2012. 01. 20.

Szellemek kísértenek a Fényes udvari lakótelepen?

Illusztráció
Debrecenben a Dobozi lakótelepen állnak azok a panelházak, melyek a hatvanas években egy korábbi temető helyére épültek. A Fényes udvar tízemeleteseibe a debreceni szóbeszéd szerint máig visszajárnak kísérteni a szellemek. A szokatlan jelenségek főleg az átadás utáni első években mutatkoztak, de rémtörténeteket még ma is hallani.


Az idősebb lakók úgy tudják, hogy a Dobozi temetőt nem számolták fel teljesen. Az elhunytakat, akiknek megvoltak a hozzátartozói, atszállíttatták a nagyerdei Köztemetőbe, ám akadtak gazdátlan sírok is, amelyeknek vagy nem találták meg a gondozóit, vagy nem is keresték. Így sok sírhelyet egyszerűen eldózeroltak. A Fényes udvarban nevelkedett fiatalabb lakók közül többen is úgy emlékeznek vissza gyerekkorukra, hogy a homokozóban ásás közben, nem ritkán találtak emberi maradványokat, főleg kar és lábszár csontokat, de néha még koponyát is. Valamint arról is beszámoltak, hogy olykor furcsa hangokat hallottak, máskor kisebb tárgyak estek le megmagyarázhatatlan módon a polcokról vagy asztalokról. De találkoztunk olyan lakóval is, aki arról mesélt, hogy még mostanában is előfordul, hogy különös érzés fogja el, mintha valaki mellette állna, pedig teljesen egyedül van, ráadásul ilyenkor hűvösnek érzi a levegőt maga körül. Ugyanez a lakó olyan esetről is beszámolt, mikor a Tv készüléke teljesen magától kikapcsolt, máskor a mennyezeti lámpájának izzói kezdtek el érthetetlen okokból vibrálni. Érthető módon, az illető minden esetben nagyon megijedt és kiszaladt a lakásából.

Illusztráció
Megkérdeztünk minderről, egy a témában jártas szakembert, aki elmondta, nem írható minden furcsaság a szellemek számlájára. A lámpahunyorgást és a különböző elektromos jelenségeket például feszültség ingadozás is okozhatja. Azonban tekintettel a gazdátlan és exhumálatlan tetemekre, előfordulhat, hogy valóban „élnek” még szellemek a lakótelepen.

8 megjegyzés:

 1. A temető felszámolása formálisan megtörtént, a gazdátlan csontokat a Köztemetőben közös sírba helyezték, a kb. 6-8m magas dombot elhordták, a terepet utcaszintre rendezték. Az első építmény - az exhumálás után - a kenyérgyár volt, melynek műszaki ellenőre voltam a 60-as években. Az alapozásból kiszoruló födet a ladányi felüljáró töltésébe építették be (a csontokkal együtt).
  A -4.00m szintről kikerülő föld még tele volt maradványokkal. Az orvostan hallgatók a kubikosoktól vásároltak koponyát.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gyerekként láttam, amikor a víztorony alapjait kiásó munkások összeverekedtek a sírban talált ékszerek miatt.

   Törlés
 2. Ez a kép a most álló víztorony helyén készült, DI barátommal építjük a sportpályát NJ tanár úr irányításával.
  https://picasaweb.google.com/lh/photo/HveeewDqo0tuLnMMwP7_Y9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

  VálaszTörlés
 3. Én is ott nőttem fel és igen valóban nem vittek el minden csontot hanem eldózerolták.Gyerekként emlékszem ott ugráltunk a csontok között.Akkor még 5 éves voltam és nem nagyon érdekeltek az ékszerek így azokat nem keresgéltem csak játszottam a barátaimmal a csontok között.

  VálaszTörlés
 4. Sziasztok!

  Ledöbbentem amikor elolvastam, hogy egy temetőre épült a panel... Tavaly egyetemista "lakója","bérlője" voltam az egyik panelháznak és olyan durva dolgokat tapasztaltunk a barátainkkal, hogy a mai napig nem tudok rá érteles magyarázatot adni...

  Röviden tömören:
  Hajnal 2-3 körül, leszakadt egy polc konyhában, amin egy mikró volt és a mikró alatt lévő mosatlan poharak, tányérok darabokra törtek, a mikró pedig a földre esett.

  A Wc-ben egy olyan polc szakadt le ami körülbelül 1-2 gramm és ráadásul olyan volt a polc, hogy csak úgy lehet levenni, hogy ha megemeltük az egészen mert akasztós volt. Az a pár grammos polc ráesett a wc csapjára és elindult a víz a wcben fullos nyomással. Itt csak pár dolog a bökkenő. A polcot tartó csavarok a helyükön voltak és mint említettem nem tud leesni sem csak ha megemeljük tehát erre megint nincs magyarázat. A wc-n lévő csapot erősen kellett megnyitni az a nagyon könnyü kis aluminium polc nem tudja elforgatni a csapot maximálisan. Amikor ez történt akkor a konyhában is magától felkapcsolódott a villany és a folyosón pedig kiégett a lámpa ami fel volt kapcsolva...

  Nem beszélve a rengeteg megmagyarázhatatlan dolgokról... Magától átkapcsolt másik csatornára a tv, hol ott a tv távkapcsoló a tv tetején volt. Még emlékszem rá veszekedtünk is, hogy ki menjen érte de végül nem ment senki...

  VálaszTörlés
 5. Az egész történet úgy nem igaz,ahony leírták,mondhatnám baromság!1968-ban költöztünk ide,a paneleket az elsőt 1972-ben adták át,soha semmilyen szellem nem volt itt ,csak inkább élénk képzelet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Arra még nem tetszett gondolni, hogy lehet épp ön a szellem?

   Törlés
 6. Időnként ráguglizok a "Fényes udvari lakótelep, szellem,kísértet" kombóra, mert bizony nekünk is voltak hasonló "élményeink", amikor a férjemmel ott laktunk. Előfordult, hogy a konyhában voltam és a szemem sarkából láttam, ahogy a férjem átmegy egyik szobából a másikba. Szóltam hozzá, de nem válaszolt, ezért utána mentem és azt láttam, hogy a férjem egész biztosan nem lehetett, akit a folyosón láttam, mivel végig az igazak álmát aludta, nem jött ki a szobából. De erre még azt mondja az ember lánya, hogy egyszerű érzéki csalódás, mindenkivel megesik. A TV csatorna váltása, fura hangok amelyek őrületbe kergették a szomszéd nénit (szó szerint!) Istenem, a legjobb családban is előfordul. Node volt valami, amire tényleg nincs semmi de semmi magyarázat: Egyik éjszaka a férjem látott egy szellemet. Igen, egy igazi, valódi szellemet. Nem, a férjem nem bolond, nagyon szkeptikus minden nem e-világi dologgal kapcsolatban a mindennapokban is reál tudományokat gyakorol. Azóta is győzködi magát, hogy csak valami érzéki csalódás volt, nem is látott semmit, hiszen nem láthatott, merthogy szellemek ugye nincsenek. Pedig DE. Egy öregasszonyt látott, aki a szoba sarkából bámult rá. Lebegett és olyan volt, mint a füst, teljesen elkülönült a környezetétől, fekete-fehér volt, mintha hamuból lett volna. A mellkasától lefelé egyre elmosódottabb lett, lába nem volt. A haja egy félig-meddig kibomlott, kontyos. A ruhája foszlott csipke egészen régi. Az arca öreg, rideg, ráncos, kifejezéstelen szemekkel bámulta a férjem. Eleinte csak szépen lebegett a szobában, majd egy nagyon hirtelen mozdulattal egészen közel repült a férjemhez és onnan nézte őt. Ekkor a férjem ellegyezte (!!!) őt, mint a füstöt, majd elfordult tőle,és betakarta a fejét, nem várta meg, hogy visszatér-e a szellem az eredeti alakjába. A lakást röviddel ezután el is adtuk, nem bírtunk ott maradni, féltünk. Az, hogy másoknak is voltak/vannak hasonló tapasztalatai a Fényesben, megnyugtató, mert akkor nem velünk van a baj. De szerintem ezzel a szellem sztorival messze az én férjem a legvagányabb! :-D

  VálaszTörlés

Ide debbenj: