2010. 02. 19.

Szárnyat igéz a Bikára

Nem érkezett meg a rejtélyes orosz szerdán, pedig már úgy elképzeltük. Magas, testes, igazi medve, foga közt szűri, pattogtatja a szót. De csak nem jött. Majd jön március elején. Ez az új verzió az Arany Bika körüli, bohózatba hajló eladási kavarásban. A magyar képviselő szerint nem várt gazdasági problémák akadtak Oroszországban, ezért nem jött. Jaj, rémületes szavak. Fenyegető misztikum. Egy ismeretlen befektető nem várt problémákkal küzd messzi vidéken. Itthon addig -egy hét múlva- lejár a moratórium. Kezdetét veszi a felszámolás. Attól kezdve a Bika a felszámolóbiztos kezében kuporog. Vele kell tárgyalni.

Az oroszról továbbra sem tudunk semmit. Valahol ázsiai területen milliárdoskodik. Nevét el nem árulja. A magyar közvetítő szerint   "az adás-vétel során név szerint jár el, tehát személye nem titkos, csak nem szeretne a sajtóban szerepelni. Az üzlet szempontjából egyébként mindegy is, hogy ki a vevő. A lényeg az, hogy továbbra is szállodaként működtetné a hoteleket."

Három mondat, három szájhúzás. A sajtót kikerülni nem lehet. Így csak a pletyka indul el maffiakapcsolatokról, Magyarországra telepített pénzmosodáról. Egy üzlet szempontjából a vevő személye kiemelten fontos. Rossz hírű pénzhalmozóknak nem szívesen adnak el semmit. Persze a szükség nagy úr, de jó lenne tudni, ki rendelkezik majd a város megkopott szimbóluma felett? Az pedig, hogy hotelként üzemeltetné továbbra is? Nagyon messziről jött ember nagyon azt mond, amit nagyon akar. Ha övé a hely, csinálhat belőle masszázsszalont is.

Fodor István, mint közvetítő annyira vastagon hangsúlyozta az orosz befektető jófejségét, ami már szinte aggasztó. Tájékoztatták a fantommágnást, mennyire fontos a Bika a városlakóknak, hagyományápolást, tiszteletet emlegetve. Belső vélemény, de nem egyedülálló: nem hiszem, hogy a messze Uralon túli üzletembert meghatja a cívis mentalitás, a hagyományok iránti tisztelet. Pénzember, a tradíciót a bankszámla olvasztja magába. Azt viszont elhiszem, hogy "nagyon fontos, hogy a leendő tulajdonos és a debreceni vezetők jó kapcsolatban, harmonikusan tudjanak együttműködni." Nyilván további befektetések reményében. Mivel a város adósságállománya folyamatosan nő, nem mindegy, ki élvez majd kapcsolati prioritást, ha eladogatjuk apránként a vagyont. Itt van például a teljes kudarcot hozó Airport Debrecen. Kósa azért repült Dubajba, hogy erről is tárgyaljon az ottaniakkal. Valaki vegye már meg! Most nem kellene repkedni, ideköltözik a Nagy Orosz Tőke. Hátha.

Van jó hír is. Az új, reménybeli befektető nem változtatná meg a szálloda nevét. Ez klassz, ez jelzi: tényleg hagyománytisztelő. Ellenben az épület új szárnyát teljesen átépítené. Mégpedig úgy, hogy az  illeszkedjen a régi, patinás épülethez. Na végre! Jöjjön csak az az orosz, vegye, vigye, építse! Persze csak akkor, ha Kováts Ákos főépítész úr is úgy akarja, s meg nem fenyegeti, amiért rontja a város összképét.

Kornél kolléga egyébként már 2008 márciusában bemutatta, hogyan kellene kinéznie a Bikának úgy, ahogyan most szóba került. Jobb és bal oldal ugyanaz. Ahogyan az orosz képviselője mondta: nem politikai, csupán gazdasági alapokon állva.


MagNet-Kong-Kornél

1 megjegyzés:

  1. Akárki a felelős a kialakult helyzetért, kibaszott nagy szégyen az egész. Úgy árulgatják a Bikát, mintha valami ócska bordély lenne. Elmegy a faszba az összes zrt-s meg nagycéges majom. Ha a felszámoló cég adja el, az bárkinek eladja. A mafiás dolog meg elgondolkodtató. Miért nem tudhatjuk a nevét a raj ruszkinak? Talán azért mert akkor utána lehetne nézni a dolgaoinak? Nem akar az újságokban szerepelni. Persze. Vajon miért.

    VálaszTörlés

Ide debbenj: