2010. 03. 25.

Van másik

Útjára indult a legújabb cívis hírportál, a dehir.hu. Nem magánkezdeményezésről van szó, hanem a Városi Televízió újabb szárnypróbálgatásáról. A DTV honlapja ezzel egy időben megszűnt létezni. Legalábbis abban a formájában, amely inkább a múlt századot idézte, semmint 2010-et. Szerencsére már nem elérhető, csak a dehir.hu egyik menüpontja csupán.

Ezért is vártuk kíváncsian az új oldal megjelenését. Jelenleg az az örvendetes helyzet debreceni online téren, hogy a részemről nem annyira favorizált civishir.hu éppen lenyomja a haon.hu-t. Minőségben már az indulásnál megtette, most úgy látszik, olvasottságban is erre készül. Ez nem meglepő. A Haon mind kinézetében (egyetlen hirdetési felületté silányította magát), mind tartalmában olvashatatlanná vált. Nem szeretném részletezni, az okokat sokan elmondták már máshol, itt is utaltunk már rá.

Kellett a környék netolvasó közönségének már valami új, ami tényleg zömében megyei, városi témákkal foglakozik. A civishir.hu ilyen lett, most van egy újabb. Nem szaporítom a szót a dehir.hu-val kapcsolatban sem, kritizálni sem fogom az oldalt. Pedig lenne mit. De sokkal fontosabb kérdések is vannak annál, mint hogy mit és hogyan lehetne javítani egy széles (Széles) rétegnek szánt, friss hírportálon.

Ami ide kapcsolódik, a deol.hu, a Debrecen hetilap (önkormányzati szócső) online felülete. Ha a DTV honlapjáról a kilencvenes évek jutottak eszembe, akkor ez a kőkorszak maga. Elavult rajta minden, érdektelen, tizenkettőegytucat írások sorakoznak rajta, kiszámíthatatlanul frissül, s a kinézet mellett az évek alaposan megkoptatták a stílust is. A fásultság süt az egészről. Mellette az is, hogy a Deol javarészt a városháza által kiadott vagy kötelezővé tett anyagok közvetítésére szolgál. A többi csak töltelék. Ez persze érvényes a nyomtatott termékre is.


Hogy jön ide a deol.hu? Pénzügyileg. Köztudott a városi költségvetés bő forrása, ha a mindenkori hatalom törekvéseinek és cselekedeteinek megmagyarázásáról van szó. Itt most csak egy kérdés merül fel. Ezekre néhányan már tudják/tudjuk a választ, de üdvös lenne, ha a hivatalos verzió minél hamarabb napvilágot látna.
Tervezi-e az önkormányzat a deol.hu megszüntetését? Érdemes lenne igennel felelni, hiszen az idejétmúlt oldal eredeti funkcióját is alig képes betölteni, a pénzt viszont viszi. Tervezi-e az önkormányzat a Debrecen című hetilapot megszüntetni? Érdemes lenne igennel válaszolni, ha nem lenne semmi helyette, főleg nem egy leplezetlen pártújság. Esetleg.

Nincsenek meglepetések. A dehir.hu ugyanolyan politikai-hatalmi szócső, mint a Deol, és mint a mellette álló televízió. Nem ettől fog feltámadni a minőségi újságírás Debrecenben. Az még nagyon sokáig nem fog. Az egyedüli érdekesség a pénzben rejlik. A folyamatos finanszírozási nehézségek, amelyek témaként szolgálnak az aktuális problémák leplezésére, érintik-e az ismét tovább duzzasztott önkormányzati médiát?

A dehir.hu újdonsággal nem fog szolgálni, helyi vonatkozású témákban végképp nem. Viszont talán szórakoztató lesz egy darabig (a hátralévő időben?) összehasonlítani a Dehír és a Deol helyi híreit. Ugyanabból a kapott, vagy kötelezővé tett anyagból kell dolgozniuk,  így csak abban különbözhetnek, hogy megpróbálnak versenyt fogalmazni egymással. Konkurenciát semmiképpen nem láthatnak a másikban. Ugyanazok fizetik és ugyanazt várják el mindkettőtől. De akkor meg minek kettő?


Széles-MagNet

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

5 megjegyzés:

  1. A Cívishír azért színvonalban nem áll messze a HAON-tól, elég elolvasni egy-két Réti János vagy Bereczki–Csák Helga írást. Bár a reklám lényegesen kevesebb rajta.

    VálaszTörlés
  2. Igazad van, írtam is hogy nem nagyon kedvelem. De még így is fényévekkel előzi meg a haont. Két-három év múlva talán arra a szintre süllyed, most még tartja magát.

    VálaszTörlés
  3. Hát én ráklikkoltam, és ez volt az első amit megpillantottam:
    "A Dehir.hu megtudta, kik lépnek fel biztosan a debreceni Campus Fesztiválon július 21-e és 25-e között. " Ehhe... ez nálam haon színvonal!

    VálaszTörlés
  4. Hát azért a civishir fényévekkel megelőzi a haont, vagy az újabb városi torzszülöttet, a dehirt.

    Ja és legalább nem elkötelezett egyik oldal irányába sem. Legalábbis eddig nem volt...

    VálaszTörlés
  5. Na, azért az elkötelezettségben nem lennék olyan biztos. Eléggé egy irányba húz.

    VálaszTörlés

Ide debbenj: