2011. 02. 27.

Legyen évenként három Virágkarnevál!

Azt olvasom, hogy Debrecen bekerült a tíz leglátogatottabb magyar város közé, az eltöltött vendégéjszakák száma alapján. A 300 ezer vendégéjszaka épp a 10. helyre volt elég. Kissé elgondolkodtam ezen az adaton tekintve, hogy minden évben attól hangos a helyi sajtó, hogy a Virágkarnevál napján "megduplázódik a város lakossága". Bár az idei beszámolók, csupán kétszázezres nézőszámról beszéltek. Ebből a következő feltételezések vonhatók le:



1. A debreceniek unják már a Virágkarnevált, mert vacak cirkuszi mutatvány csupán, amit csak a hülye turistákkal lehet megetetni. A Tavaszi és Őszi Tárlatokon, Nyári Színházi Estéken, Jazznapokon, szórakoznak tartalmasan. A virágkarnevál 200 ezer nézője tehát mind turista, ők 1-2 nap alatt összedobják a 300 ezer vendégéjszakát. Az év többi részében üresen konganak a város szállodái, aminek meg is van az eredménye.
2. Mondjuk a debreceniek fele elmegy a Virágkarneválra, meg kb. 100 ezer turista, akik eltöltenek itt 2-3 napot, amiből összejött nagyjából 250 ezer vendégéjszaka, a maradék megoszlik a Borkarnevál, Campus Fesztivál, és a Pulykanapok néhány ezer idelátogató turistája között. Az év többi részében üresen konganak a város szállodái, lásd fentebb.
3. A turistákkal már nem lehet megetetni a Virágkarnevált, mert vacak cirkuszi mutatvány csupán, nem is jönnek el, csak a debreceniek látogatják unalmukban. A 300 ezer vendégéjszakát a nyári szezonban véletlenül idetévedő turisták hozzák össze, az év többi részében a város szállodái, ööö tudjátok.
Na most, az első és utolsó lehetőségnek nincs túl nagy valószínűsége, sokkal inkább a középút tűnik hihetőnek, ám minden esetben a konklúzió ugyanaz. Ám a megoldás végtelenül egyszerű, mostantól évi három virágkarnevált kell szervezni, mivel - már csak az agyonhájpolásból kifolyólag is - ennek van a legnagyobb vonzereje. Lehetne egy tavasszal, amikor amúgy is igen aktuális, meg mondjuk egy ősszel amíg még jó idő van, így egycsapásra megháromszorozódna a turisták száma, és a 900 ezer eltöltött vendégéjszakánkkal máris ott lennénk a második helyezett Hévíz helyén. Ilyen egyszerű ez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide debbenj: