2010. 02. 18.

Legyen egyen!

A mai közgyűlés egyik vitatott pontja volt a Debrecen építészeti örökségét védő rendelet módosítása. Lényegében korlátlan hatalmat adott Kováts Ákos városi főépítész kezébe, ami az ingatlanok homlokzatának esztétikumát illeti. Magyarán: kitolják azt a területi sávot, amelyen belül engedélykötelessé válnak a homlokzatok felújítási- és átfestési munkálatai. Debrecenire lefordítva: majd Kováts Ákos megmondja, lehet-e kék a házad.

"A városban meglévő épületek homlokzata a jelenleg hatályos rendelkezések szerint szabályozhatatlan, és ez olyan városképi káoszt eredményezhet, amelyet mindenképp javaslok megelőzni. A kialakult városképi állapotok és a hatósági munka korlátai egyaránt indokolják a helyi területi (városképi) védelmi szabályozás szükségességét." - írta előterjesztésében Kováts úr.

"A rendelet módosítása lehetővé tette, hogy a védetté nyilvánított területen lévő telken meglévő, de nem védett építmény vonatkozásában
a) a homlokzaton végzett átalakítási, felújítási, vakolási, színezési, felületképzés-módosítási építési tevékenység, vagy nyílászáró-csere, továbbá
b) a homlokzatra, födémre vagy tetőzetre szerelt bármely szerelvény, berendezés, antenna, antennatartó szerkezet, műtárgy, égéstermék-elvezető létesítése, valamint
c) a homlokzaton, tetőzeten, valamint műemléki területen hirdetési vagy reklámcélú, illetve művészeti ábrázolást tartalmazó építmények, berendezések, szerkezetek elhelyezése (méretre való tekintet nélkül)
e tevékenység egyidejű megkezdése mellett bejelentés köteles legyen. Ezen hatósági eszköz útján hatékonyabban valósul meg az önkormányzat településképi érdekeinek érvényesítése.

Káoszról és érdekérvényesítésről beszél az egyéni ízlés szabadsága kapcsán. Kósa Lajos elmagyarázta, hogy nem úgy van az, senki nem rendelkezik száz százalékosan a saját ingatlanja felett. A város beleszólhat, sőt: bele is kell szólnia abba, milyen külalakot adnak belsőségei. Teátrálisan tette fel a kérdést: hogy fog kinézni a város, ha mindenki olyan színűre festi a házát, amilyenre akarja?

Valóban úgy lehet. Borzalmas hely az, ahol valaki olyan színűre festi a házát, amilyenre akarja. Az a város el is indult az enyészet útján. Így kezd rohadni egy település. Legyen egyen minden. Kovács László az SZDSZ részéről Vespasianus árnyékszék-adóját állította párhuzamba a javaslattal. Van benne valami. A pénznek nincs szaga, mégis bűzlik az eredete.

Kováts Ákos egyenember. Egységesíteni akar mindent, az erkélyektől kezdve a nyílászárókon és az üzletek cégérein át a homlokzatok színéig. Majd ő eldönti, milyen színű lehet a házad. Leginkább szürke vagy barnássárga. Ha ránézünk az utóbbi idők debreceni építészetének remekeire, ez a szín dominál. A szürke például a műdemokrácia színe. Mindig azt mondják, arra rá lehet festeni. Csak nem engedik, hogy a festékes vödörhöz nyúlj. Majd ha szólnak.

 Tiltakozás Kétfarkú Kutya módra 2009 decemberében
Mangu Róbert fotója

Szerencsétlen persze a rendelet időpontja is. A válság vége messze. A rendeleti határon belüli kisvállalkozókat rendesen elhasaltatja a beszürkítés, az uniformis kötelezővé tétele. Marketing szempontból katasztrófa, éppen egy üzlethelyiség nem tudja kellőképpen felhívni magára úgy a figyelmet, ahogy ez megadatik a nagyoknak. Azok kivételek, ők pénzt hoznak, ők szinte bármit megtehetnek. Rájuk nem vonatkozik a műdemokrácia szürkéje.

Egyenembereknek egyenházat, egyen egyent minden egyen! Miután az előterjesztést elfogadták, valaki elkacérkodhat a gondolattal, hogyan lehetne rendeletbe foglalni a debreceni polgárok utcai öltözködését. Hogy fog kinézni a város, ha mindenki olyan ruhában mászkál, amilyenben akar? Túlliberalizált dolog ez, ahogy Papp László fideszes képviselő is megfogalmazta. Szürkíteni kellene rajta.

Kósa Lajos visszautasította Kozlok László (Függetlenek Debrecenért) mondatát, amelyben az a "terror az építőiparban" kifejezést használta. Szerinte nem terror, csak szigorú.

"Nem jókedvünkből csináljuk." - tette hozzá. Ez őszintének hat. Mérhetetlen szomorúság és depresszió kellhet ahhoz, hogy Kováts Ákos főépítész és Kósa Lajos polgármester számára a belváros óvárosi részébe odahányt, szürke, otromba, nyomasztó, de mindenképpen egyenépületnek mondható Fórum Debrecen legyen az etalon. Városképet jobban csúfítani nem lehet, mint azzal. Mégis sikerült, s büszkék rá, diadalmasan mutatnak az egyenlően kötelezővé tett rosszkedvre.


Kong-Szélesnyelv

10 megjegyzés:

  1. Előljáróban annyit, hogy felsőfokú építőipari végzettségem van, nemcsak "rokon szakmában dolgoztam".
    Nem tudom, mit szólna hozzá, ha Kósát arra utasítanák, hogy a házát festesse át 8 napon belül jajveresre, mert ez a város érdeke.

    Vízionálom, hogyha a fityesz nyer, a következő dolgok is kötelezők lesznek:
    Reggel mindenki köteles a bal lábával felkelni. Aki nem így tesz, annak amputálják a jobb lábát.
    Mindenki köteles előző nap merkérdezni a város főépítészeti irodáját, hogy milyen színű alsónadrágot/bugyit viselhet másnap és ahhoz milyen színű fuszekli illik.
    Mindenki kap egy gondolkodási menetrendet a következő napra:
    pl. 9-10 óra között hőn szeretett vezérünkre kell gondolni, aki fáradtságos munkával nem ellenünk, hanem értünk hazudik nap mint nap.
    10-től 11-ig nagytudású tanulatlan polgármesterünkre gondoljunk szeretettel, aki éjt nappallá téve a város érdekéért küzd, akár annak lakói ellenében is.
    stb.

    Brave New World!

    VálaszTörlés
  2. Csak hogy én is értsem. Ha a Burgundia utcán álló panellakáson ablakot akarok cserélni akkor engdelyeztetni kell vagy sem?

    VálaszTörlés
  3. Arra tán nem. De néhány éve a Segner téri lakótoronyban fenyítette meg a lakókat, amikor azok gyékénnyel meg ilyesmivel takarták le a saját erkélyük rácsait. Akkor is az volt, hogy nem illeszkedik a városképbe.

    VálaszTörlés
  4. Csak ha pink ablakkeretet akarnál. :D /De azt meg én nem hagynám, picit bízhatnának az emberek ízlésében. Amúgy is, éljenek a színek! Nem akarok falanszterben élni./

    VálaszTörlés
  5. Valaki küldhetne nekem privátban egy kováTS Ákos lakcímet...

    VálaszTörlés
  6. Nos, ez így sarkítva van, de érthető. Kováts korrekt szaki, de egy stílustalan zsebhitler. Tudálékos, gátlástalan, nagyképű, pöffeszkedő és tenyérbemászóan okoskodó. Tudásbeli hiányosságait, mert van neki bőven, agresszióval leplezi, ez meg is téveszti azt, aki nem ismeri jobban. Két perc vele és az ember szívesen lefejelné. Egy jó tulajdonsága van, hogy ezeket tudja magáról. Falanszterfalva már létezik, kedves Pannóca. A sok nagy és kicsi Kováts teszi azzá. Éljen a szürkület, éljen az egértársadalom!

    VálaszTörlés
  7. Nekem most esik le Gyulargh miről beszélt valójában. Elolvasta a rendelettervezetet (amit én nem, mert rossz volt a link, helyesen: http://srvcom.debrecen.hu/testulet/Dokumentumok/K%C3%B6zgy%C5%B1l%C3%A9s/2010.02.18/2/3478.html)

    "A területi védelem hatálya kiterjed:
    - Debrecen Nagykörúton (Nyíl u.- Árpád tér - Rakovszky D. u. Benedek tér - Hajnal u. - Wesselényi u. - Petőfi tér - Erzsébet u. - Külsővásártér - Nyugati u. - Pesti u. - Böszörményi út - Füredi út - Hadházi u.) belüli területe és a Nagykörút külső oldalának területe egy telek mélységig;
    - a Nyíl utca és Apafi utcák közötti un. Taksás telkes területre,
    - a városon áthaladó városképi jelentőségű utak két oldalának területére a közterület határától egy telek mélységben, külterületen 100-100 m-es szélességben."

    És akkor nyílászárócserére is. Hm, ez szép lesz, abszurdisztán. :D Ez jó kis munka lesz pár bürokratának... ha mindent be kell jelenteni fél Debrecenben. Meg aztán gondolom vizsgálgatják, hogy bejön-e a fickónak, vagy nem. Tényleg, egy panelen pl. mit kell védeni? :D

    VálaszTörlés
  8. Ezen a területen amiről szó van, átlagosan a házak felének, olyan lehanyagolt a homlokzata, hogy hullik a vakolat, és a tulajnak esze ágában sincs (no money) felújítani. Úgy hozták ezt a rendeletet, mintha mindenki ész nélkül vakolna neonzöldet meg hupililát.
    Vegyük azt az esetet, ha valaki engedély nélkül kifesti a kertes házát lilára. Mit csinálnak vele? Felszólítják-semmi-pénzbírság-semmi-bíróság-leüli a büntit-kijön, nem festi vissza? Utána már még egyszer nem büntethetik meg ugyanazért amit már egyszer leült, vagy igen? De a kerítésen csak nem jönnek át, hogy visszafessék!
    Vagy mi van akkor, ha felújítom a házam homlokzatát, pár nap alatt, utána hogyan bizonyítják be, hogy az friss, és nem a rendelet hatályba lépése előtt keletkezett? Meg egyáltalán, hogy kell ezt az egészet elképzelni, járőröznek majd a városképvédelmi-kommmandósok és ahol fel van állványozva egy ház, ott ellenőrzik, hogy van-e engedély?
    És illetéket ugye nem kell fizetni azért, hogy megmondják nekem, hogy nem lehet piros a házam?

    VálaszTörlés
  9. Kornél: A köztermaffia folyamatosan fotóz. Esetleg még ők is használhatják a norc.hu-t.
    Egyébként ahol hullik a vakolat, ott pláne nem lesz további párszázezer csak a Tervtanáccsal történő engedélyeztetésre, amit ők még saját hatáskörben visszadobnak párszor. Tehát a hulló vakolat jó, bézsszínű kőpor nem.

    VálaszTörlés
  10. a norc.hu nem bizonyító erejű, a tavaly nyári fotózás, és az idei hatálybalépés között eltelt azért néhány hónap :)

    VálaszTörlés

Ide debbenj: