2010. 02. 24.

Kósa és a szemkilövetés

Nevethetnénk a Fidesz magabiztosnak látszó, görcsös kampányküzdelmén, ha éppen nem a Jobbik ellen folytatná a legburkoltabban, de a legnagyobb intenzitással. Nevethetnénk, de megfagy a mosoly, mert ez a legriasztóbb jel. Ahol egy jobboldali párt egy szélsőjobboldali elől próbálja elrángatni a szavazatokat, ott nagy a baj. Országban, városban, pártban. Debrecenben immár az önkormányzati sajtóarzenál egy részét is ráállították az ügyre. A Jobbik gondolatait igyekeznek átültetni narancsvirág nyelvre, meg kell jegyezni: ostoba, buta módon. Kétségbeesettnek nevezem a Fidesz 'radikális' kommunikációját, mert látszik a tanácstalanság.

Ha nagyon bevadulnak, a mérsékeltebb szavazók rétegéből veszíthetnek. Ha csendben maradnak, a szélsőség határmezsgyéjén tántorgók bucskázhatnak át a Jobbik táborába. Középutat látszólag képtelenek találni, ide-oda csapódnak, politikusaik képtelenek eldönteni, mikor melyik irányt válasszák.

Kósa Lajos az ATV vendége volt. Bajnai búcsúbeszédével kapcsolatban sok újat nem mondott. Elismételte azt, amit Navracsics Tibor már előtte az interjúkban: ugyan, piha, fúj!

Nem lehetett kikerülni a jobbikos témát. Bajnait lehet nemzetveszejtő (egy veretes szélsőjobbos szó) parazitának (még egy) nevezni, de javaslatát, hogy a két párt vezetője legalább egyetlen dologban, dolog ellen, a Jobbik ellen fogjon össze, nem lehet egy legyintéssel elintézni. Ezt diktálná az egészséges logika. Kósa Lajos és pártja néha nélkülözi azt. Másképpen bajos Lajos fellobbanó indulatát megmagyarázni, amikor Bajnai két ominózus mondata („Orbán Viktor és Mesterházy Attila demokrata és hazafi. Ha ez az egyetlen közös nevező köztük, az is elég a szélsőségesek legyőzéséhez”) szóba került.

A Fidesz alelnöke ezt válaszolta:
Hogy minősít ön egy pártot demokratának, másokat meg nem. A Fidesz is volt már minden, Gyurcsány Ferenc elmondott minket fasisztának és szélsőségesnek. Magyarországon a bíróság a mércéje annak, hogy mi a demokratikus. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon semmiképpen sem mércéje semmiféle demokratikus gondolkozásnak, főleg akkor nem, amikor Gyurcsány a modern demokrácia 50. évfordulóján békés tüntetőket veret szét a rendőrségével, lövet ki szemeket, és
legálisan engedélyezett megemlékezést rendőri attakkal veret szét.



Egy másik postban majd beszélünk a debreceni demokratikus gondolkodásról Kósa Lajos módra, most csak az idézet utolsó részével foglalkozzunk. Nem kezdjük elemezni a szétverés mögötti rendőri hülyeséget, bosszúvágyat és zűrzavart, az előzményeket vagy a történtek teljes kibontásának mellőzését. Hiábavaló vitát indítana el, ráadásul az akkori 23-án történtek rendészeti szempontból tényleg alaposan el lettek szúrva. Nem kicsit, nagyon.

A szemkilövető kifejezés Kósa szóhasználatában új dolog. Nem emlékszem, fideszes használta-e ezt ennyire nyíltan. Tudjuk kitől származik, tudjuk, hogy éveken át a Jobbik és Morvai Krisztina egyik legfontosabb szava volt, illetve most is az. Kósa bátran nyúlt hozzá. Nem nyelvbotlás, nem véletlen. Fogott egy klasszikusan szélsőjobbos kifejezést és beillesztette saját eszköztárába. Határokat szeretne elmosni, ismét csak voksok reményében. A Jobbik és a Fidesz között dúló szerencsétlenkedő háború újabb apró harca: elvenni az ellenfél fegyverét, azzal riogatni tovább bennünket. Sikerül, de nem úgy, ahogyan ő gondolja.

Hiába a látszólagos gyűlölet, hiába mondja Kósa határozottan: 'A Fidesz mindenképpen szeretne kormányozni, ha elnyeri a választóktól a felhatalmazást, de ebben nem hajlandó semmilyen módon együttműködni a Jobbikkal', hiába nevezik a szélsőjobbon Kóser Lajosnak (ezen is nevethetnénk, ha nem lenne a maga ostobaságában is iszonytató), ha a Fidesz közben minden erejével azon van, hogyan szerezzen radikális választókat. Felhasználva ehhez a Jobbik 'programjának' finomított elemeit, s egy az egyben átvéve tőle kifejezéseit.

Ahol egy jobboldali párt egy szélsőjobboldali elől próbálja elrángatni a szavazatokat, ott nagy a baj. A baloldali és liberális erők megsemmisülését jelzi, de az indíték ennél sokkal rosszabb. A Fidesz fél a Jobbiktól. Szinte már csak a Jobbiktól fél. A legsötétebb ebben, hogy nem azért fél, amiért egy demokratának félnie kellene, pusztán a voksok miatt. Használjunk erre egy új kifejezést: szélsőségesen tragikus.


MagNet-Kong

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

6 megjegyzés:

  1. Néhány éve Kósa is örült a Jobbiknak, bátoritotta is. Úgy volt, hogy a szocik ellen mennek. Másképpen alakult, a Fidesz meg nagyon megszopta. Egyék meg amit főztek.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól kijönnek majd egymással. Ez csak színjáték. Azt majd meglátjuk, koalíció lesz e. Nem kell azt írásba foglani. Meg lehet beszélni egy pohár bor mellett is: támogattok Gabikám? Támogatunk Viktorkám! Ti is? Mi is. Akkor hajrá magyarok!

    VálaszTörlés
  3. Névtelen: tudja, nem (csak) a Fidesz fogja megenni, amit többen közösen főztek. Van itt egy ország is, de legyen csak cinikus.

    És ezt sajnos a poszt bejegyzőjének is mondhatnám, hiába jegyzi meg, hogy ez egyáltalán nem nevetséges. Nem, valóban nem. De lehet úgy tenni, mintha minket nem érintene a szélsőség ilyen előretörése? Mintha tényleg más rontott volna el mindent, meg is nevezzük, hogy épp ki, és az legyen az ő gondjuk? Lehet, sőt, valószínű, hogy a Fidesz politikusai nem tudják kezelni a Jobbik-ügyet. Ahogy látom, senki más sem tudja. Jelen szorult helyzetben nekem a próbálkozás fontosabb, fint a fintorgó elfordulás.
    Szerintem most valóban támogatni kellene minden kezdeményezést, amely a szélsőséges, antidemokratikus erőt gyengíti. Nem félni kellene minden demokratának, hanem esetleg közösen dolgozni. Szívesen látnék a Debbeneten is olyan posztokat, mely e munka jegyében fogan.
    Nem a voks a lényeg, de a választásokat az dönti el. A választás kimenetele pedig az elkövetkező 4 évet. Én biztosan nem támogatom majd a Fideszt szavazattal, de örülni fogok minden egyes olyan voksnak, mely a Jobbik rubrikája helyett egy másikban landol - ez lehet a Fidesz is. Hogy minél kisebb reprezentációja legyen egy ilyen formációnak Magyarország országgyűlésében. Nekem most ez fontos - elismerem, hogy másnak más preferenciái lehetnek. Kósa Lajos kommunikációjának napi kritizálása is bizonnyal a lényeges dolgok közé tartozik. Sokáig nekem is annak tűnt.

    VálaszTörlés
  4. @thrpeg: Szerintem most valóban támogatni kellene minden kezdeményezést, amely a szélsőséges, antidemokratikus erőt gyengíti. maximálisan egyetértek ezzel. De ki löki el a kezet újra és újra? Melyik párt nem hajlandó ebben az ügyben kompromisszumra? A Fidesz nem úgy akar gyengíteni, hogy azt mondja a Jobbik alapdolgaira: ez baromság, emberek, ezért és ezért és ezért értelmetlen, kivitelezhetetlen, megvalósíthatatlan, hanem inkább megpróbálja átvenni azokat egy finomított verzióban. Próbálkoztak az első lehetőséggel is, de nem jött be nekik. Most ez van soron. Szerintem ez legalább annyira szélhámos húzás, mint a Jobbik úgynevezett programja. Ez nem összefogás, ez semmi. Azaz: ez a minden, de nem mindegy, milyen viszonyrendszerben. A voksért sajnos semmi sem drága.

    VálaszTörlés
  5. Névtelen hozzáállásáról egy vicc jut eszembe:

    Ezt a viccet még megboldogult Hofi Géza, a humor nagyágyúja mondta, Isten nyugosztalja.

    Tengerjáró hajó fedélzetén cigányzenekar muzsikál. Egyszer csak elkezd süllyedni a hajó. A kontrás nyugodtan szívja a cigit a korlátnál. Azt mondja neki a prímás:
    - Há' micsinálsz, te? Süllyed a hajó!
    - Mit idegeskedsz, a tied?

    VálaszTörlés
  6. Amúgy sose értettem a "kinyomom a szemed" kifejezést se, nem benyomják? :D

    VálaszTörlés

Ide debbenj: