2010. 02. 22.

Csájníz - a megfejthetetlen hír

Meglepődve hallottam a hírt, hogy ingyenes kínai nyelvtanfolyamok indulnak Debrecenben és még néhány vidéki városban.
Először nem értettem. Jó-jó, a Földön minden hatodik ember kínai, de azért eddig mégsem égtünk a vágytól, hogy megtanuljunk kínaiul, nehéz is a nyelv, kultúraidegennek is tűnt a dolog. Ázsiai nyelvek közül még talán a japán és az orosz bizonyult eddig hasznosnak, vagy legalább divatosnak.
Miután ismét átolvastam a hírt, láttam, hogy nem lepkelelkű bölcsészeket célozták meg. Ezek az ingyenes tanfolyamok "dolgozóknak" vannak.
Maga a sajtótájékoztató is a "városháza kínai éttermében" volt.

"A városban jelenleg mintegy kétszázan tanulnak kínaiul - mondta Hamar Imre. Zajácz Gizella, az akadémia igazgatója szerint ez a szám tovább nőhet, ugyanis februártól harmincórás ingyenes kínai nyelvtanfolyamot indítanak dolgozóknak Debrecenben. Egyre több helyi gazdasági társaságnak van kínai üzleti kapcsolata, és munkatársaik szeretnének megtanulni kínaiul, legalább társalgási, de mind többen tárgyalási szinten - fűzte hozzá."   Forrás
Gondolom így próbálják vonzóbbá tenni a várost a kínai befektetőknek. Ezután kínaiul is fogjuk tudni mondani, hogy ócó kici - többre amúgy sem elég a harminc óra -, könnyebb lesz kommunikálni a cégtulajdonosokkal.

Egyébként kicsit becsapós a hír, mert a Discimus Üzleti Akadémia honlapján már azt írják, hogy "nappali tagozatos hallgatóink második választható nyelvként tanulhatnak kínaiul díjmentesen, kínai nyelvtanártól."
Elméletileg a tanárokat, tankönyveket a Konfuciusz Intézet biztosítja. Ők pedig a kínai és a magyar államtól kapott forrásokból működnek.

"Az intézet célja, hogy nyelvtanfolyamok, kulturális és tudományos programok szervezésével, könyvek, tananyagok kiadásával, tanácsadással népszerűsítse a kínai nyelvet és kultúrát, s hozzájáruljon a magyar-kínai kapcsolatok fejlődéséhez. ... Az ELTE Konfuciusz Intézet berendezésének, infrastruktúrájának kialakításához, a megnyitással kapcsolatos költségekhez és a tevékenység megkezdéséhez a kínai állam 100 ezer USA dollárral, a magyar Oktatási és Művelési Minisztérium 5 millió forinttal járult hozzá."  Forrás
Szép dolog a kínai-magyar barátság!

A fenti kép nem véletlen. Azért ezt választottam, mert kicsit úgy érzi az ember, mintha a Firefly nevű sci-fiben lenne: a kínaiak meghódítják a világot, sőt, az univerzumot, elegyedik a kultúránk, nyelvünk, öltözködési stílusunk. Nem is túl fantasztikus és jövőbeli ez az elképelés, mert már rég kínai ruhában járunk, kínait eszünk. Sok, ócó, a magyaroknak erre telik.

Jelen vannak nálunk, ettől függetlenül nem érzem a népeink közötti hatalmas barátságot, szimpátiát, történelmi kapcsolatot. Szimpla gyarmatosításról, vagy - finomabban fogalmazva - a globalizációról van szó. (Mondom ezt indulatok nélkül, egyszerűen tény. És nem is őket hibáztatom, mindenhez két fél kell.)

Aki figyelt, észrevehette, hogy mennyire zavaros az egész hír. Ellentmondóak a nyilatkozatok, én elvesztettem a fonalat. 


Kérlek, segítsetek megfejteni:  

1. Kinek szólnak ezek az órák? Dolgozóknak vagy nappalisoknak? Ha dolgozóknak, akkor kikre gondoltak? (Kínai ruhaboltok, éttermek dolgozóira? Vagy itteni kínai érdekeltségű cégekre? Esetleg az önkormányzati dolgozókra?)
2. Valóban ingyenesek az órák, vagy csak azoknak, akik már egyébként is a Discimusban tanulnak? 
3. A kínai és magyar nép barátságáról szól a dolog, vagy gazdasági érdekekről? 
4. Milyen konkrét helyi érdekeltségek lehetnek a háttérben, mit nyer/veszít ezzel a város?

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

8 megjegyzés:

  1. Az én kérdésem pedig, hogy mennyit lehet tanulni a kínai nyelvből mindössze 30 óra alatt?

    VálaszTörlés
  2. Az enym meg az, hogy mi a fasz az a városháza kínai étterme? Olasz is van? Meg török?

    VálaszTörlés
  3. Kínaiul? Szok-kici-ócó, ennyire elég. :D Nagyon nehéz nyelv, nem is értem... jó, az írással biztos nem próbálkoznak, de akkor is kevés ez.

    Igen, a "városháza kínai étterme" egy érdekes mondat volt, azt tudom, hogy mire gondolhatnak: a kossuth utca felől a városháza épületében van egy kínai kajálda. De hogy ez most szerencsétlenül fogalmazott kifejezés, vagy tényleg van-e valami közük hozzá, passz. Ennyi erővel ékszerboltja, férfiruhaboltja is van a városházának... áh, totál katyvasz ez az egész. :)

    VálaszTörlés
  4. Lali király is jó kapcsolatokat kezd ápolni cok kici kinaival. Ha elküldi embereit az ingyenes nyelvtanfolyamra, harminc óra alatt megtanulják a mindenből 10 százalék kifejezést, már megérte az egész. Nem kell többet tolmácsra költeni.

    VálaszTörlés
  5. Ritka bénán összetákolt hír. Ezzel az MTI is megbukott. Az első két kérdésedre nem tudok válaszolni. Harmadik: Olyan nincs, hogy kínai-magyar barátság. Kínai-magyar gazdasági érdekbarátság van. Negyedik: Olyan sincs, hogy a város nyer. A várost képviselő üzleti érdekkörök nyernek. Nem ugyanaz a kettő. :)

    VálaszTörlés
  6. Minden ingyenes. Ez is ingyenes:

    Országos turnéval ünnepli a holdújévet az ELTE Konfuciusz Intézete.

    A négy állomásból álló sorozaton a Hejlungcsiangi Orvosi Egyetem Művészegyüttesének nagyszabású gálaműsorát láthatják az érdeklődők. A műsorban a színes nemzetiségi táncok kavalkádja mellett látható lesz a hagyományos kínai sárkánytánc, a legyezős és a kardforgató tajcsi, de különböző harcművészetekkel is megismerkedhetnek majd a nézők. A húsztagú együttes Londonból érkezik Magyarországra, és a következő héten már Bécsben lép fel.

    Debrecenben, a Kölcsey-központban kedden este tekinhetik meg az érdeklődők a kínai művészek ingyenes előadását. Jegyek a Discimus Üzleti Akadémia titkárságán igényelhetők.

    VálaszTörlés
  7. Először az fordult meg a fejemben, hogy talán néhány munkahelyet nyerünk... de végülis nem, mert a többieket meg ellehetetlenítik, amúgy sem álommelók ezek (bár mondhatják, hogy a semminél jobb, válság van, blablabla).

    A barátság... végülis sokáig egy táborba tartoztunk, azt nézem Veres még most is volt a komcsi pártnál vendégségben. http://mszp.hu/belfold/bovebben/nem-kozpenzbol-utazott :D
    Lehet erre gondolnak, nekem más történeti párhuzam nem dereng, de ez sem olyan kapcsolat amire szívesen emlékezünk. (Tudom, persze nagyhatalom, nem árt velük jóban lenni.)

    VálaszTörlés
  8. Magnet: "Ingyenes jegyét február 15-től veheti át (már minden jegy elkelt) a Discimus Üzleti Akadémia Titkárságán (Debrecen, Tessedik S. u. 1.)." http://www.discimus.hu/holdujev.html
    Ennyi, erről lecsúsztunk. :)

    VálaszTörlés

Ide debbenj: