétgettósított helyekre, a sártener földutakra, a mocsokba meg a bűzbe, a szar kellős közepébe. Ott beszélgetnénk egymással egy jót a kibaszott fejlődésről.

    VálaszTörlés
  20. Kedves Nigga!
    Bármennyire nem hiszed, állok elébe, valamint én is tudok neked mutatni debreceni gettókat, ahol még te sem jártál.
    Csak egyet ígérj meg: utána elvihetlek az ország másik helyére, ahol sokkal rosszabbat mutatok neked, mint Debrecen bármelyik helye.
    Ok?

    VálaszTörlés
  21. Szerintem Nigga és Paradicsom azon vitatkoznak ilyen vehemensen, hogy a kósa érában ugyanolyan szar minden mint a szadeszéban volt, vagy egy hangyafaszányival jobb.
    Ha egymásra akartok licitálni szar-hely-mutogatásban, előbb-utóbb Afganisztánig fogtok eljutni a tálibok és Bin Laden közé. Bár ott meg nem számít, mert csak meg kell csapolni a mákgubót, és nincs tovább gond.

    VálaszTörlés
  22. Paradicsom!
    Én 20 évvel ezelőtt GYes-en voltam és kívülről néztem a pártok viaskodását! Egyik pártnak sem voltam/vagyok a tagja, aktivistája és erre intem a gyerekeimet is, mert nem szeretném, ha az ő nyakukba varnák a vezírek mocskos ügyeit! Sosem azok buknak le, akik a valódi bűnösök!!
    Egyik párt sem különb a másiktól, hiszen a 40-50-60...stb. évesek többsége a múltban (akárcsak most), valamilyen funkciót látott el pl. a kisz-ben, vagy a pártban. A fidesz sem mentes a mozgalmi múlttal rendelkező tagoktól, ráadásul nem látom, nem tapasztalom azt az erkölcsi alapot amiről mindig melldöngetve beszélnek (hiszen egy tőről fakadtak annó az mszp-vel)!!! Sajnos Kósa sem tudta ezt nekem itt helyben bebizonyítani!! Szülőként megtapasztalhattam milyen a hivatal problémakezelése. Nekem ne mondja még a polgármester sem, hogy "csúsztatok", vagyis hazudok (a többi szülővel együtt), úgy, hogy nem jár utánna az adott problémának (persze, mert akivel a problémánk volt, valakinek a valakije volt, és e miatt lett igazgató, pedig nem választotta meg senki, csak a hivatal)!! De láttuk, hogy Orbánt sem érdekelték az esztergomi szülők könyörgése!!! Akkor milyen alapon döngetik a mellüket, hogy különbek??!!!!
    egy debreceni

    VálaszTörlés

Ide debbenj: