2010. 03. 29.

Sörmeccs

Vége a találgatás időszakának. Orbán Viktor az ország nyilvánossága előtt megígérte: Debrecenben lesz stadion. Ezért most sietni kell. Orbán Viktor gyorsan cselekszik. Lesz stadion. Csak nem tudjuk, hogy hova tegyük. Gyors hatástanulmányok és akciótervek készülnek, vadabbnál vadabb ötletek látnak napvilágot. Az EB-pályázat idején még a Tócó-völgy volt megjelölve, most azt mondják, kicsi a hely. Nem a stadionnak, hanem az azt kiszolgáló szálloda- és parkolókomplexumnak. Meg a hozzá tartozó extráknak. A Gázvezeték utcai telek az egyik kiszemelt. Majd legrégebbi és legújabb ötletként újra felmerült, s egyre erősebben tartja magát a Nagyerdei Stadion átépítése.
Bonyolultabbá teszi a dolgot, hogy ott az építési magasság maximalizálva van. Ezért lefelé kell növeszteni. A talajszint alá kell a pályát süllyeszteni, hogy a lelátók a megengedett méterig magasodhassanak. Kováts Ákos városi főépítész szakmailag is alátámasztotta ezt a tervet, amikor kijelentette:
A majdani létesítményt mindenképp a Nagyerdőn látnám szívesen, mert a külvárosi Gázvezeték utca környékén nincsenek olyan szórakozóhelyek, ahová drukkerként betérhetne az ember a meccs előtt, után.
Tehát a stadiont a kocsmákhoz kell építeni, nem pedig fordítva. Logikus és könnyen átlátható érvelés. Nagy kár, hogy nincs heves vita arról, a Nagyerdőn vajon hová képzelik el a szálloda- és wellness részleget? Egyáltalán hány szálloda kellene, amikor a Bika is arra való hivatkozással ment csődbe, hogy Debrecenben annyi a hotel, amekkorát már nem igényel a város, még csúcsidőszakban sem. A parkoló más kérdés. Nem gondolok fairtásra, azt nem mernék megtenni. Parkolóházat viszont a stadion közvetlen környezetében nem tudnak építeni. Akkor hogy lesz?

Az Európai Futball Szövetség (UEFA) minimális követelményei nagyon szigorúak egy, a Bajnokok Ligája csoportmérkőzéseinek lebonyolítására alkalmas stadionnal szemben. Bár egy 3000 fő befogadására alkalmas létesítmény is elegendő, a technikai adottságoknak nyugat-európai színvonalúaknak kell lenniük. Minimálisan szükséges például: 150 férőhelyes VIP parkoló és 400 busz befogadására képes szurkolói parkoló, nem lehetnek állóhelyek vagy mozgatható lelátók és a pálya körül kerítések. Minden 200 főre kell jutnia egy mellékhelységnek, a létesítményt belül és kívül is színes képek készítésére alkalmas biztonságikamera-lánccal kell felszerelni, szükséges egy 750 fős VIP szektor, egy 150 négyzetméteres média szoba, 400 négyzetméter vendéglátó terület, egy fedett, 100 ülőhelyes, 50 asztallal, valamint telefonos és internet hozzáféréssel ellátott sajtóboksz, 25 kommentátor állás és két, egyenként 25 négyzetméteres, csúcstechnológiával felszerelt TV stúdió. 

 Egy szép kép 2006-ból

Kiindulva abból a feltételezésből, hogy a Loki minden évben BL-résztvevő lesz, a tizenötezres stadion kicsinek is tűnhet. Ha a hazai bajnokság meccseit nézzük, akkor soknak. De új stadion tényleg kell. A jelenlegi szégyen. Tehát fel kell építeni. Nem tudom miből, ha (a Fidesz állítása szerint) annyira tönkretették az országot, hogy mindennek vége és semmire nincs pénz. Azt sem tudom, miért ígérte meg Kósa Lajos évente a stadiont, amikor most kiderül, hogy még a helyét sem tudják a tervezett építménynek.

Fel kell állítani a fontossági sorrendet is. Kezdetnek Kováts Ákos tervezhet néhány kocsmát, ahol az uraknak jól csúszna a sör, aztán melléjük építsünk stadiont. Futball nagyhatalom nem leszünk örökké, de inni mindig fogunk. Tehát: előbb a kocsmák, azután jöhet a stadion.

10 megjegyzés:

  1. 'Nem gondolok fairtásra, azt nem mernék megtenni.'

    Szerintem ez naivitás.

    VálaszTörlés
  2. Méhészborz!
    Ma nem volt érzéked a szelíd iróniához...

    VálaszTörlés
  3. Ennyire hülye még egy melléképítész sem lehet, mint nálunk a fő~!
    Nem a gombhoz szoktuk válogatni a kabátot, hanem fordítva. Ha elkezd épülni a stadion, úgy nőnek ki mellette a kocsmák maguktól, mint a szegfűgomba az akácerdőben nyári zápor után. Már az építkezés alatt degeszre keresik magukat a kocsmárosok. A betonkeverő árammal működik, a kezelője meg féldecivel.

    VálaszTörlés
  4. Én is a Nagyerdőn látnám szívesen, szerintem Európában egyedülálló lenne egy olyan stadion, ami kvázi egy erdő közepén, fákkal körülvéve valósulna meg. Ha a földbe süllyesztenék a pályát akkor én a helyükben üvegtetővel fedném le a tetejét, és akkor teljesen az lenne az érzése az embernek, hogy a természet lágy ölén szurkol a Lokinak (lásd : http://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/2/21/8/cikk_2022108/540nagyerdei.jpg ). A nagyerdőn van elég hotel, etc, én egyedül a parkolót nem tudom hogy hova lehetne építeni. Na mind1, bízzunk a legjobbakban.

    VálaszTörlés
  5. 'én egyedül a parkolót nem tudom hogy hova lehetne építeni'

    Hát a fák helyére.Ennyit a szelíd iróniáról...(gy.k. válasz alsójózsának és F-nek :-)

    VálaszTörlés
  6. Optimizmus is van a világon :P és ha mélygarázs lenne ? Jó nem mintha lenne ráhatásunk a dolgokra de most csak így elvi síkon :D

    VálaszTörlés
  7. F: ha a süllyesztett stadion alá mélygarázst építenének a Nagyerdőn, hőálló búvárruhát kéne vennie az autóval érkező drukkereknek :)

    VálaszTörlés
  8. Ezt az üvegtetős részt meg nem értem, ha nem lenne üvegtető, nem éreznéd úgy, hogy a természetben vagy?

    VálaszTörlés
  9. Első kérdés (parkoló) : Nyilván nem a stadion alá gondoltam, hanem valahova a fák alá.
    Második (tető) : Nem hiszem, hogy van olyan opció, hogy nincs tető, nem tudom elképzelni, hogy egy új, modernnek mondott stadion ne legyen teljes egészében fedett.

    VálaszTörlés
  10. F: a fák alá, aha. Azt ugye tudod, hogy a fák gyökere nagyjából akkora, mint amit a felszín felett látsz a fából, ez a Nagyerdő esetében 20-40 m között van. Utána meg ismét csak a talajvíz problémája jön. Tudod mikor fognak akkora beruházást magukra húzni, amikor a mélygarázsoknál az a gyakorlat, hogy ásunk egy gödröt, és befedjük.

    VálaszTörlés

Ide debbenj: