2010. 02. 12.

Bajuszmesék

Nálam már be is fejeződött a kampány. Mostantól csak gúnyolódni vagyok hajlandó. Kopogtató cédula emlékbe elrakva az idődobozba. Ajtót ki nem nyitok aktivistáknak. Először azon nevettem nagyot, amikor Debrecen három fideszes jelöltje -Kósa, Halász, Pósán- meghívta a sajtó képviselőit a Fidesz-kávézó szokásos kampányindító megnyitójára. Odamegy az ember, erre azt látja, hogy a háromból csak Halász van jelen. Persze nekik nem kell törniük magukat. Harmadgőzzel is degeszre nyerik magukat. De azért sajnálatos volt látni, ahogyan Halász János egyedül küszködik a szavakkal. Ezt még megemésztettem. Erre jön a másik Lajos, a Bokros, a mesekönyvével. Ezt már nem tudom.

Az MDF a kopogtatócédulákért cserébe a Pénzkérdés című mesekönyvet adja a polgárnak. Bár a választási törvény tiltja bármilyen előny, ajándék ígérését vagy juttatását a cédulákért cserébe, Somogyi Zoltán kampányfőnök szerint ez nem olyan. Közleményében kijelenti: 'a pártnak eddig két kampányfüzete van, a magyar konzervatívok és liberálisok őszinte, Magyarország problémáival szembenéző és azokra megoldásokat kínáló programja az egyik, a másik, az ennek mellékleteként, Bokros Lajos által írt mesekönyv. Mindkét szóróanyag része az MDF kampányának.'

Jó. De miért mesekönyv? Makay Zsolt, az országos választmány elnöke kedden Debrecenben azt mondta: szerinte 'ez is jelzi, hogy az MDF és Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt számára a legfontosabb a magyar gazdaság rendbetétele.' (Kong fondorlatos módon szerzett egy példányt, majd beszámol róla.) Nekem nem fér a fejembe. Ha a fideszesek Orbán Viktor: Cudar világ CD-vel kopogtatnának, azt sem érteném. De ezt végképp nem. Mi az üzenete az MDF-nek egy mesekönyvvel? Adjam a gyerek kezébe, nesze fiam, merülj bele Lali bácsi pénzkérdéseibe? Vagy én olvassam fel neki esténként? Idézzek rémálmot neki? "Amikor a szüleid pénzt költenek a közértben, abból lesz az eladó fizetése, aki abból vehet játékot az ő gyerekének". Ezzel mit szeretne üzenni az író bácsi? Legyerekítem a kérdést: elment az esze az MDF-nek, hogy gyerekeket kever a választási kampányába? Ha nekünk írta, az más. Akkor minket néz gyereknek, s abban igaza van.

Benedek Lajos

Kiraktam az ajtóra egy cetlit: Ne kopogtass céduláért! Komolyan gondolom. Ajtót nem nyitok ki aktivistáknak. Más sem hiányzik, minthogy meghívjanak egy teára a saját konyhámban, ahol felvázolják a szép új jövőt. Gügyögve, mint a gyereknek. A többi csak mese, az meg nem érdekel, itt a vége, fuss el!

1 megjegyzés:

  1. A passzív rezisztencia csak akkor elfogadható, ha nincs más megoldás, pl. ha Haynau fegyveresei cirkálnak az ablakod alatt. Egyéb esetekben csak a gyenge jellem megnyilvánulása.
    Azt én is aláírom, hogy a jelenlegi rendszerrabló pártok közül senkit sem érdemes ajánlócédulával támogatni, sőt aki megteszi, az cinkos sajátmaga lerablásában.
    A jó megoldás mégis az, ha az ember informálódik, hátha valamelyik kisebb párt tagjai, programja, fellépése közelebb áll az egyszeri választópolgár igényeihez. Én így tettem, és kiálltam a nyírásra várakozó birkák népes tömegéből.
    Az én tippem: www.civilmozgalom.hu
    Végezetül egy örökbecsű arab közmondásra hívnám fel a figyelmed: Segíts magadon, és Allah is megsegít.
    Azt az embert, aki sajátmagán sem akar/tud segíteni magatehetetlennek hívják.

    VálaszTörlés

Ide debbenj: