2010. 01. 18.

A kettes portás

Kósa Lajos pénteki évértékelőjének két központi témája volt. Az egyik a város és vezetésének dicsérete, a másik a decentralizáció körüli gondolatsor. Mindkét eszmefuttatás szívet melengető a debreceniek számára. Kósa is sportember, kihallható volt a szavak mögül az 'Ez a csapat megérdemli ezt a szurkolótábort és ez a szurkolótábor megérdemli ezt a csapatot' közhely bármikor alkalmazható derűje. Debrecen fejlődik, nagyon jó neki, sínen van mint a villamos, amelyik szintén kettes.

Szerencsés az a város, amelyben megvan az a lehetőség, hogy a városlakók apraja-nagyja, a kettes portástól a polgármesterig mindenki hozzá tud valamit tenni ehhez a produkcióhoz -mondta. A kettes portás már többször felbukkant a Kósa-beszédekben. Március 15-én is használta, akkor negatív szövegkörnyezetben. Most nem. Kettes portásnak lenni jó dolog. Szerencse fia, aki a címet magáénak tudhatja.


A decentralizációs ötlet nem új. Jó ideje hallani ellenvéleményeket a budapesti intézményközpontosítással kapcsolatban. Kósa sokak vágyát fogalmazta meg, amikor megszellőztette egy talán létrejövő terv alapjait. Svédországi példát említve (divat lett az utóbbi időben) vetette fel: miért ne lehetne a statisztikai hivatal székhelye Szegeden, vagy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Debrecenben? Fel kell készülni az ország decentralizációjára, folytatta, kihasználva a szellemi és helyi kapacitást.

Mindezt a sajtó már úgy tálalta, mintha maga Orbán jelentette volna be. Pedig nem így működik. Valóban van ilyen terv, de egy ekkora átszervezés megoldására talán nem is elég egy ciklus. Át kell gondolni az intézményrendszeren belüli munkaerő-átcsoportosítás problémáját, és hatalmas átalakítást kellene végrehajtani ahhoz, hogy a bürokrácia ragacsában fulladozó, működésképtelen apparátus kapjon végre egy kis levegőt. Nem egyszerű feladat. Nem hiszem hogy erre lenne kapacitás a közeljövőben.

De jól hangzik. Büszkeségünk kétszereződne, Kósa mennybe menne. Ha megcsinálja, nem lesz megállás. Budapestet szétosztanánk, nagyobb városoknak nagyobb falat, a második legnagyobbnak a második legnagyobb jut. Ellenvetés? Nincs. Ki ne szeretne egy Kósa-minisztériumban dolgozni? Én nagyon. Mint kettes portás. Ülni egész nap a meleg kuckóban, nagyon fontosnak lenni. Még annál is fontosabbnak, akik belül vannak. A portás az egyetlen ember, aki még TŐLE is megkérdezheti, hová, hová, fiatalember, hová olyan sietősen, hová olyan magasra? Ez az igazi hatalom, szerencse városában kettes portásnak lenni. Gyorsan decentralizáljunk.

2 megjegyzés:

  1. A decentralizáció nem lenne hülyeség, én is utálom a nagy vízfejet, bp-et, nyilván azért is mondogatják ezt most, mert népszerű gondolat, legalábbis 8 millió ember számára. /A pestiek meg úgyis túlnyomórészt baloldaliak - najó, öszöd óta talán már ők sem - a szemükben, úgyhogy lényegtelen mit gondolnak./ Szóval nem rossz taktika ez.

    A portás pedig istencsászár, hát igen. :D

    VálaszTörlés
  2. Szerintem inkább a Sportminisztérium kell ide Debibe, mert itt akkora a sportélet, hogy az már majdnem nemzetközi színvonalú. A Kósa család meg annyira sportember, hogy csak na. Pl Lalikerál a képtárban motorozásban Guiness rekorder.
    Ha meg szétosztják a minisztériumokat a 64 vármegyébe, akkor kösse őket össze az ötös metró! Ez azért is fontos, hogy ha a parasztot elkezdik küldözgetni Ponciustól Pilátusig, hamar be tudja járni az egyes stációkat.,

    VálaszTörlés

Ide debbenj: