2012. 07. 06.

Új társasjáték - Debrecenpoly

A Nagytemplom rajzát a dbvk.hu oldaláról loptuk.
A Kommunikáció Határok Nélkül 3.0 rendezvény településmarketing vásárra készült az alábbi társasjáték, a blogon megszokott stílusban. A játék játszható egyedül vagy csoportosan, dobókockával és bábukkal vagy azok nélkül. Ez utóbbi az egyszerűbb, mivel így minden kockán végig lehet menni, átélve így az összes felsorakoztatott debreceni élményt, míg dobókockával haladva, akár többször is körbe kell menni (így előfordulhat, hogy többször lép ugyanarra a mezőre, amitől hamar unalmassá válhat a játék) míg végül valaki úgy dob, hogy beérhessen a célba, vagy épp ellenkezőleg, túl kevés lépéssel (így túl kevés élménnyel) ér véget számára a játék. Az itt oldalt látható játékmező, kattintásra megnő és letölthető, a szöveges rész pedig alant olvasható (ez persze teljes mértékben a képzelet szüleménye - a vers idézetek természetesen az eredeti szerzők képzeletének szüleményei). A játék a Tar túra ötletén alapszik.



1. Vonattal érkeztél Debrecenbe a Nagyállomásra, jó ha tudod hogy itt minden nagy, az erdő és a templom is! Utazás közben megszomjaztál, úgy döntesz iszol egyet az állomással szembeni Petőfi téren, a Róna sörözőben:

Info: Debrecen, Holló János utca 1-3. Nyitva tartás: hétfő-csütörtök 6-22, péntek 7-23, szombat 7-24, vasárnap 7-22 óra. Legolcsóbb csapolt sör: 135 forint/korsó. Legolcsóbb üveges sör: 185 forint. Extrák: csocsó, televízió. *

Innen nagyszerű kilátás nyílik Petőfi szobrára, felidézed magadban mit is jelentett nagy költőnknek-e táj:

Lenn az alföld tengersík vidékin
Ott vagyok honn, ott az én világom;
Börtönéből szabadúlt sas lelkem,
Ha a rónák végtelenjét látom.

2. Lusta vagy gyalogolni, ezért villamossal utazol tovább a Kossuth térre, ám tunyaságod miatt pórul jársz - a villamoson kizsebelnek, szerencsére maradt egy kis költőpénzed, így még tudod folytatni a túrát, lépj tovább a hármas mezőre.

3. Mivel alig maradt nálad pénz, csak egy helyi specialitást tudsz megvásárolni magadnak a Hatvan utca elején a Délibáb ételbárban. Miközben a kenyérhéjból készült „Bolognai spagettis” „melegszendvics”-edet majszolod Szabó Lőrincz szobra előtt, elmélázol ő hogyan is érkezett annó Debrecenbe:

Cók-mókkal rakva, félve s boldogan, vitt, nyolcéves fiút, első utam Debrecen főutcáján. Mindenütt legendát vártam, hajdúkat s velük törököket, tűzvészt, gályarabot, s hogy jön Kossuth, s megint beszélni fog és de-tro-ni-zál... Azt hittem, csupa hős vesz körül... Kisvonat mozdonya pöfögött fel s alá, mesebeli, guruló vaskocka s kocsijai: micsoda játék!...

4. Úgy döntesz megnézel egy színházi előadást, így utad a Csapó utcai Latinovits színházhoz vezet, ám döbbenten veszed tudomásul, hogy az évek óta felépített betonkolosszus üresen tátong, és nyoma sincs benne kultúrának, lépj tovább az ötös mezőre.

5. A Kossuth utcán található Csokonai Színházhoz érve hasít beléd a felismerés, hogy nyári szünet lévén nincsenek előadások. Úgy döntesz a szemközti Csokonai Sörözőben oltod szomjad.

Infó: Debrecen, Kossuth utca 21. Nyitvatartás: Hétfő-Vasárnap: 12-00 - 23.00 Legolcsóbb csapolt sör: Soproni 550 Ft/korsó Extrák: étterem.

Közben Csokonai szavai ötlenek fel benned:

A napnak hanyatlik tűndöklő hintaja,
Nyitva várja a szép enyészet ajtaja.
Haldokló súgári halavánnyá lésznek,
Pirúlt horizonunk alatt elenyésznek.
Az aranyos felhők tetején lefestve
Mosolyog a híves szárnyon járó estve,

6. Nem sokkal azután, hogy megérkeztél Debrecenbe, gyomorforgató bűz kezdi facsarni az orrodat, hányingereddel küszködve inkább úgy döntesz minél gyorsabban elhagyod a várost, rohanva indulsz el a buszállomás felé, de a Csokonai utcában láncfűrészes fahentelők állják utadat, így oldal irányba egy kis utcácskába menekülsz. Lépj tovább a hetes mezőre.

7. Egy hangulatos kis térre érkezel, melynek a neve Hal köz, itt a kis kocsmák egymásba érnek, a talajszintre süllyesztett szökőkútban gyerekek fürdőznek, hangosan viháncolva, egymásra vizet fröccsentve. Szüleik mosolyogva figyelik őket a közeli padokról a hűs fák árnyékában, mit sem törődve a szökőkútban fürdőzéssel járó fertőzések veszélyével. Mivel elég meleg van, úgy döntesz leülsz az egyik kocsma teraszára és iszol egyet. A Korona Söröző tűnik a legszimpatikusabbnak,

Infó: Debrecen, Halköz Nyitva tartás: 8-22, pénteken 8-24 óra. Legolcsóbb csapolt sör: 180 forint/korsó. Legolcsóbb üveges sör: 140 forint. *

Nem véletlen, hogy erre esett a választásod, hiszen az összes környékbeli kocsma öregapja lehetne, talán még Tóth Árpád is megfordult itt, ebbe belegondolva felidézel néhány sort a költőtől:

Az Öröm illan, ints neki,
Még visszavillan szép szeme,
Lágy hangja halkuló zene,
S lebbennek szőke tincsei.

Bizony az öröm hamar elillan, folytasd a debreceni túrádat!

8. A Simonffy utcában a Nyugati utca felé sétálva nem vetted észre a felborult figyelmeztető táblát, így építési területre tévedtél, mivel itt egy új négysávos elkerülő út épül. Bár munkásokat közel s távol sem látni, egy közterület felügyelő meglát, és megbüntet mert nincs rajtad védő sisak! Irány a börtön, lépj tovább a kilences mezőre.

9. (Ha nem a nyolcas mezőről érkeztél ide, lépj tovább a 10-es mezőre!) Szerencsére a börtön már tele van, így neked már nincs hely, a nagy ijedtséget a szomszédos Cella Bárban pihened ki.

Infó: Debrecen, Wesselényi utca 57. Nyitva tartás: 5-22, vasárnap 6-22 óra. Legolcsóbb csapolt sör: 220 forint/korsó. Legolcsóbb üveges sör: 195 forint. Extrák: játékgépek, zenegép, csocsó, televíziók, alkalmanként projektor. *

Közben Arany János - A Rab Gólya című verse merül fel benned:

Árva gólya áll magában
Egy teleknek a lábjában,
Felrepűlne, messze szállna,
Messze messze,
Tengerekre,
Csakhogy el van metszve szárnya.
Tűnődik, féllábon állván,
El-elúnja egyik lábán,
Váltogatja, cserélgeti,
Abban áll a
Múlatsága,
Ha beléun, újrakezdi.

10. Megismerkedsz egy szimpatikus debrecenivel, aki megajándékoz egy múzeumi belépővel, irány a Déri tér, lépj a 11-es mezőre.

11. A Déri téri múzeumi körutad igen kellemesre sikerült, de közben nagyon megszomjaztál, így betérsz a közeli Mester 8-ba egy italra.

Infó: Debrecen, Mester utca 8. Nyitva tartás: 12-23 óra. Legolcsóbb csapolt sör: 360 forint/korsó. Legolcsóbb üveges sör: 340 forint. *

Ám a sok sörtől csömöröd lett és inkább borra vágynál, de arra már nincs pénzed, így Fazekas Mihály versével vigasztalódsz :

Jó a bor

Kiköltözött azoknak
Az ész kabak fejekből,
Kik vízbe telhetetlen
Lúdnak való torokkal
A bort merik gyalázni.
A bort! az éltető bort!
A bort! ama nagy Isten
Képére alkotódott
Bölcs ember oktatóját.
Be messze elfajultak
Noé atyánk eszétől,
Ki a töméntelen víz
Peshedt nyomát azonnal
Borfával ülteté be.

12. Az épülő kettes villamospálya elhagyatott munkaterületéről port fúj arcodba a szél és fulladozni kezdesz, ezért úgy döntesz ki mégy a Nagyerdőre egy kis friss levegőt szívni, lépj tovább a 13-as mezőre.

13. Mivel a villamoson korábban megjártad, gyalog vágsz neki az útnak a Nagyerdő felé, így viszont hamar megszomjazol és a Péterfia utcában megállsz pihenni, az Arizona Sörözőben:

Infó: Debrecen, Péterfia utca 42-44. Nyitva tartás: 8-24, szombaton 9-24, vasárnap 14-22 óra. Legolcsóbb csapolt sör: 199 forint/korsó. Legolcsóbb üveges sör: 120 forint. Extrák: televíziók, ventillátorok, csocsó, darts, terasz. *

Ám mivel már esteledik, itt nem időzöl sokat, sietsz tovább.

14. A nagyerdei séta egész felfrissített ám a Krúdy étterem vagy a Vigadó a szűkös kereted miatt neked már túl drága, leülsz a bontásra ítélt de még vízzel teli Csónakázótó betonperemére, ahol épp egy kacsa fuldoklik egy bedobott szeméttől, amit élelemnek vélt, Ady egyik verse jut eszedbe:

Óh, Debrecen, szeretlek téged,
De azért keggyel megbocsáss,
Ha néha-néha versbe ömlik
Egy-egy keserű vallomás.
Művész ugyan aligha volnék,
- Az arcom csúf, hangom hamis –
De falaid közt éhen veszhet
Nemcsak müvész, poéta is!

Utazásod ezzel véget ért! Köszönjük a látogatást, gyere vissza máskor is!

* Az adatok a napielet.hu 2007-2010 közötti adatbázisából származnak, így előfordulhat, hogy azóta megváltoztak, de úgysem ez a lényeg.

2 megjegyzés:

  1. A Déri múzeum már kinyitott?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem a Déri téri múzeumi körút valójában azt jelenti, hogy körbejárod az épületet kívülről :)

      Törlés

Ide debbenj: