2010. 03. 20.

Nem itthon váltotta a rendszert

Ki a kakukktojás?

A rendszerváltás időszakára emlékezve szerveztek rendezvénysorozatot a Debreceni Egyetemen. Ír róla előzetest a deol:

„Március 22-én 14 órától az egyetem XII-es (Szabó István) termében egy kerekasztal-beszélgetés kezdődik, amelynek keretében olyan emberek osztják meg emlékeiket, akik az akkoriban újonnan megalakult pártokban aktív tagoknak számítottak és többen közülük képviselők vagy jelöltek voltak itt Debrecenben – Kósa Lajos (Fidesz), Gali Ákos (MDF),Tabajdi György (SZDSZ) és Orosz István (MSZP), Turi Gábor.”

Turi Gábor tényleg Debrecenben volt a rendszerváltáskor. Ő a helyi MDF-alapítók első ügyvivője. Gali Ákos is tényleg itt volt. Ő az MDF debreceni szervezetének első választott elnöke. Az első szabad választáson a 2. egyéni választókerületből került az Országgyűlésbe. Orosz István is helyben fejtette ki politikai tevékenységét a reform baloldal egyik tekintélyes alakjaként. Ő is indult 1990-ben a választásokon, de majd csak 1994-ben lépte át a parlament küszöbét. Tabajdi György aktív részese volt a rendszerváltás debreceni eseményeinek. Az első voksoláskor választókerületében tíz jelölt közül a második legtöbb szavazatot kapta.

Kósa Lajos? Ő is indult a választásokon 1990-ben a debreceni 3. egyéni választókerületben. Hét jelölt közül az ötödik lett (szavazatok 7,91 százaléka). Nem is kampányolt, mert alig járt haza. Kósa Lajos semmilyen formában nem vett részt a debreceni rendszerváltásban. Sem 1988-ban. Sem 1989-ben. Sem 1990-ben. Ő Pesten volt elfoglalva. Itthon nem is ismerték.

Mit keres Kósa a debreceni rendszerváltók között? Nem merték kihagyni a szervezéskor a mai bátor egyetemisták. Vagy nem volt kit meghívni a jelenlegi Fideszből. Ez megengedhetetlen lenne Debrecenben!

Vakargatom a szakállamat. Van-e a mostani debreceni Fidesz-politikusok között egykori helyi rendszerváltó? Például az önkormányzati képviselőik között. Nincs. Nincs. Nincs. Van! Pajna Zoltán alpolgármester egyedül. Csak vele gond van. A rendszerváltáskor az MDF-ben ténykedett.

Mi lesz Kósa Lajos a március 22-i beszélgetésen? Történelemhamisító nem lehet. A többiek biztosan közbeszólnának: Lajos, te itt sem voltál!

Kósa lesz a kerekasztal moderátora! Hagyja beszélni a többieket. Jelenlegi polgármesterként majd tisztelettel fejet hajt a rendszerváltás debreceni egyéniségei előtt.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

2 megjegyzés:

  1. Figyelitek az öt név sorrendjét...

    VálaszTörlés
  2. Vérengző Bolha2010. március 22. 11:15

    Faszikáim, nem kell a kavarás. Mindenki tudja, hogy Laja egymagában váltotta a rendszert. Orbán még a Bibóban fetrengett a borhányásban amikor Lali már elkötelezett demokrataként aknázta alá a múlt rendszert, készülve a jelenre. Pont.

    VálaszTörlés

Ide debbenj: