2011. 05. 05.

Napi Fail Deci - helyi blogról nyúl a Dehír

Tegnap este a dehir.hu oldalt böngészgetve, a Mihály napi vásár kapcsán esedékes buszmenetrend-változásról szóló hír illusztrációja nagyon ismerősnek tűnt. Hamar rá is találtam, hogy Pannóca használta egy korábbi poszthoz. Aztán a guglival rájöttem, hogy a DKV figyelőről származik az eredeti - a blog írói pedig megerősítették, hogy saját szerzeményükről van szó.



Nem akarok álszenteskedik, ha nincs kéznél saját illusztráció, mi is elég gyakran túrunk a netről, és veszünk át képeket forrásmegjelölés nélkül, a különbség csupán annyi, hogy egyrészt mi nem teszünk vízjelet az átvett képekre, mintha az a sajátunk lenne. Mellesleg a DKV figyelővel rendszeresen hivatkozunk egymás posztjára, segítjük a másikat ha tudjuk, és ott vagyunk egymás ajánlójában. Másik dolog - és emiatt különösen égő ez a (valószínűleg nem első) eset a dehir.hu részéről - hogy mi hobbiból posztolgatunk amiből bevételünk nincs (bármennyire is szeretnénk). Míg a Dehír-nél azért alkalmaznak (közpénzen) embereket főállásban, hogy a híreknek legyen saját készítésű illusztrációja, és ne a webről túrjanak a szerkesztők képeket egy helyi hírhez, mikor csak annyi lenne a dolguk, hogy a szerkesztőség ablakából lőnek egy képet a szemben lévő buszmegállóról. Kb. ugyanannyi időt venne igénybe.

2 megjegyzés:

  1. Érdekes, hogy hol a határ, ki és mit engedhet meg magának.
    Általában ha átveszek képet rálinkelem az eredetit (és lekicsinyítve használom), ha szerepel az oldalon, hogy nem használható fel, akkor nem használom, ha engedélyt kell kérni akkor kérem, ha semmilyen utalás nincs és csak egy másik blogból, ismerőstől van a kép akkor átveszem (bár valahogy utalok rá).
    Persze egy blog más kategória mint egy hírportál.
    Mindemellett nem gondolom, hogy Mo-on mindenki teljes körűen korrektül kezelné ezeket a jogokat, én sem... ezért nem is kell eltúlozni a dolgot (jó, mondjuk a tulajdonosnak elhiszem, hogy fáj, jogos).
    Ezt a creative commons megoldást amit mi is használunk jónak tartanám, ez a legtisztább.

    VálaszTörlés
  2. Nem az átvevés ténye a vicc, rengetegen csinálják, és mondjuk egy Fukusimáról szóló hírnél, még talán bele is fér, hogy átvesznek képet, mert messze van - bár eleve egy debreceni hírportál minek foglalkozik Fukusimával, amikor azt már száz másik helyen megírták. Itt a röhej az, hogy helyi témához nyúlnak illusztrációt, helyi blogról, mit gondoltak, hogy majd úgysem tűnik fel?

    VálaszTörlés

Ide debbenj: