2011. 05. 22.

Újabb meglepi a DKV-tól

Amikor a DKV március végén előjött az új menetrendjével, többek között a túlkomplikáltsága miatt akadtam ki egy kicsit, melyet részben a menetidő1-menetidő2 bevezetése indukált. Hogy ne legyen egyszerű az élet Cívishonban, azóta megfejelték mindezt egy menetidő 3-al! Melyről azonban elfelejtették tájékoztatni utazóközönségüket. Legalábbis a cég weboldalán nem találni semmit ezzel kapcsolatban.


Csak a menetrendekbe sikerült odabiggyeszteni:
Menetidő 1: hétköznap 05:30-08:29, 11:30-17:29
Menetidő 2: hétköznap 08:30-11:29, 17:30-21:59, hétvégén 05:30-21:59
Menetidő 3: minden más időszak

Ez valószínűleg sokaknak nem újdonság, csak azon szerencséseknek jelent meglepetést mint én, aki nem függ a DKV-tól. Éppen ezért néztem értetlenül a menetidők közti különbségeket, melyek általában 1-2 perces eltérést mutatnak.

Ennyit a legtöbb ember amúgy is bekalkulál a megálló felé menet, nyilván késik a busz/troli csúcsforgalomban 1-2 percet, vagy épp ennyivel hamarabb érkezik este, amikor a sofőrök is jobban sietnek. Megint csak feleslegesen bonyolítják a menetrendet, mely már egyre követhetetlenebb. Az ilyen kis eltéréseket pedig szinte lehetetlen huzamos időn keresztül folyamatosan betartani. És ezt tudják jól a DKV-nál is:

"Az időtartamok átlagos menetidőt jeleznek.
A városi közlekedés sajátosságai miatt néhány perces menetrend eltérések előfordulhatnak."

3 megjegyzés:

  1. Az új menetrendből kivették a 26-os buszt, így reggelente 2 busszal kell közlekednem minimum, hogy rendes időben bejussak.

    VálaszTörlés
  2. Én a kiemelt részletet tipográfiailag is megvizsgálnám. Tegyük fel, hogy ebből egy megállóban ki van téve vagy 10 darab a 10 ott megálló viszonylatnak. Mennyi időbe kerül kiválasztani pont azt ami neked kell? Eddig a viszonylatszám szép nagy betűkkel volt kiírva, cserébe most a megállót nehéz eltéveszteni. Ráadásul a 6 sornyi menetidő a megálló szempontjából felesleges is, mert a megállóból indulás fel van tüntetve a lapon a kiemelet rész alatti táblázatban. Más kérdés, hogy pont a trolivezetők magasról tesznek a menetrendre, vagy egyszerűen egy másik szerint közlekednek mint amit az utazóközönséggel megosztanak. A Segneren szoktam felszállni, ott ugye városi forgalom sajátosságai ide vagy oda, elég pontosan lehetne tartani a menetidőt.

    VálaszTörlés
  3. Néha, (amikor volt erre időm) megfigyeltem a trolik indulatának pontosságát a Segner téren.
    A trolivezetők (és valószínű, hogy a "forgalomirányítók") többsége magasról tesz a menetrendre.
    Ezt azért merem leírni, mert nem egyszer (kétszer) tapasztaltam, hogy a soron következő troli ugyan bent áll a végállomáson, de a vezetőnek halaszthatatlan elfoglaltsága akad(cigi, trécselés, semmittevés), és még fel van háborodva, mikor az utas (akiből él ) meg meri kérdezni, hogy miért nem a menetrend szerint indul?

    VálaszTörlés

Ide debbenj: