2012. 03. 02.

Színek szavazatának számlálása - mennyi az annyi?

Tegnap eldőlt milyen színű lesz az új debreceni villamos (főleg sárga) csak legyen majd min gurulnia.  Szavazni online a dehír oldalán, élőben az Új Városházán lehetett. A rendelkezésre álló idő leteltével pedig hírül adta a végeredményt a város honlapja, az ott közzétett adatokat pedig a vagy.hu is rögzítette. Az esetnek két érdekessége is van, Debrecen honlapja és a dehir.hu, egyaránt több ezer szavazatról beszél, ám semmi konkrétum. Jobb helyeken ilyen esetben számszerűsíteni szokás a beérkezett szavazatokat, hogy mindenki képet kaphasson a téma iránti érdeklődésről.

Mert 13542 több ezer szavazatnak számít, de 3542 csak pár ezer szavazatnak számít. Nem mindegy. Főleg egy 200 ezres városban nem mindegy! Az ilyen burkolt fogalmazás bennem olyan feltételezéseket indít el, mi szerint a totális érdektelenségbe fulladt kezdeményezés eredményeinek szépítgetése történik. A valós számokról meg kussolunk nagyon. Mert ha valóban több ezer voks összegyűlik, azt a városi média biztosan kiteszi az ablakba, például: "Bizony, itt 8623 szavazat lett leadva!". (Bár ez is csak a teljes lakosság 4-5 %-a lenne. Persze tudom nem olyan eget rengetően nagy dolog, hogy milyen színű lesz a vili, az a lényeg hogy legyen - csak jussunk el odáig!) Egyébként az is sok mindent elárul a kezdeményezés sikeréről és a dehir.hu nézettségéről, hogy a cikket, melyben a szavazógép van beágyazva, mindössze 165 ember ajánlotta a facebookon...

A másik érdekesség, hogy a dehíren március 1-én közzétett (emlékezetem és a debrecen.hu szerint) 57-25-18 %-os adatok mára virradóra 55-26-19 %-ra módosultak! Na ez vajon hogy lehetett? És mitől? Homok került a gépezetbe, izé a szerverekbe? Becsúszott véletlenül még néhány extra szavazat? Vagy inkább pár száz? Merthogy ha valóban több ezer szavazattal zárult a voksolás, 1-2 plusz kattintás nem okoz 2 százalékos eltérést, ahhoz sok szavazat kell! Persze az is lehet, hogy az offline rendszerben volt a hiba. Nusika csak ma vette észre, hogy a láda alján meglapult néhány tucat cetli amit tegnap nem számoltak bele a nagy egészbe, és gyorsan korrigáltak. De a város honlapján miért nem? És a dehíren miért, ha a lényegen egyáltalán nem változtat!? És egyáltalán milyen szavazógép az olyan, amiben a lezárás után, bárki módosítgathatja a végleges adatokat?

Írok is gyorsan ezen oldalak üzemeltetőinek, homályosítsanak már fel mi a helyzet?!

4 megjegyzés:

  1. Szavaztam, nem tudom számít-e valamit, vagy hogy mennyire hekkelik meg az eredményeket, mindenesetre már ez is haladás Debrecenben, én örültem, hogy van ilyen szavazás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát azért a sárga-fehér-kék szimplán, sárga főnixel, szürke főnixel, nem valami széles választási lehetőség. Eléggé ötlettelennek tartom.

      Törlés
  2. Sokan, sokszor hiszik azt, hogy választanak,döntenek, pedig ...

    VálaszTörlés
  3. Ez a szavazás legalább olyan nagylelkű dolog, mintha a kilakoltatandó megválaszthatná, hogy a végrehajtó milyen színű és mintájú öltönyben jelenjen meg a kilakoltatáson.

    Arra inkább kíváncsi lennék, hogy ki cseszte el annyira a villamos pályáztatást, hogy a nyertes villamoshoz kellett igazítani a megállók magasságát, és hogy ez mekkora költséggel járt.

    VálaszTörlés

Ide debbenj: