2010. 12. 05.

Szelektív hulladékgyűjtés Debrecenben

    “Debrecenben 2001. esztendőben annyi kommunális hulladék került a hulladéktelepre, hogy ez a szemét mennyiség a Kossuth térre borítva a Nagytemplomot szinte teljesen ellepné. (Ezzel a szemét mennyiséggel 696 vasúti vagont lehetne megtölteni.) Azért is zavaró ez, mert egy átlagos háztartásban – a hulladékanalízis szerint – a másodnyersanyagként újrahasznosítható könnyű csomagoló anyagok aránya elérheti a 30-40%-ot is.
    A szelektív szigetes hulladékgyűjtést 2002-ben indítottuk el, 2003-ban már 62 szigetünk volt, majd a következő évben 121-re növeltük ezt a számot. 2006-ban már 189 sziget van kihelyezve, lefedve ezzel Debrecen nagy részét.” – írják az AKSD honlapján.

A szelektív hulladékgyűjtés szerintem nagyon jó dolog, támogatom. Amíg az Újkertben, majd a Vénkertben laktam én is külön gyűjtöttem a műanyag palackokat, a papír és üveg hulladékot és szelektív gyűjtőbe dobtam. Nem került túl nagy erőfeszítésbe, hiszen a házunktól nem messze volt a gyűjtő, miért ne tennék ennyit a környezetemért, gondoltam.

Azóta a belvárosba költöztem és meglepődve tapasztaltam, hogy nincs a környékünkön szelektív gyűjtő. Gondoltam lehet csak figyelmetlen vagyok, ezért az AKSD weboldalán található térképet vizsgálgattam, ill. beírtam a keresőbe az utcánk nevét, mert az megmutatja hol van a hozzám legközelebb található gyűjtőszigetet.


A rossz hír, hogy a legközelebbi gyűjtőpont 3 trolimegállóra van tőlünk. Bármennyire is fontosnak tartom a környezet védelmét, a hulladékok újrahasznosítását, ez már időben, térben nagyon nagy távolság, jóval túl van a lélektani határon amit az ember még bevállal.
Persze így is nagy lépéseket tettek, hogy egyáltalán elinduljon a szelektív gyűjtés Debrecenben – respect, meg minden, tuti, hogy ez így is sokkal-sokkal jobb, mint az országos átlag -, és ahogy látom folyamatosan bővítik a gyűjtők számát, de azért még van hova fejlődni, kérem tisztelettel, hogy a belvárost is célozzák meg, lenne rá igény! (Még ha innen macerásabb a szemét elszállítása akkor is, valahogy a konténert is sikerül kiüríteniük, szóval biztos megoldható lenne).

2 megjegyzés:

  1. Nekem van egy standard helyem, ami olyan útvonalon van, amerre gyakran járok, mikor tele a szatyor bedobom a kocsiba és kirakom.
    Ha nincs autód és csak a belvárosban mozogsz, akkor persze gáz.
    Van egy kontaktom az AKSD-nél, elküldöm neki azt a linket.

    VálaszTörlés
  2. Valahol egymást érik, a Komlóssy környékén meg egy sincs...

    VálaszTörlés

Ide debbenj: