2010. 04. 22.

Lemerült a robotnő

Debrecenben rég nem látott nyitás előtti kampány övezte a Fórum aljában helyet kapó Saturn áruház varázslatos világának bemutatását. A terminátoros plakátlány, a fukarságos szlogenek ellepték a várost. Mindenki várta a nagy dobást. Az utánozhatatlant. Aztán kinyitott. Lementünk, bementünk, megnéztük. Vettünk izzót és egy porszívót. Egyszer még párásítót is, telefonnal. Egy mp3-at. Mást nem, pedig nagyon szerettünk volna valami nagyon saturnosat is, de már nem tehetjük meg. A Fórum leghíresebb üzlete meghalt. Élt: másfél évet.

A fukar.hu helyi érdekeltségű oldalán egy szűkszavú tájékoztató fogad a tényekkel. A valós indok persze a várt profit elmaradása. Nem váltotta be a reményeket. Nem generált forgalmat. Sok mindennel magyarázzák a dolgot. A válsággal, a kormánnyal, a kilátástalansággal, az elszegényedéssel. Mindegyik igaz lehet részleteiben. De a legnagyobb igazság mégis máshol keresendő. Talán azok látták jól, akik már az építésnél kétségeket fogalmaztak meg: kell-e a városnak a Pláza mellett egy ekkora csúnyaság?

Akkor azt válaszolták: igen. Mert majd jönnek "vidékről". Jönnek is. Szétnézni. A Fórumban a folyosókon korzóznak az emberek. Üresen kongó üzleteket látni mindenhol. Amikor a Pláza épült, azzal indokolták: szép lesz, nagy és minden igényt kielégítő. A Fórumnál azt: szebb lesz, nagyobb és még több igényt kielégítő. A végeredményt mindenki láthatja. Most épül az Apollo üzletközpont. Ez lesz a legszebb, a legnagyobb és a legtöbb igényt kielégítő.

A bevétel mégsem akar ömleni. A jövő majd eldönti, hány üzlet megy tönkre a plázaépítési mánia miatt Debrecenben. Nem csak a kívül rekedő kiskereskedők, hanem a benti, optimizmussal teli elitek közül. Akik későn döbbenek rá, hogy a pénzük csak nem akar visszajönni. Menő a hely, de nem a forgalom.

A cívis Saturn elhalálozott. Lemerült a robotnő. Meglátjuk, mikor kezdik el a kisebb üzletek is megadni magukat. Sajnálom, mert hiába lesz Media Markt a helyén, hiába ugyanazon üzletcsoport része, az már más. Pedig a családdal még szerettünk volna venni egy olyan csillogó, kihajthatós izét. Azt, aminek olyan jók a gombjai, lehet kopogtatni a tetejét, néha pedig kattog. Olyan négyszögletesen gömbölyített felülete van, belül meg mindenféle drótok. Nem jut eszembe a neve, de fukarul olcsó volt és bizonyára praktikus is. De ha nem, az sem zavarna. Saturnos lett volna a Fórumból. Ha hamarabb tudjuk meg a bezárás hírét, gyorsan megvesszük szuvenírnek, megelőzve a Mediát, mert hülyék azért nem vagyunk.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

8 megjegyzés:

  1. De épül az Apolló mozi fölötti plaza, ahol olyan drága cuccokat lehet majd vásárolni, hogy arról koldulunk! A Majomparkot is tervezik bővíteni. Spar bújt elő a semmiből a környékünkön is. A birkák pedig oda mennek vásárolni, nem a magyar kereskedőhöz, megölik a magyar piacot, végül megölik magukat.

    VálaszTörlés
  2. A Saturn helyén úgy lesz MediaMarkt, hogy a Malomparkból elhozzák! A Fórum egyik nagy ruházati boltjában biztos forrásból tudom, napi 1 millió (!!!) forint lenne, az elvárt forgalom, ehhez képest ünnepnapokon van 4-500 ezer!!! Az ott dolgozók idén nem kapnak fizuemelést, mert nincs pénz, de az üzletlánc a héten nyit három új üzletet is az országban! Szeressük a vadkapitalizmust!

    VálaszTörlés
  3. Az volt a baj, hogy a cívispógár még a Saturnnál is fukarabb.

    VálaszTörlés
  4. Én a Sparban is magyar terméket veszek magyar eladóktól, de razide csak járjon ki a tanyára tojásért... Ritka stupidság ez az árucikkekkel való magyarkodás.
    Ami meg a fórumot illeti: évekkel az átadás előtt megkötötték a szerződéseket a kereskedőkkel, euróban rögzítették az árakat, meg azt is, hogy nem lehet kilépni a buliból. Így aztán megtörént, hogy az egyik bolt gazdája éjszaka, titokban pakolta fel egy teherautóra az áruját, és úgy tűnt el, mint szürke szamár a ködben.

    VálaszTörlés
  5. Alsojozsa: Kevered a szezont a faszommal. Nem azt mondtam, hogy a termelőtől vedd meg a tanyáról (bár a kisebb árrés miatt nem ártana), hanem hogy a kereskedőtől, aki magyar termelő áruját értékesíti, és a profitot is hazánkban hasznosítja. Ennek a feltételnek a Spar nem felel meg, és hiába veszel náluk magyar terméket, hogy nyugtasd a lelkiismereted, ugyanúgy hozzájárulsz a magyar ipar összeomlásához.
    Egyébként tojásért nem kell vidékre mennem, vannak itthon tojótyúkok, elég a fészkükig elmennem.
    A Fórum pedig bebukhatna már. Bukhatna vele Kósa is, pár ingatlanügylettel a nyakában, bűnszervezettel megtámogatva a mutyis ügyeket.

    VálaszTörlés
  6. A valós indok a várt profit elmaradása. Mert a kapitalista cégtulajdonos nem hülye. A tőke így működik Marx óta, meg előtte is.
    De egy debreceni blogger nem éri be ennyivel, neki Kósát is felelőssé kell tennie. Országos, sőt világjelenségért is Kósa a felelős, valahogy csak rá lehet húzni! Ezért vagytok csak ennyien Debrecenben!

    Csak nem sajnálod szegény Saturnt? Jajj, mi lesz most vele, sirassuk meg!
    Legközelebb a hurrikánokért is Kósa WC-jében elhelyezett közbeszerzett kimutyizott x%-ot zsebretett szellőző ventillátora lesz a hibás!
    Idiot.

    VálaszTörlés
  7. A saturnt egy pillanatig sem sajnálja szerintem senki. Én nem éreztem, hogy kimagasodott volna a műszaki cikkeket értékesítő boltok közül. Egy picit drágább volt mint a többi amit azért kellett megfizetni, mert eléggé a városközpontban volt.
    Attól sem tartok, hogy a Forumban minden bezárna. Gyanus, hogy olyan szerződéseket kötöttek a kereskedőkkel amiktől a kereskedők csak az életük árán szabadulhatnak meg. Új bérlőket találni kicsit izgalmasabb lesz, de annak még nincs itt az ideje, először ki kell szipolyozni a meglévőket.

    VálaszTörlés
  8. Én sajnálom a Saturnt. Persze akármelyik bezárhatna, mivel alig lézengenek benne néha.

    Paradicsom: Ezért vagytok csak ennyien Debrecenben!

    Mi a f*szomat szólsz be?

    VálaszTörlés

Ide debbenj: