2010. 10. 12.

Kettes villamos: alagút a fény végén

Újabb fejlemények történtek a napokban a kettes villamos ügyében. Már úgy nézett ki, hogy eldőlt a villamos közbeszerzés, a ötödik körben két pályázó volt, a CAF és az AnsaldoBreda, a küzdelemből az utóbbi cég került ki győztesen.
A PTinfo blog részletesen beszámol a jelenlegi körről, a korábbiakról pedig elolvashatjátok a bejegyzéseinket itt.
Szóval már majdnem nyugodtan - majdnem azért, mert az még megtámadhatja a győztes és a nyertes a mostani eredményt, ma jár le a határidő - hátradőltünk, nézegettük az új villamos látványterveit.

Kép forrása: PTinfo blog
Erre megdöbbenve tegnap az alábbi hírt olvashattuk:
"Egyelőre nem kap pénzt Magyarország a Közlekedési Operatív Program keretében megvalósuló beruházások támogatására az Európai Uniótól – közölte a fejlesztési minisztérium. A támogatások közbenső kifizetéseit azért függesztett fel Brüsszel, mert összesen 53 közepes beruházás közbeszerzésénél súlyos problémákat találtak...
A minisztériumi közlemény arra sem tért ki, hogy az 53 közbeszerzési eljárás összesen hány forintot érintett, illetve hogy átmenetileg hány forintot nem kap meg hazánk a mostani felfüggesztés miatt. Amit tudni lehet: a közepes projektlistán összesen 1700 milliárd forintnyi beruházás szerepel." Forrás: index

Az nem derül ki tehát a minisztériumi közleményből, hogy pontosan milyen közbeszerzésekről  van szó, csak, hogy a 2007-2009-es időszakről, vélhetően a legtöbb szabálytalanság a négyes metróval kapcsolatban merült fel.
Hát igen, nem megy ez nekünk magyaroknak, talán nem is akarjuk, hogy menjen.  Debrecenben is éreztük az utóbbi hónapokban, hogy nem minden úgy megy a közbeszerzés kapcsán ahogy kellene, már a kiírások sem voltak jók, nem tudták értelmezni azt a bonyolult törvényt (ők mondták). Ez van. Az EU besokalt, végülis teljesen jogos, érthető.

Úgyhogy továbbra sem tudni mikor lesz itt kettes villamos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide debbenj: