2010. 03. 02.

Történet a Halk őzről

Amikor 2003 decemberében elkészült a Halköz üzletház, a Deolon már akkor arról beszéltek, hogy "tovább folytatódik a Halköz rehabilitációja, a jövő évben szeretnék elkészíteni az üzletház mögé tervezett, szökőkúttal és növényekkel övezett belvárosi teret". Amikor 2004. nyarán nekiláttak a Simonffy utca felújításának, azt írták: "a Hal-közben található jelenleg parkolóként használatos területre 2005 augusztusára két épület kerül". Ez volt ugyebár addig az akadálya a térkövezésnek.

Ám legközelebb csak 2008 szeptemberében esett szó "a Halköz park kialakításáról", akkor 2009-re ígérték a munkálatok kezdetét. 2009 augusztusára végül odáig sikerült eljutni, hogy "A grémium nyílt közbeszerzési eljárást indít a Halköz tér komplex burkolatkialakítása" érdekében. De erről már volt szó egy korábbi posztban.

Az egyetlen, a Hal közt is érintő, fejlesztésnek nevezhető mozzanatról a 2004. VI. 23-án megjelent Debrecen újságban adtak hírt.

Halköz – huszonöt évvel ezelőtt még így, szabálytalanul, de szimpatikusan egybeírva tájékoztatta az utcatábla a városlakókat. A (sokak számára kedves) hibát az új táblákon mára kijavították, dacára annak, hogy e két szót mindenki azóta is egybeejti."

Bizony, a berögzült rossz szokásoktól nehéz megszabadulni. A helyesírásra figyelmeztető Debrecen (és Deol) szerkesztősége egyébként a Simonffy utca 2. szám alatt található még egy darabig, ami gyakorlatilag egybeolvad a Halközzel, Hal közzel, Hal-közzel, Halk őzzel.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

2 megjegyzés:

  1. Kicsit halvérű ez a fejlesztési tempó. Bezzeg pár nyíllövésnyire, csak úgy nőnek ki az obeliszkek a földből, mint nyári zápor után a szegfűgomba (és természetesen ezzel párhuzamosan az önkínzmányzat adósságállománya, a kivitelező pénztárcája és az onkormis intézmények rezsiköltsége)!

    VálaszTörlés
  2. És akkor arról még nem is beszéltem, hogy miért is volt a hal (-) köz az, ami.
    Ma hány halasbolt van a téren? Hova lett az a vendéglő onnan, ahol halas ételeket lehetett rendelni? Van helyettük nyugati szemét, kongó kőkocka-üzletház, hamburger-hot-dog.

    Ez a cívis hagyományőrzés?

    VálaszTörlés

Ide debbenj: