2012. 01. 13.

Becsületkassza a Hal közben

Tegnap este a Hal közön áthaladva észrevettem, hogy az üzletház egyik üres utcafronti helyiségének kirakatpárkányára néhány könyv van kipakolva. Közelebb érve megláttam egy tálkában némi aprót is, amiből sejtettem, hogy valamiféle becsületkasszáról van szó, majd a könyvek mellé dőlt kartonlapot felemelve, világossá vált, hogy a "Refi" diákjai gyűjtenek könyvtáruk számára.



Gyorsan hazaszaladtam a fényképezőért, hogy megörökítsem ezt a ritka szimpatikus megmozdulást, miközben azon aggódtam, nehogy addigra mindent eltüntessen egy élelmes polgár. Mikor visszaértem épp belebotlottam az akciót szervező srácokba, akik a Református Kollégium fiúinternátusának lakói. Elárulták, hogy a házon belüli gyűjtésből összejött néhány tízezer forintból sikerült hozzájutniuk 1700 darab könyvhöz, amiből egy kis könyvtárat szeretnének létrehozni. A fölöslegesnek ítélt ponyvákat pedig a fenti módon próbálják meg hasznosítani.


Mint elmondták őket is meglepte, hogy az összegyűlt pénzt, az eddig eltelt néhány napban nem vitték el a hajléktalanok, pedig estére ezer forint körüli összeg is bejön. Aki úgy dönt szeretné támogatni a srácokat siessen a Hal közbe, mert már csak néhány napra elegendő könyvük maradt. Ha pedig valaki az aprónál kicsit nagyobb összeget szánna a nemes célra, de fél azt az utcán hagyni, esetleg juttassa el közvetlenül a srácoknak a kollégiumba.


Valójában az ily módon befolyt aprópénzből legjobb esetben is már csak néhány darabbal tudják gyarapítani a könyv állományukat, a kis akciójuk sokkal inkább tekinthető afféle utcai performansznak, mely jól tükrözi a fiúinternátus anyagi helyzetét. Azt pedig, hogy mindez mennyire tükrözi a város gazdálkodásában felállított fontossági sorrendet, mindenki döntse el maga.
Bár így a poszt végére elgondolkodtam azon, hogy minek nekik saját könyvtár, amikor ugyanabban az épületben található a térség leggazdagabb könyv gyűjteménye. Talán nincs összehangolva a nyitva tartás az internátusban szabadidős tevékenységre kijelölt időszakkal? Vagy túl drága a bérlet a diákoknak? Esetleg csak kényelmesebb az internátus kapuin belül berendezni a könyvtárat, hogy ne kelljen átsétálni az udvaron, ha olvasni szottyan kedvük? Legközelebb ezt is megkérdezem, ha találkozom a srácokkal.

4 megjegyzés:

  1. Láttam egy könyvet kirakva, amiről úgy gondoltam még nincs meg, de megfontoltam, hogy merjek-e pénzt tenni a nyilvános dobozba. Az a könyv 29 értsd huszonkilenc Ft volt annó, ha most adok érte 500, vagy 1.000 Ft-ot, ott marad a perselyben?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt mondták a srácok, hogy ott mindig ott maradt a pénz. Amúgy lehet elég lett volna egy 50-es vagy 100-as. De ha többel akarod támogatni őket a fiú internátusban biztos megtalálod a szervezőket, de talán jobb ha viszel nekik pár fölösleges könyvet.

      Törlés
  2. "fiúinternátus anyagi helyzete"
    Ezen jót mosolyogtam. Nem tudom, hogy a refinek hogy megy úgy általában (nem hiszem, hogy rosszul), de amikor én voltam középiskolás (azért nem olyan régen) a refibe csupa burzsuj járt, a kollégium nem a szegény diákok gyűjtőhelye volt, hanem kötelező volt minden vidékinek. Barátnőm volt az egyedüli szegény az osztályban, alig bírták kinyögni a külföldi osztálykirándulás és a mindenféle címen beadandók költségét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ha a Kollégiumnak megy is valahogy, értem ez alatt, hogy a múzeum és a könyvtár része nem romos, a fiúinternátus elég siralmas állapotban van, az ősszel jártam ott, hullik a vakolat, 40 éves metlaki burkolat, szintén 40 éves forgótárcsás mosógép, külön centrifuga a mosási lehetőség. Ha annyira burzsuj lakói lennének a szülők csak összedobnának egy felújításra valót. De az igazi burzsujok albérletben laknak, sőt a nagyon burzsujok saját lakást is kapnak, ahogy az egyik évfolyamtársam járt 14 évesen, a középsuli kezdetén, pont a szomszédunkban vettek egy 1+2 szobás lakást 4 millióért '99-ben (ma kb. 10-12 milliót ér) és ő abban élt egyedül, mi pedig a szüleimmel, tesómmal ugyanakkorában. Úgyhogy szerintem a koleszos fiúk annyira nincsenek kitömve.

      Törlés

Ide debbenj: