2010. 03. 31.

Leinemannt a Parlamentbe!

Kedden délután kiengedték az előzetesből Leinemann Zsoltot. Sikerült neki. Debrecen kettes választókörzetében fog indulni egyéni képviselőjelöltként. Nevetséges és szánalmas. Leinemannak persze semmi köze a választásokhoz. Csak ki akart kerülni bentről. Az ügyvédje és hívei használták ki a mentelmi jog adta kiskaput. Az ország minden részéből adták a ScienNet-botrány gyanusítottjának a cédulokat. Az adócsalás miatt forgalomból kivont urat ezzel hozták ki odabentről. Még nincs vége. A törzsvásárlói rendszer főemberének hívei mindenfelől megkérik majd a kettes körzetben élő ismerőseiket, hogy szavazzanak Leinemann Zsoltra. Sőt: az sem kizárt, hogy tömegesen átjelentkeznek majd a szimpatizánsok, hogy segítsék a klub vezetőjét.
Miért? Mert az ötletgazda szerint "ő egy valóban rendes, szorgalmas ember, aki egy jól működő rendszert vezetett, aminek a „betiltása” mögött szerintem politikai indokok állhatnak." Sipos László szerint Leinemann politikai fogoly. Az ügyészség szerint meg adócsaló, ezért ült előzetesben.

De csak mostanáig. Már nem is említem, mennyire kicsúfolja és nevetségessé teszi ez az eset az így is össztűz alatt tartott mentelmi jogot. Mit tud tenni Leinemann Zsolt a választás első fordulójáig? Kampányol? Tisztázza magát? Továbbra is 'rendes és szorgalmas ember' marad? Eltűnik?

Tizenegy napig van esélye. Egy perccel sem tovább. A kettes körzet Halász Jánosé, bár úgy lenne végre, hogy valaki eséllyel indulhatna ellene. Nem Leinemann Zsolt lesz az. Erre mérget vehetünk. Halász nagy fölénnyel fogja nyerni, a ScienNet ember meg mehet vissza az előzetesbe. De mégis. Akkor miért? Miért csinált az a majdnem ezer ember kabarétréfát a választásból?

Bizonyos, hogy szépen előkészített akcióról volt szó, amit elég régen tervezhettek. Akkor pedig valamit várnak ettől a senkitől, akit Leinemann Zsoltnak hívnak. Talán csodát. Talán mást. Nehezen érthető. Leinemann a saját érdekein kívül senki másét nem képviseli. Nem igaz. A sajátján keresztül közvetve üzletfelei befektetését is. Ezért kellett belőle képviselőjelöltet csinálni. Nevetségessé téve a már így is nevetséges választási jog képviselőjelöltekre vonatkozó részét.

Ha nem is annyira radikális formában, mint egyesek követelik, de nagyon időszerű lesz átgondolni a jelenlegi rendszert. Leinemann példája mutatja, mennyire nem működőképes. Eredetileg azért találták ki, hogy a mindenkori hatalom ne tudja kizárni a választásokból ellenfeleit azzal, hogy börtönbe küldi őket. Ma arra használják, hogy eleve bent lévő embereket hozzanak ki. Legyen előzetesben adócsalásért vagy terrorcselekmény gyanújával.

Elgondolkodtató. Egy kicsit talán mosolyoghatunk a fantáziaképen, ahogy a szokásos 'Köszönjük Debrecen!' molinón Pósán és Kósa urak mellett Halász Jánost nem lengeti a szél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide debbenj: