2010. 02. 11.

Bő lével - Andrassew, Fábry, Kósa

Kikezdhetetlen, de bulvárosan manipulatív módszerrel élt a civishír.hu szerkesztője, amikor elhelyezte azt a kis semmitmondó érdekességet az oldalán. Andrassew Iván alázása kerül előtérbe. Persze úgy, hogy a szerkesztő ápolt keze tiszta marad közben. Nem állítanak semmit, nem írtak egy rossz szót sem. A végére még oda is tették azt a cuki mondatot, amiben nyomatékosítanak. Ők nem szólnak ehhez semmit, de mit szólnak vajon a Kedves olvasók? A Kedves Olvasók persze bekajálták a trükkösen felszolgált kaját, és elküldték Andrassew Ivánt a fenébe. Csak nem ilyen szépen.

A lufi egy nagyon, nagyon hosszú és a maga nemében szellemes Andrassew publicisztikából való. A baloldali újságírás egyik legaktívabb figurájával óvatosan kell bánni. Jó agya van, de nagyon könnyen átszalad a határon. Éppen ezért könnyű őt csőbe húzni. Provokációba könnyen belesétál, ha megfelelően van előkészítve. A balliberálisok kiemelkedően okos egyénisége, a jobb oldalon kincsként kezelik az ilyet. Egy fideszes tollforgató kolléga írta egyszer, hogy jó lenne Bayer mellé néhány Andrassew. Értettük.

Elkalandoztunk a tárgytól. A belinkelt furaság tehát egy kiragadott részletet lökött az olvasók elé Andrassew írásából. Álljunk meg. Azért linkeltük be másodjára is, hogy rámutassunk: a netes újságírás egyik legnagyobb modortalansága, ha valaki úgy idéz egy másik hírportálról  publicisztikát, hogy nem linkeli be az adott cikkre történő hivatkozást. Így hiába írja oda, hogy a Népszava Online-on jelent meg, az instant olvasó kezdhet bogarászni a hálón. Ha kíváncsi rá egyáltalán. Miután a szerkesztő álmában csengetett egy picit, megtesszük helyette: itt olvasható a teljes Andrassew-írás, a kiragadott részlettel együtt. Ha Andrassew blogján szeretné valaki elolvasni, ide is kattinthat.

A közzétett idézet így szól:
"Az a baj, hogy az elképesztő sikereitől óriásarcúvá tenyésztődött Fábry soha nem érti már meg, hogy még egy, a feministák számára is elfogadhatóra liberalizálódott világban sem illik nőkre alpári megjegyzéseket tenni. Akkor se, ha olyan Fidesz-politikusok adják meg az alaphangot, mint a debreceni polgármester. Hogyan jutunk odáig, hogy egy briliáns elméjű Fábry Sándorból egyszercsak akkora tahó lesz, mint a hozzá sem értelmi képességekben, sem műveltségben még csak nem is hasonlítható Kósa Lajos?

'A szubjektív műfajnak megvan a saját szabadsága, de azért kellenek határok. Vagy nem kellenek? Andrassew Iván, a jónevű író a Népszavában publicisztikát írt Fábry Sándorról. Hogy mi közünk ehhez, nekünk, debrecenieknek? Hát az, hogy le találta tahózni a polgármestert' - kommentálja az idecitált néhány sort a Cívishír.  Ügyesen, tisztán, és kicsit manipulatív módszerrel. Aki újság közelében dolgozott valaha, az tudja miért. Vájtszemű olvasók még náluk is jobban.

Mi van az idézetben? Semmi különös. Az egész írás Fábry köré épül, Kósa csak példaként szerepel benne. Alapgondolatként Fábry önmagából való kifordulása áll, köré építi Andrassew mondanivalóját. Sarkítsuk le egyetlen kérdésre: tahó-e Fábry? Zavarba jövünk, nem lehet egyértelmű igennel vagy nemmel felelni. Mihez képest? Egykori önmagához, gondolataihoz és kifejezésmódjához viszonyítva igen, nagyon, elkeserítően. Néhány piszkos szájú politikus mellé állítva maga a jólneveltség.


Az értelmi képességek összehasonlításáról kár vitatkozni. Andrassew sajnos átszaladt a túloldalra, de a mondat magva igaz. Azt még maga Kósa sem tagadná, hogy a puffadó arcú, öregedő stand up sztár köröket ver rá bizonyos területeken. De ezt másképpen, szebben is meg lehetett volna fogalmazni. Elegánsabban. Andrassew nem tette. Nem tehetség hiányában. Szándékosan írta így, szembeállítva Fábryt Fábry stílusával.

Csak locsogunk, de még nem beszéltünk a konkrét téma okáról: le találták tahózni Kósát. Ezen sopánkodik a debreceni portál. Úgy, mintha nem is sopánkodna rajta. Semmiféle támpontot nem ad a a történethez, csak kiragad egy idézetet, belinkelt hivatkozás nélkül. Pedig szerkesztőgárdája lazán kenterbe veri a Naplóét, a Haonról nem is beszélve. Nem kötelező más véleményét kommentálni. Az átlagolvasó így csak azt látja, amit mutatnak neki. Hogy letahózták a polgármestert. Hányan emlékeznek már, mire utalt a szerző, amikor Fábry nőkre tett alpári megjegyzései kapcsán Kósát említi?

Természetesen a híres Playboy-interjúra, ami 2007 első felében látott napvilágot. (Sajnos csak ezt tudjuk linkelni, a teljes szöveget nem találtuk.) Abban hangzott el feleslegesen és felháborítóan jópofáskodva a mondat: "Ibolyáról nekem egy teljesen privát dolog jut az eszembe...ugye mindenki észrevette, hogy általában ferdén tartja a fejét. Szegénynek volt egy súlyosabb autóbalesete. Na most, az embernek az a benyomása, amikor nézi, hogy ez a ferdén tartott fej a gondolkodó ember póza...pedig nem az." Erre mit lehet mondani? Milyen szót lehet használni? Herényi Károly akkor nem a tahót választotta. Egyszerűen kijelentette: Kósa Lajos „Magyarország legbunkóbb politikusa.” Andrassew ezt melegítette fel írásában, de sorolhatnánk még. Ott volt a polgármester megjegyzése Lendvai Ildikó botox-kezeléséről, vagy Dobrev Klára szexuális élményéről a kertészfiúval. Utólag Dávidtól is, Dobrevéktől is bocsánatot kért, ezt is be lehet linkelni.

Ennyiről szólt Andrassew mondata. Fábry Fidesz alá nyalásáról, az alpári, nőgyalázó humorról. Januári adásában Fábry éppen Dávid Ibolyát mocskolta. A kettőt összehozva Kósa jutott eszébe. Nem véletlenül. Csak egy fél mondatban kellett volna megemlíteni, hogy ne legyen ennyire együgyű a történet tálalása. Tahó-e Fábry Sándor? Tahó-e Andrassew Iván? Tahó-e Kósa Lajos? Nem egyszerű a válasz, ha benézünk az 'otrombácskodó' stílus mögé. Kár, hogy a Cívishír elővette a 'butított eszköztárat'. Ennél sokkal többre hivatottak. De még így is kiemelkedően a legjobb teljesítményt nyújtják a helyi, hivatásos online hírterületen. Az irány, amelyet a most bemutatott példával választott, rossz felé vezet. Arra, melyet a sokkal komolyabb potenciállal rendelkező szerkesztőségek is zsákutcának tartanak. Hisszük, hogy nem ilyen lesz útjuk. De hogy az olvasóknak feltett kérdésükre is válaszoljunk: Kósa is, Fábry is, Andrassew is tahó. A Cívishír is. Mi is. Legyen ez a kiindulópont, innen lenne érdekes elkezdeni beszélgetni egymással.

Szélesnyelv-MagNet-Kong

4 megjegyzés:

  1. Fahumor. Fábry humorában tényleg tahó, Kósa is. Andrassew nem lát az orránál tovább, de saját pályán verhetetlen. A Cívis Hír jól indult valamikor, még Kósát is merészelték bírálni. Aztán a hatalmasok rájuk üvöltöttek, ettől összeszarták magukat. Azóta inkább nyalnak, mint kritizálnak. Megélhetési újságírók. De ami le van írva igaz: még így is a legjobb híroldal a környéken. Ez inkább a felhozatalt jellemzi. Normális újságírás nagyon sokáig nem lesz még erre. A Debrecen, DTV csak segget tud nyalni, másra nem jók, népbutító hülyeségek. A naplót meg emlegetni sem kell, az a legalja. Na röviden ennyi. A blog jó, ha nyalnátok ti is még pént is kaphatnátok érte. Csak akkor nem lenne jó. :-)

    VálaszTörlés
  2. Az a megjegyzés,hogy "még így is a legjobb híroldal a környéken" sztem igaz, és így első olvasatban dicséretnek tűnik.Pedig mennyire nem dicséret!
    Na, ennyit Einsteinről:-)...

    VálaszTörlés
  3. De mennyire nem az! Etess valakit évekig tejbegrízzel, utána adj neki egy darab kőkemény, penész borította kenyérdarabot. Még kezet is csókol hálából. Pedig normális körülmények között elzavarna a francba vele. Valahogy így van a debreceni sajtóvilág is. Taknyos tejbegríz.

    VálaszTörlés

Ide debbenj: