2013. 03. 14.

A Városközpont magazin erkölcsös kurvái

Tegnap kezembe került a debreceni Városközpont magazin legfrissebb, márciusi száma. Az elején kétoldalas írás fogadja az olvasót, melyben a Gambrinusz köz egykori szórakozóhelyeinek csúnya elmúlásáról értekeznek.
Különösebben nem érdekelt a téma, de futtában megakadt a szemem egy mondaton, ami önmaga paródiájává változtatta az egész kiadványt:


"Vesztesek azok a kislányok, akiket a miniszoknyájuk és mély dekoltázsuk miatt ingyen engednek be, egy konzumlány szintjére süllyesztve őket." Nos egyrészt, 15-16 éves tinédzsereket erős túlzás kislányokként aposztrofálni, mert bár még nem felnőttek, azért már megszűntek kislánynak lenni. De semmi gond, fogadjuk el a lap szerkesztőinek konzervativizmusát, ami alapján elítélik az olyan marketingfogásokat, mely "kislányos" bájaik mutogatására sarkallják szegény kicsi ártatlan tiniket. Semmi baj nem lenne a szerkesztők eme mondat által sugallt erkölcsi tartásával, ha nem cáfolnák meg önmagukat már rögtön ugyanazon az oldalon. Ugyanis az önámítás magasiskolája az, amikor lányaink önértékeléséért aggódva, gond nélkül beteszünk egy olyan féloldalas reklámot, melyben egy mélyen dekoltált, combvillantós modellel hirdetik, hogy mi a trendi. Vajon átfutott egy pillanatra is a szerkesztők agyán, hogy kikhez is szól leginkább ez az üzenet? Kik is azok akik koruknál és lelkületüknél fogva a leginkább befolyásolhatóak? Hogy milyen szempontok alapján választja meg öltözetét egy a szexuális kisugárzásának kezdetét még épp csak megélő tizenéves kislány? Ja, a reklámokból? Ki gondolta volna?

De üsse kavics, előfordul az ilyen baki, lapozzunk:


Számomra érthetetlen, hogyan tudja bárki is összeegyeztetni a szavakban kifejezett etikai hozzáállását azzal, hogy mellette szó nélkül szerepelteti a hirdetők kilógó seggű, mély dekoltázsú modelljeiről készült fotókat, ami ugyanolyan mértékben ösztönzi félpucérkodásra a tiniket, mint az ingyen belépő. Mert ha akkora kurvák vagytok, hogy jó pénzért bármit, ne akarjatok egyúttal a jó erkölcsű megmondóember szerepében is tündökölni!

Ráadásul a cikkben nem csak ez a mondat volt az egyetlen mélyrepülés. Eleve már a bevezető nagyon közhelyesre sikerült, amiben a - valószínűleg megsavanyodott középkorú - szerző, a régen minden jobb volt alapján háborog, hogy hajdanán egy kis szelíd kocsmázást követően éjfélkor már mindenki otthon csicsikált. Míg csak az utóbbi időben vált általánossá, hogy a 15-16 éves lánykák kicsípve, kirúzsozva gyülekeznek a tömegdiszkók előtt. Megértem, hogy amint öregszik az ember azzal párhuzamosan hülyül is - de én még emlékszem a jó tíz évvel ezelőtti bulizós időszakomra, amikor tökéletesen ugyanez volt a helyzet, és megkockáztatom, hogy a '90-es években sem volt másként. Valószínűleg csak azért él a szerző a fenti képzavarban, mert gátlásos, pattanásos, tinédzserként a közelében sem járt az éjszakai szórakozóhelyeknek az elmúlt húsz évben.

De a legjobb még csak most jön, a "Hogyan lehet 90 forintért adni egy vodkát?" alcímű szöveg a hülyeség netovábbja. Ugyan a felvázolt példa tükrözi a valóságot, a tálalással alaposan mellé lőttek. Lehetett volna simán egyes szám harmadik személyben fogalmazni, de nem, a szerző annyira marhára vagány, hogy egyes szám második személyben, az olvasót felszólító módban tájékoztat. Persze nem zárhatjuk ki az irónia bújtatásának szándékát:

"Hozz létre egy üres céget {...} jó kapcsolataid révén szerezz uniós támogatást. {...} Ne fizesd ki az alkalmazottaidat, a beszállítóidat, tartozz milliókkal kis cégeknek" - ismerős?

Ám a jól bevált vendéglátós gyakorlat inkább az, hogy a nagykereskedésben kapható 1000 Ft/literes ótvar vodkát felöntik ugyanannyi vízzel, így 50 Ft-ból kijön egy 4 centes adag, amin még így is jókora árrés keletkezik. Aki ivott már diszkóban alkoholosnak nevezett italt, tudja miről beszélek.

Azt pedig egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy egy Fideszes vezetésű város tulajdonában lévő cég alkalmazottja most vagy annyira hülye, vagy annyira tökös, hogy kerek-perec kimondja, a magasságos Orbán kormány három év regnálása után, a magyar törvények még mindig nem a rendes becsületes bérbeadót védik, hanem a csúnya gonosz maffiózó-nagyvállalkozót! Akárhogy is, nem lesz ebből egy kis seggberugdosás Lali király részéről?

7 megjegyzés:

  1. Engem az érdekelne, hogy ennek az újságnak ki a célközönsége. Egyébként az egész újság nincs köszönőviszonyban a valósággal, ami persze a magyar médiában nem példa nélküli.

    (Viszont nem kötözködésképpen mondom, de a cikk írója is átnézhette volna még a cikket...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilván a jólétben tengődő pénzével mit kezdeni nem tudó átlag debreceni a célközönség, legalább is a kiadó szerint, amit elég jól sikerül időről-időre beadniuk a hirdetőknek is.

      De mi a hiba a posztban?

      Törlés
    2. "Vesztesek az a kislányok, akiket a miniszoknyájuk és mély dekoltázsuk miatt ingyen engednek be, egy konzumlány szintjére süllyesztve őket." Nos azon túl, hogy a 15-16 éves tinédzsereket kislányokként aposztrofálják erős túlzás, mert bár még nem felnőttek, azért már megszűntek kislánynak lenni.

      Ennek fuss neki még egyszer. :-)

      Amúgy igazságtalan vagyok, mert a blogok nagy részénél sokkal választékosabban fogalmazol. Szóval ez belefér. Pláne, ha az idézet copypaste, mert akkor még azért sem te vagy a hibás.

      Törlés
    3. Megvan, javítottam. Nem copypaste volt, csak olvasás után beírtam, és mivel vakon gépelek, csak azt javítom amit aláhúz a szövegszerkesztő.

      Törlés
  2. besucher

    A cikk az én figyelmem is felkeltette. Anyósoméknál olvastam, és csodálkoztam az újsághoz nem illő hangnemén. Stílusa egyéni, az biztos, de ha igaz tényeken alapszik, akkor sok minden érthető a debreceni belvárosi éjszakai életben.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem meg nagyon is illik a - szerencsére - volt Deep-hez ez a cikk...az a hely undorító volt, örülök, hogy végérvényesen bezárt. Bár nemsokára úgyis nyit valami másik gané, más névvel... És mielőtt még elkezdenétek támadni, igen, jártam már ott sajnos, tapasztalat beszél belőlem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont leszarom, hogy a Deep bezárt vagy nem, a poszt szempontjából tökéletesen lényegtelen melyik szórakozóhelyről van szó. Olvasd már el még egyszer a szöveget és próbáld meg értelmezni.

      Törlés

Ide debbenj: