2010. 10. 29.

Élet tüntetők nélkül

A hét híre számomra az volt, hogy a Kossuth tériek már nem tüntetnek tovább. Az 1500. napon befejezik ezt a nemes munkát, véget ér a "rendezvénysorozat"(ez az elnevezés enyhén túlzás, de a haon így írja, vicces, már csak az lett volna jobb, ha fesztiválnak hívják, hepöningnek, bulinak).
Az indulásra talán még mindannyian emlékszünk, 2006 őszén borult ki a bili, a Gyurcsány kormány megszorításaiból elege lett az embereknek és még az őszödi beszéd is valamilyen úton-módon nyilvánosságra került. Ezután a tüntetők bevették magukat a Kossuth térre Debrecen központjában, eleinte hatalmas lelkesedéssel, több százan gyűltek össze esténként, lobogókkal felszerelkezve figyelték a beszédeket. Az idő múlásával lassan az amatőrök - akiknek csak a hobbijuk volt a tüntetés és nem a hivatásuk - lemorzsolódtak, de azért általában néhány tucatnyian mindig ott voltak. Ez engem meg is lepett, gondoltam egy nyárvégi kaland lesz, aztán ahogy romlik az idő hazamennek, de nem, hősiesen kitartottak, talán még világrekordot is döntöttek ezzel a teljesítménnyel.


"A Kossuth tériek vezetője közleményt adott ki arról, hogy október 26-án, kedden este, a tüntetés 1500. napján befejezik ezirányú tevékenységüket, a közösség pedig Debreceniek az Igaz Országért (DIO) Egyesület keretében fog tevékenykedni céljaiért. A tüntetéssorozat tapasztalatairól, illetve befejezésének okáról hétfőn este adnak pontosabb tájékoztatást." - írták a haonon.

Mi lesz most velünk? Én már teljesen megszoktam és megszerettem őket... olyan viccesek voltak. Egyszer, már legalább egy éve amikor arra sétáltunk estefelé Viktor beszédét hallgatták felvételről, éljenezve, tapsolva. Aztán egyikük a színpadra lépett és lendületes, érzelmekkel teli beszédet tartott a mocskoskommunistákról. Több tucatnyi lézengő "igaz magyar" figyelte őt. A szónok felhívta a figyelmüket arra, hogy ne tömörüljenek, ne beszélgessenek egymással, nem lehet senkiben megbízni, mert bizony a mocskoskommunista agitátorok már közéjük is beépültek. De nem csak emiatt fognak hiányozni, hanem azért is, mert a sokat emlegetett városkép részei lettek, valamilyen megoldást ki kellene találni a helyettesítésükre. Talán a főépítész úr majd elkészíti a néma/békés/urnás forradalom hős kisnyugdíjasának szobrát a (nem létező) Kossuth térre.
Na és velük mi lesz? Mi lesz azzal a sok tucatnyi semmittevő munkanélkülivel, unatkozó kisnyugdíjassal aki közel négy évig ott töltötte a mindennapjait?! Ez tarthatatlan, tönkremegy az életük fix program nélkül. Ezentúl mi fogja strukturálni a mindennapjaikat? Mi, dolgozó, adófizető, törvénytisztelő állampolgárok ezt nem érthetjük meg, csak ők az igaz magyarok...
A harmadik kérdés ami felmerül bennem, hogy vajon milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a tüntetők? Hogyan kell mélymagyarként tescoszatyorból ebédelni, és közben a gonosz multikról prédikálni? Milyen paranoid-skizofrénként élni? Hogy lehet, hogy embereknek évek óta ez volt a napi programja? A sok cinizmus és irónia mögött el kell mondanom, hogy valóban szomorúnak tartom, hogy emberek, különösen az idősek végső elkeseredésükben ilyen sorsra jutottak (juttatták őket), ezt látták egyetlen lehetőségüknek. De elképzelni sem tudom mit tanulhattak...
Mondjuk valamit csak tudtak a szervezők, hogy eddig kitartottak. Vajon miért hagyják abba? Győztek, vagy feladták? :D Persze ez csak interpretáció kérdése... és kicsit ciki is lenne ezek után tüntetni, a nemzeti egyetértés közepette már nincs kire mutogatni. Egyébként sincs szükség ilyen hőzöngőkre többé - nem, nem is léteznek, mindenki 100%-ban egyetért a kormánnyal, a jobbik is, a helyi lakosok pedig különösen -, tüntetők, sicc!

4 megjegyzés:

  1. Gyanítom, hogy mi lehet a permanens tüntetés leállítása mögött:
    Eddig salajoséknak és a Jobbaknak egy volt a céljuk: a komenisták kipicsázása a parlamentből(sic!). Ez elvégeztetett. Tavasztól narancsosék és a Jobbikék viszont farkasszemet néznek egymással a Nagy Büdösben.
    Így már nem érdeke a fityesznek, hogy ingyér biztosítsa a Jobbaknak a Kőteret propagandára.
    Másrészt valószínű, hogy a Jobbik kommunikációjában egyre fajsúlyosabb lesz az Orbánpárt kritizálása, mint a komenistáké. Már csak azért is, mert egy államférfink egyszer azt mondta: Ha észreveszed, hogy döglött lovon lovagolsz,- szállj le róla.
    Gyanítom, hogy kósa freskóhuszár, vagy valamelyik tisztiszolgája odaszólt Ágostonnak: ugye be akarjátok fejezni a tüntetősdit?

    VálaszTörlés
  2. Érdekes, én csak egyszer láttam őket. Csak naponta fél órára mentek oda, vagy hogy van ez?

    VálaszTörlés
  3. Persze,tudtommal csak esténte jártak ki a térre.

    VálaszTörlés
  4. Azok akiket te semmittevőknek nevezel igen sokat tettek hozzá ahhoz, hogy ebben az országban még mindig lehessen büszkén magyarként élni, mármint annak aki akar, és nem borítja saját szemfedőjeként magára a kozmopolitizmus csillogó, de érték nélküli műselyem leplét. A vészterhes idők idején akkor vad szelek fújtak az egyik irányból de ki kellett tartani. Most a szelek nem olyan vadok ugyan, és más felől fújnak, DE FÚJNAK. Aki egyszer is kint volt az ellenáll, és haláláig fog is, ha a főtéren, ha egy szervezet keretei közt, ha egy pártban, ha otthon, a kertben fákat metszve de nem törik meg. Szebb jövőt!

    VálaszTörlés

Ide debbenj: