2013. 03. 02.

Kilenc villamost eladna Debrecen

A február 28-i debreceni közgyűlésen a képviselők megszavazták, hogy az önkormányzat induljon egy EU-s pályázaton melynek keretében az 1-es villamos vonalát újítanák fel és 9 új villamost vásárolnának, összesen 15 milliárd forint értékben.
Az előterjesztés megtárgyalásakor felmerült, hogy mit csinálna a város a 11 leváltani kívánt KCSV6-os villamossal, amennyiben nyernek a pályázaton. Erre Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója azt a választ adta, hogy a tervek szerint 9 villamost eladnának, a prototípust és még egy darabot pedig megtartanának "nosztalgikus" célokból.

Persze arra az ellenzéki kérdésre, hogy miért kell kettő, Kósa Lajos nem bírta ki, hogy ne böffentse oda "csak azért mert az több mint az egy". Szerencsére a DKV igazgató ennél konkrétabb választ adott, miszerint kell legyen egy menetkész tartalék ha a másikat épp szervizelik.
De a történet apropója nem ez a kis közjáték, hanem a villamosok eladásának oka, mivel többen is azzal érveltek, hogy a 20 éves portotípus még épp csak a felénél, a 16 éves sorozatgyártott modellek pedig még közelében sem járnak a 40 évre tervezett futási idejüknek. Ennek okaként Nagy Attila, a KCSV6-ok alacsony példányszáma (összesen ez a 11 készült belőlük) miatti magas fenntartási költségeket említette. És itt jutottunk el arra a pontra, ami miatt értelmetlen az eladás ötlete. Miért akarna bármelyik nagyváros, drágán fenntartható használt tujákat venni? Annak idején a Ziu9-eseket is el akarta adni Debrecen, valamelyik közel-keleti ország (talán Örményország) jelentkezett is érte, de aztán kiderült, hogy a szállítás többe kerülne, mint a vételár, így a legtöbb troli ócskavasként végezte.
Sokkal kézenfekvőbb lenne megtartani az összeset, egyrészt alkatrészdonornak, ezzel is csökkentve a fenntartásuk költségeit. Másrészt focimeccsek alkalmával eddig a Bengálikkal utaztatták a vendégszurkolókat a Nagyállomástól a stadionig. Mivel a 40 éves Bengálik leselejtezése már tényleg nagyon érik, jó lenne majd nem a vadiúj viliket kitenni a szurkolók vandálkodásának, hanem KCSV-ket használni a szállításukra, mivel azokért kevésbe kár. De már megint miért várok ésszerű ötleteket a város vezetőitől?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide debbenj: