2010. 06. 04.

Egy kis hazai kockaság

Bluu - a magyar kereső
Igazán büszke vagyok a debreceni egyetemistákra, most olvastam egy hírt, hogy kifejlesztettek egy új keresőt, a bluu-t. Jobban mondva három éve fejlesztik, és még ez is béta, de nagyon ígéretes a projekt.

Kipróbáltam és tényleg elég jó, ha beírod például, hogy "Budapest Debrecen vonat", vagy éppen busz, akkor egyből az adott menetrendet dobja ki. Persze még dolgoznak a témán, a videókeresés még nem megy, de elvileg az is meglesz.



Okosan keres, van sok hasznos funkciója: menetrend, 10 nyelvű szótár, árukereső, TV műsor, percre kész hírek, cég- és szolgáltatás-keresés, valutaváltó, film- és sorozat adatbázis, képkereső, lexikon, receptkereső, autótípus-felismerő, commander mód, útvonaltervezés, számológép, mértékegység-konverter, időjárás, programletöltő.

Az index tavaly ősszel elemezte mitől is lesz jobb ez nekünk, felhasználóknak a Google-nél és arra jutott a szerző, hogy a versenyben két módon vehetik fel a guglival a fejlesztők: "vagy lokalizált válaszokat keresnek, ami relevánsabb találatnak minősül a nagyvárosra, esetleg országra szűkített júzer szemszögéből, vagy drasztikusan változtatnak a módszeren és a találati listán" - a bluu mindkettőben erős.
Azért is jó, mert kifejezetten magyar nyelvű, ez sokaknak könnyebbséget jelent. Szóval klafa, kattanjatok rá!


Online időpontfoglalás a debreceni okmányirodában
A másik kedvenc helyi informatikai megoldásom a debreceni okmányiroda egyik szolgáltatása, amit talán még kevesen ismernek: elektronikusan lehet időpontot foglalni. Év elején elég sok dolog miatt kellett intézkednem, sok időt és energiát spóroltam meg ezzel a lehetőséggel. Persze ügytípustól függ, hogy mikorra kapsz időpontot, volt ahol egyébként is egyből sorra kerültem volna, viszont az egyik ablaknál élőben már aznapra, sőt még arra a hétre se kaptam volna időpontot, szóval ez nagyon praktikus.
Talán annyit finomíthatnának rajta, hogy ne az időszalagon kelljen bogarászni az időpontot, de így is okos, jó hogy van ilyen már itt is!


Debrecen a vonatszimulátorban
Ha már geekség és hazai pálya, akkor fontos megemlítenünk azt is, hogy virtuálisan vonatozhatunk már a Debrecenben is, ugyanis a Microsoft Train Simulatorba Rőfi Ákosnak köszönhetően bekerült a Budapest-Debrecen pályaszakasz is, az Alföld5-ben. Kicsit rémülten csodálom ezeket a lelkes embereket, elképesztően sok munkájuk lehet ebben. Az említett szakasz Youtube-on így fest:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide debbenj: