2010. 02. 01.

Malacunk van?

Néha elvesztem a fonalat Orbán Viktor nyilatkozatainál. Mintha nem lennének összefüggésben egymással. Pedig ugyanarról a területről, témáról beszél. Csak nehéz összeilleszteni a darabkákat. De az is lehet, hogy értelmezés kérdése az egész. Egyszer így kell gondolni, utána amúgy. Kinek-kinek szája íze szerint. Most például nehezen fogom fel, hogy az új debreceni focistadion építése a profi focihoz kapcsolható-e? Ha igen, akkor nem értem. Ha nem, akkor sem.

A Szófia elleni BL-meccs után Loki sál a nyakában, öröm az arcán, ígéret az ajkán. Kósa Lajos háttérbe szorult, a múlt és jövő miniszerelnökére volt kíváncsi a televízió. A nagy örömbe kampányízű mondatok is keveredtek, amikért csak hálásak lehetünk. Orbán szerint ha 2002-ben nem veszít a Fidesz, akkor már régen lenne BL-stadionja városunknak. Most itt a remek alkalom, rögtön a mérkőzés után meg is ígérte, hogy előrehozott választásokat tárgyalásokat folytat Kósa Lajossal. A hamarosan állami beruházásként felépülő stadionról.

Az okosabb vészmadarak gyors károgásba kezdtek. Hogy jön az állami beruházás egy döntően magánkézben lévő klub stadionjára? Megtölti-e a harmincezres, vagy tizenötezres (a számot cserélgetni szokták) lelátókat a város népe, ha éppen nem a Barcelona játszik a Lokival, hanem a Kecskemét? Ellendrukkerek: 'Csak szúnyogok-csak szőnyeget nekik!'

Az ügy érdekessége inkább a kiindulási kérdésben bújik: épül-e politikai alapon sportlétesítmény Debrecenben? Csupán az imázs fenntartása és a miheztartás végett? Vagy hallgassunk azokra, akik azt mondják: nagyon kell az új stadion, de nem ilyen és nem ekkora, nem ennyiből. Szkepticizmusom az utóbbit választaná, lokálpatriotizmusom Wembley-t követel.

Most jön a problémám: csütörtökön Orbán az élvonalban szereplő klubvezetőkkel cserélt eszmét. Miután a közvélemény is ezt szajkózza (csak nem gondolja komolyan), ő is kijelenti: a profi labdarúgásra nem szabad költségvetési pénzt költeni. Cél az iskolai sport fejlesztése és az utánpótlás nevelése. Később pedig váratlanul közölte, 'Debrecen városa például megdolgozott érte, régen kiérdemelte, hogy a kormány a partnere legyen egy új stadion megépítésében'. Miután itt főként magánbefektetők képviselik a klubfinanszírozást, mire gondolt Orbán, amikor azt mondta: 'fontos, hogy azok az emberek, akik százmilliókat költenek a sportra a saját pénzükből, kapjanak legalább egy jó szót az államtól?' Mit takar a jó szó? A közpénzből épülő arénát? Adókedvezményt? Üzleti lehetőségeket? Állami megbízásokat? Csak annyit, hogy szép volt fiúk?

Ettől zavarodtam össze. Ismét meg lett ígérve az állami finanszírozású stadion, de közben a profi labdarúgásra nem szabad állami pénzt pazarolni. Része-e egy közös pénzből épült, DVSC-nek szánt stadion a profi labdarúgásnak? Nem? Akkor amatőr a Loki? Az új stadionban csak az utánpótlás válogatottak játszhatnak majd? De ha része, akkor miért éppen ez képez kivételt az egyébként finanszírozási tiltólistán emlegetett élvonalbeli csapatok közül?

Orbán Viktor nem szokott a levegőbe beszélni. Mindig betartja ígéreteit. Bizonyára most is így lesz. Két év múlva már új stadionnak örülhetünk, gyakorlatilag állami pénzből, elméletileg amatőr szinten. De akkor sem értem.

3 megjegyzés:

  1. Arra gondol, hogy úgyis mindenki jóban akar lenni az új kormánnyal és ezért valaki csak úgy iderittyent egy stadiont? :D

    VálaszTörlés
  2. Lesz itt egy faszt stadion. A kampányban jó duma. Azután majd elmondom, hogy a szoci kormány hogy kizsebelte az államkasszát, nincs most pénz stadionra, kedves debreceniek. De majd 2014ben ha újraválasztanak, akkor majd lesz. Igérem. Oszt jónapot.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem az lesz az első lépés, hogy eladják Gyurcsánynak.
    2. lépés, visszabérlik eladási ár/év díjjal.
    3. szabadon választott...

    VálaszTörlés

Ide debbenj: