2010. 02. 23.

A mi kutyáink

A Seres Mária vezette Civil Mozgalom első pillantásra hatalmas hátrányból indul. De csak első pillantásra. Tegnap mutatta be a párttá alakult szervezet Hajdú-Bihar megyei képviselőit a nyilvánosságnak. Szélesebb körben ismeretlen arcok, ritkán vagy sosem hallott nevek. De nem is az arcok és a nevek fontosak. Seres mögé azért álltak annyian, mert a lehető legegyszerűbben fogalmazta meg a többség óhaját: elég volt a politikusok szabadrablásából. Nem csak a kormánypártiakra gondolt, hanem minden jelenlegi és leendő olyan képviselőre, aki évekig sunyított, amikor például a költségtérítési átláthatóságukat célzó javaslatokat rendre leszavazták.

Van itt egyébként egy név, amely ismerősebb lehet a többinél. Mórucz Szilvia - aki a 2-es választókörzetben méretteti meg magát - leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy összetűzésbe keveredett a Kósa-házaspárral is. Személyes ügyekből indul minden politika. (Mórucz Szilviával Széles kolléga fog a napokban interjút készíteni, róla majd akkor bővebben. - MagNet)

Sokan legyintenek Seres dolgaira, "unatkozó háziasszonyok pártjának", szélsőjobbos klónnak, MSZP-s bábnak titulálják, de népszavazási kezdeményezésének mindent elsöprő sikerét nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ritkán történik olyan a korrupció fellegvárában, hogy a politikusok rémülten próbálnak kibújni egy civil kezdeményezés fenyegető súlya alól.

Ha úgy tetszik, Seres Mária a szó jobb értelmében vett populista eszközökkel hívta fel magára a figyelmet. A közpénz politikusok általi, magáncélra történő elherdálásának átláthatósága, az új, közélet által még el nem torzult arcok előtérbe állítása, a civil nyomásgyakorlás fontossága mind naivnak tűnő, de annál hatásosabb kampányfegyver a kezében. Ezzel nem fog bejutni a választásokon, de beszélni lehet, kell róla.

Van egy programpontja, amely különösen vonzóvá teheti törekvéseit. Óriási problémát okoz a (Kong által elnevezett) "négyéves leszarás". Ez egy képviselő megválasztása után kezdődik, és pontosan a következő kampány kezdetéig tart. A kettő között eltelő időszakban az általunk választott jóember számára nem is létezünk. Leszar bennünket, velünk együtt mindazt, amit ígért, amiért megválasztottuk. Eltűnik a pénzfüggönyben, huss. Azt sem tudjuk, hol van pontosan. Néha látjuk magyarázkodni a tv-ben, vagy olvassuk a vagyonbevallását. Négy év után újra felbukkan, régi ismerősként szeretne üdvözölni. Akkor kezdődne részünkről a leszarás. De nem kezdődik.

Seres egy technikai lebonyolítását tekintve nehéz (listás jelöltnél még bonyolultabb a dolog), alapjában viszont egyszerű és zseniális ötletet épített be programjába. Nem új, hangoztatni mégsem lehet elégszer. Egy szó: visszahívhatóság.

Nehezen elképzelhető, hogy ez az elkövetkezendő évtizedekben meg fog valósulni, de már az ötlet is kellemesen csiklandozza a hülyének nézett választó fülét. Nézzük egy darabig, mit művel az általunk hatalomhoz juttatott senki. s ha úgy látjuk, hogy a senkiből nem valaki, hanem még nagyobb senki lett, hazahívjuk.

Visszafüttyentjük, mint egy kutyát. Megy a helyére, ingyen kaja nem jár többé neki. Ha megdolgozik érte, majd zabálhat.

A demokrácia alapja és diadala lenne ennek az elméletnek a gyakorlatba ültetése. Mai díszletdemokráciánkban elképzelhetetlen. A kutyák szabadon kószálnak, néha magányosan, többnyire falkába verődve. Veszett vicsorral harapnak a nekik enni adó kézbe, kampánykor pedig hanyatt vágják magukat. Lihegnek, nyál folyik pofájukból, nyüszkölnek a simogatásért. Mi pedig képtelenek vagyunk beléjük rúgni, olyan aranyosak ilyenkor. Megzabáltatjuk őket, kifésüljük bolhás bundájukat. Aztán megint nem látjuk őket négy évig, megint öklünket rázzuk, megfogadjuk, hogy soha többé nem tartunk rühes kutyát. Pedig csak arról van szó, hogy semmilyen eszközünk nincs arra, hogy visszafüttyentsük vagy megfegyelmezzük őket. Hogyan is tisztelnének bennünket?

Fisher-MagNet 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

19 megjegyzés:

  1. Ezzel az egéésszel az a baj, h kívülről könnyen kiabál mindenki. Megnézném az LMP-t, a Jobbikot vagy Civil mozgalmat, ha bekerülnének. mennyi idő telne el, amíg el nem kezdenék ugyanazt a tolvajlást, amit a mostaniak? Mennyi ideig tudnának ellenállni a könnyű pénznek? Szerintem nem sokáig.

    VálaszTörlés
  2. A probléma tényleg valós (a politikusok szabadrablása), de szerintem ez az egy szó, hogy visszahívhatóság még nem jelent megoldást. (Ki nem szrja le? Gyorsan megszedik magukat és kész, koccolnak ők boldogan.)
    Nagyon naivnak tűnik, és én sem hiszek abban, hogy ha a tűz közelébe kerülnének ők nem lopnának - de ne legyen igazam.
    A börtönbüntetés se hatja meg őket, mit nekik visszahívás.
    Más, nem túl demokratikus országokban van kockázata a politikus létnek, az életükkel fizethetnek, akkor átgondolják mit csinálnak. Vagy Japánban, ahol magukkal nem tudnak elszámolni, ha rájönnek, hogy akár akaratlanul is kárt okoztak a közösségnek, akkor harakiri... vagy a skandináv országokban, ha kirobban egy apró botrány azonnal lemondanak.
    Szóval valami más út kellene, mert az ilyen fíírgek nincs lelkiismerete, a képükön vastag a bőr, gerincük nincs. wáh.
    Sokat kell még változnunk.

    VálaszTörlés
  3. Két közismert viccet küldök az előző hozzászólóknak. Osszák el maguk között testvériesen!

    Az agresszív kismalac meg akarja erősíteni az ereszét, de nincsen létrája. Elmegy hát a medvéhez, kölcsönkérni a létrát. Útközban így morfondírozik:
    -Lehet, hogy éppen használja a létráját?","Vajon kölcsönadja a medve?", Elég irigy a medve...", Biztosan nem adja kölcsön a medve a létrát." Szemét az a medve, nem fogja odaadni...", stb.
    Mikor végre odaér a medvéhez, bekopogtat.
    A medve ajtótnyit és üdvözli:
    -Szia malacka! Miszél hozott? :-)
    -Tudod mit medve? B...d meg azt a hülye létrádat!

    Az erdei tisztáson új bolt nyílik, és már az elso napon nagy sor áll várakozva. A nyuszika megy elore a sorban, egészen addig, míg a medvéhez nem ér, ám az szitkok közepette kivágja őt a sorból.
    Másnap még nagyobb sor gyülekezik a bolt elott. Nyuszika ismét csak megy előre a sorban, mígnem elér a medvéhez. A medve megint csak felháborodik, mit tolakszik itt az a vakarcs nyuszi, ezzel kihajítja a sorból.
    A harmadik nap, ha lehet, még nagyobb sor várakozik az erdei tisztáson. Nyuszika ismét megpróbál elobbre jutni, ám medve koma, mint szokás, erkölcsi prédikációi közepette kirugdossa a sorból. Ezt azonban már a nyuszi sem tűri szó nélkül, és kifakad:
    - Jól van, medve koma! De akkor ma sem nyitok ki!

    Ez már nem a vicc:
    Szerintetek mi lesz a sorsa annak az országnak, ahol a választók többsége úgy gondolkodik, mint ti?
    Ha feltűnik egy arc, akivel még soha nem találkoztatok, akiről még soha nem hallottatok, elkezditek kiabálni, hogy: Tolvaj, fogják meg!

    A cikk egyébként tetszik, de pontosítok:
    A CM nem ezt akarja: "A közpénz politikusok általi, magáncélra történő elherdálásának átláthatósága"
    Azt, hogy ki mennyit lop, már a többség nagyon jól átlátja. A CM a lopást szeretné megszüntetni.

    VálaszTörlés
  4. "Ha feltűnik egy arc, akivel még soha nem találkoztatok, akiről még soha nem hallottatok, elkezditek kiabálni, hogy: Tolvaj, fogják meg!"
    Erről szó nem volt, tudom ki a nő, a népszavazási kezdeményezésével egyetértettem, csak annyit mondok, hogy őt még nem szippantották be, remélem kitart a lelkesedése, jó értelemben vett naivsága (de attól tartok, hogy nem, mert más civilként fellépni, meg más egy mocskos politikai rendszerben dolgozni).

    VálaszTörlés
  5. Én attól félek, hogy Holdrablónak lesz igaza:
    "Sereshez eddig éppen a civilsége (bármit is takarjon e szó) miatt nem nyúltak hozzá a parlamentiek. Ha bekerül, onnantól nincs visszaút. Közéjük fog tartozni. Vagy behódol, vagy leszaggatják a fejét. Megeszik reggelire. Egyetlen olyan javaslata sem lesz, amelyet ne tépnének cafatokra. Naponta ötvenszer fogják a porba alázni, a lehető leggusztustalanabb módon, s közben fogadásokat kötnek majd a büfében, meddig bírja az idegrendszere. A harcos civil mentalitás az OGY-ben annyit sem fog érni, mint Lengyel Zoltán adott szava. Kell ez? Nem lenne jobb mégis a biztos bázist jelentő hátországból folytatni a hadjáratot?"

    http://holdrablo.blog.hu/2009/04/28/seres_maria_partta_valtozik

    VálaszTörlés
  6. Pannóca 2. megnyilvánulásáról megint egy vicc jut az eszembe:

    Grúziában bevezetik a kijárási tilalmat. Este, sötétedés
    után az utcán sétál két KBG... KGG... KBB..., szóval megy két ottani háborús. Egyszer
    csak az utcán, zzzwwwum, húz át egy alak. Az egyik lelövi.
    A másik:
    - Tovariscs! Normális vagy, továriscs?! Ha' me' lőtted le?
    Még csak tíz perc múlva lesz tíz óra!
    - Úgyse' ért volna haza, messze lakik!

    Ez már nem a vicc:
    Szeretném, ha ezt az országot naívak vezetnék! A profik menjenek oda, ahova valók: a fegyházba!

    VálaszTörlés
  7. Jó vita, de meddő. Seresnek esélye sincs a parlamentbe kerülni. Négy év múlva már több, ha a Fidesz eljátssza a bizalmat. Bizony el fogja, kedvezve ezzel az LMP-nek és talán Sereséknek is. Most nincs reális esélyük, de jobb is így. Az országgyűlésen kívül lehet erősödni. A népszavazásos dolog egyszer már bejött, amiatt legalább komolyan veszik. Többet ér, mjint odabent felesleges szájat tépni.

    VálaszTörlés
  8. Mórucz Szilvia járt az MSZ-nél is, és ott aláírta mindhárom debreceni civil fórumos képviselőjelölt az MSZ társadalmi szerződését, ami szintén a visszahívhatóságot helyezi középpontba. Jobbikos is akarta már aláírni, csak adminisztrációs hiba csúszott be. A debreceni jobbikos képviselőjelöltek pedig a kossuth tériek négy pontját írták alá, ami szintén tartalmazza a visszahívhatóságot. Szóval ez egy valós társadalmi igény, amelyik párt hátat fordít neki, az most dugja fejét a hurokba.
    Olvasom Mórucz Szilvia könyvét (Meddig tűr a nép?), és szimpatikus gondolatok vannak benne, amiből lehet következtetni írójának erkölcsösségére, szemben a mostani "politikai elit" erkölcsfogyatékos viselkedésével.

    VálaszTörlés
  9. Seres Mária a jellegzetesen legsötétebb gazemberek azon csoportjába tartozik, akik önnön érdekeiket az ország érdekeként hirdetik, de mézes-mázos szavaik igazából csak saját előrecsörtetésüket hivatottak segíteni és eltakarni. Ez a nő a honlapján (http://www.seresmaria.hu/), ami mára természetesen választási oldallá alakult, egykor megmutatta nagyon ködös nézetei hátterét, hogy ő nem elsősorban népszavaztatni akar, hanem szimplán egy izgága hülye (aki épp a népnek tetsző, populista szólamokkal nyomul. Ha volna rendes maffiánk, akkor szép kis magyar Berlusconi szeretett vona lenni, az tuti.) Világnézete valami ködös-jobbos katyvasz, amiben Makovecz Imre, Müller Péter, és pláne Szepes Mária meg Pap Gábor keveredik speciális vidéki ideológiává.
    Nem volt őneki baja soha a képviselő költségtérítéssel, csak azzal, hogy ő nem kapott ilyet.
    Hogy kaphasson, ezért ő bármit meg tesz: ha kell népszavazást kezdeményez, ha kell a Tomcat-féle fasisztákkal szövetkezik. A cél nála is szentesíti az eszközt, de sajnos már a céllal is bajok vannak, ha kicsit is megkapargatjuk a felszínt. Az érdeklődők a Indymediától (http://hungary.indymedia.org/node/10984) átvett HVG-írásból (http://hvg.hu/itthon/20090122_seres_maria_zold_part_tomcat?s=2009123nl) tudhattak meg többet először erről gátlástalan és erkölcstelen populista törtetőről. Jobb lenne ennek az országnak, ha ennél többet nem is kéne róla megtudnunk.

    VálaszTörlés
  10. Nem állítom, hogy nem történnek furcsa dolgok a Seres-párt hátterében. Mint azt fentebb is írtam, szerintem esélyük sincs a bejutásra. A visszahívás ötlete azonban nagyon is pozitív üzenetet hordoz. Ha a Fidesz mondaná, már régen biztosított lenne a kétharmad. Persze nem mondja. Egyébként a Seres-dolgot szerintem is el fogják tiporni, még így is, hogy bent sem lesznek. Még néhány Tomcat-összeesküvéshez hasonló dolog, és marad a visszavonulás, netán a beolvadás.

    VálaszTörlés
  11. "Kedves" Pásztor!

    Táskádból csak úgy bugyog elő a rosszindulat.

    Tényfeltárónak szánt írásod legszebb gyöngyszeme:
    "Ha volna rendes maffiánk, akkor szép kis magyar Berlusconi szeretett vona lenni, az tuti.)"
    Ha az írásod többi része is ennyire tuti, akkor bekerülhetsz Münchausen báró és Háry János
    mellé harmadiknak a nagyotmondók táborába. Velük ellentétben viszont Te nem elmés, szórakoztató történeteket találsz ki, hanem lehúzol mindenkit, akit csak találsz, magaddal az iszapba, mint valami mocsári polip.
    Szerintem nem Mária ideológiája ködös, hanem a Te füstölgéseid.
    A populizmust ugyanúgy szitokszóként használod, mint a parlamenti pártok, akik ezzel még a látszatát is el akarják kerülni, hogy ők a Nép érdekében akarnak tenni valamit. Azoknak, akik tisztában akarnak lenni azzal, hogy igazából mi a populizmus, ajánlom figyelmébe ezt az írást:
    http://www.nibiru.hu/politika/newsystem/populizmus.htm
    Egyébként az ajánlott website-on továbbkutakodva igen alapos, ködoszlató módszertan található egy új rendszerváltásról, ami Seres Máriáéhoz igen hasonló elvekre épül.

    VálaszTörlés
  12. Pásztortáska menthetetlen hülye, de szavai mögött érezhető értelmiségi felsőbbrendűségi tudata megakadályozza ennek észlelésében. Sajnos annak sincs tudatában, hogy szoclib nézetei egyre kevesebb fórumon szalonképesek.
    Hogy hová tűnt a magyar értelmiség, akinek elöl kellene járni a nemzetmentésben? Kommunista káderek oktatják őket az egyetemeken, és húsz évvel ezelőttig csak ideológiai vizsgával lehetett egyébként is bekerülni a felsőoktatási intézményekbe. Ilyenektől hogyan várnánk bármilyen útmutatást? Pannócát is oly mértékben megfertőzték a liberális eszmék, hogy már szakmai kompetenciáját veszélyezteti.
    De az ilyen komcsik által nevelt bőcsészek egymás közt jól elvannak, és jól megmondják a pórnépnek, hogy merre az annyi.

    VálaszTörlés
  13. Szakály György, Razide! Ismerve a kommentjeitekben megnyilvánuló, időnként rasszista, helyenként fasisztoidba hajló, alapvetően szélsőjobbos, de mindig zavaros nézeteiteket nem igazán érdekel a véleményetek.
    És persze minden szimpátiátok ellenére Seres még marad, ami: megvetendő kreálmánya a magyar valóságnak.

    VálaszTörlés
  14. Az előző hozzászólásra válaszolok, de nem annak, aki írta (mert őt úgysem érdekli a véleményem), hanem azoknak, akik olvasták:

    Ha Seres Máriának a legkisebb vaj lenne a fején, akkor már a népszavazási kezdeményezésnél kitálalták volna a parlamenti pártok a médiumoknak.
    Biztos vagyok benne, hogy az NBH-val is figyeltették annak idején, hátha kiderül róla valami.
    Az, hogy akkor nem próbálták lejáratni, már bizonyítja, hogy makulátlan.

    Kíváncsi lennék rá, hogy vajon pásztortáska hány embernek szokta mondani, hogy zavarosak a nézetei. Ha túl soknak, akkor az is lehet, hogy a hiba az Ő készülékében van?

    Mindenestre, ha bárki, bármilyen zavart, ellentmondást érez a nézeteimben, szívesen megvitatom vele, de konkrétumokat vessen fel, hogy mi zavarja!

    VálaszTörlés
  15. Csatlakozom, én is következetesen szoktam zsidózni, nem hol így, hol úgy :-)
    Szomorú, sőt mi több, elkeserítő, hogy egy feddhetetlen embert, mint Seres Máriát is ilyen aljas rágalmakkal és feltételezésekkel illetnek. Szörnyű lelki nyomorból támadhatnak ilyen böfögések.

    VálaszTörlés
  16. Nem az enyém az utolsó szó, hanem az egyes hozzászólók által pellengérre állított Seres Máriáé a http://www.civilmozgalom.hu/ honlapról 1. rész:

    Sokszor mondtam már, hogy mikor megelégeltem azt a tehetlen helyzetet, amelyet sokunk átlátott, és elindítottam a népszavazási aláírásgyűjtést, még nem sejtettem, milyen fontos terhet veszek magamra. Amikor láttam, hogy végre összefogott hatszázezer ember, úgy éreztem, akkora érték, hogy egymásra találtunk, amit nem szabad veszni hagyni. Így alakult meg a Civil Mozgalom, szinte spontán módon. Nem tudtam előre, hogy ez lesz, de úgy érzem, valahogyan szükségszerű lépés volt, így folytak a dolgok, ennek kellett történnie.

    Nagyon sokan óvtak a politikától. Sejtettem, hogy kemény dolgok várnak rám, de azt nem is álmodtam volna, milyen irányból jelennek meg lelkes támadók. Szerencsére támogatók is vannak, sőt szinte csak velük találkozom, de azért hozzám is eljutnak a személyemet és a mozgalmat támadó vélemények.

    Ezek többségére azért nem reagálok, mert sem időm, sem kedvem nincsen légből kapott kitalációknak súlyt adni azzal, hogy foglalkozom velük, másrészt bízom az emberek érettségében: ha már átláttuk, hogy a jelenlegi politikai-hatalmi rendszer frissítésre, javításra, sőt teljes átalakításra szorul, akkor talán azt is átlátjuk, hogy minden erősödő civil politikai tevékenység valakinek bántja majd a szemét.

    Az elmúlt hónapokban az internet névtelenségébe burkolózó mindentudók neveztek engem a politikai skála valamennyi oldalán állónak. Az, hogy voltam írásaikban minden és minden ellenkezője is, számomra csak azt mutatja, hogy nem tudnak hová tenni: sikerült szakítani a hagyományos bal-jobb megkülönböztetéssel, végre nem csupán ideológiák által megkülönböztetett csoportok léteznek, hanem civil emberek, akik egyazon cél mellett harcolnak.

    Nem igaz, hogy én politikus akarok lenni. Felelős anya akarok lenni: engem ebbe a munkába belekényszerítettek azzal, hogy már tarthatatlanná váltak a hazai állapotok. Milyen húsos fazékhoz akarnánk mi közel jutni, mikor küzdünk a pártok állami támogatása ellen? Elolvasták a programunkat azok, akik ilyesmiket írogatnak? Talán épp ők élveznék, ha fölvehetnék a vaskos költségtérítéseket, de az biztos, hogy engem ez a legkevésbé sem lelkesítene, többet ér nekem a becsületem.

    VálaszTörlés
  17. Seres Máriáé a http://www.civilmozgalom.hu/ honlapról 2. rész:

    Ha nem támadnának néha nemtelen és a bűncselekmény határait súroló eszközökkel is, akkor tudnám, hogy semmire sem mentünk. Tudom, furcsa ez, de ahelyett, hogy elkeserednék, amikor visszataszító dolgokat vagy hazugságokat híresztelnek rólam, én sokkal inkább lelkesedem, mert arra gondolok, hogy be tudom bizonyítani ezeknek az embereknek, ha hajlandóak figyelni, hogy nincs igazuk. Tényleg annyira belekeseredtek néhányan az elmúlt évek parlamenti kakasviadalába, hogy engem is ilyen-olyan pártok pénzelt emberének képesek nevezni? Hol egy Civil Mozgalom-óriásplakát, általunk kiadott újság, különböző promóciós eszközök, fizetett gyűjtők stb.?

    Minden jelöltünk saját költségén próbál egy olyan feladatot teljesíteni, amelyben sokuknak semmi tapasztalata sincsen, közben pedig a támogatásokból készült néhány szórólap. Bizony, nem az adófizetők pénzén. Ez nem panasz, mert úgy látom, ezt a választást nem pénzzel kell megnyerni, de elképeszt az a gyűlölet, amelyet kialakítottak az emberekben a politika iránt, ez pedig mindannyiunkon csapódik le nap mint nap. Teljesen megértem a csalódottságot, és az egyik legnagyobb feladatunk épp az emberek saját maguk köré vont pajzsát átlépni, hogy mi is bemutatkozhassunk.

    Ez a történet sokaknak mesés, hát el sem hiszik. Higgyék el nekem, számomra a leghihetetlenebb, hogy ennyien segítettek nekem. Nem az én egyszemélyes sikerem, ami megvalósult, hanem a kétkedésmentes összefogás és bizalom eredménye. A kétkedés nem visz előre: ha nem mertem volna belevágni, most nem érezném úgy, hogy meglepetést okozhatunk. Érzem a felelősségét, érzem, hogy mennyien számítanak rám. Talán azok is érzik, akik lételeme a bomlasztás.

    Ha most is össze tudunk fogni, én bebizonyítom, hogy se jobbra, se balra nem tartunk, hanem előre. Végül pedig mindenkit szívesen látunk majd: azokat is, akik most még nem hisznek a csodákban.

    Seres Mária

    VálaszTörlés
  18. A szöveg kényszerű félbevágása miatt lemaradt a címsor:

    http://www.civilmozgalom.hu/index.php?ac=read_blog&id=93#blog

    Nem szeretem a politikát
    2010.02.24.

    VálaszTörlés

Ide debbenj: