2010. 01. 25.

Értük ki emel szót?


Január 12-én a Szociális Bizottság ülésén, majd január 14-én a Közgyűlésen esett szó a A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 30/2007. (VI. 28.) rendeletről.
Az új költségvetési törvényre hivatkozva (2009. évi CXXX. törvény) az önkormányzat által eddig adott méltányossági ápolási díjat, a kiegészítő lakásfenntartási támogatást hatályon kívül helyezik, az átmeneti segély jogosultsági szabályait szigorítják 2010. február 1-től.

Debrecenben jelenleg "mintegy 800 fő részesül méltányossági ápolási díjban, melynek költsége éves szinten 285.000.000 Ft, a kiegészítő lakásfenntartási támogatásban a 2009. évben 415 fő részesült, ennek költsége 12.500.000 Ft", jövő hónaptól ennek vége.
Persze teljesen jogszerű, a szociális törvény alapján ezek nem voltak kötelezően nyújtandó ellátások, méltányossági alapon adták. Így jogilag nem is támadható a lépés.
Hallom is az indoklást: sajnos a válság miatt nincs erre lehetőségünk, a költségvetés rossz - majd úgyis megváltoztatjuk- , nem telik ilyen luxusra a városnak, eddig is csak jófejségből adtuk.

Kérdés, hogy mi lesz ezzel a 1215 emberrel, aki felnőtt, tartósan beteg családtagját ápolja, vagy azokkal, akik otthonukban fagyoskodnak. (Jé, picit többen is vannak, mint a városbálozók, róluk mégsem hallottunk a helyi médiában.) Értük emelt valaki szót? Képviseli őket valaki ebben a városban?!

3 megjegyzés:

  1. Ez a kb. 30E/fő/hó elvonás sztem garantál legalább 1215(de lehet,hogy többször ennyi)jobbikos szavazót.Vagy ez lett volna a cél?

    VálaszTörlés
  2. Miért, szerintem a jobbikosok közül senki nem ápolja rokonát? :D
    Amúgy nem, nyilván farigcsálni kellett a költségvetésen... aztán gondolkodtak, hogy mire kellene vajon kevesebb pénzt adni, a presztizsberuházások milliárdjait húzzák meg, vagy a szociális ellátásokat... végülis a Modem meg az új színház törlesztőrészlete 1,4 milliárd forint, azt muszáj ugye. Az eus dolgokkal, villamossal már így is csúsztak, ott vannak a hitelek, akkor vesznek el az intézményektől, ellátórendszertől 1,7 milliárdot. Ennyi.

    VálaszTörlés

Ide debbenj: