2010. 05. 14.

12. Debreceni Simonyi Napok

Ma és a hétvégén zajlik városunkban a Simonyi Napok rendezvénysorozat, számos érdekes programmal várják az érdeklődőket.
Lesz rendhagyó történelemóra a Vénkertben, rajzkiállítás a Fórumban, Nagyváradról induló futóverseny, előadás, katonai ügyességi verseny, internetes vetélkedő gyerekeknek, nemzetközi lovasfesztivál, keresztrejtvényfejtő verseny, helyőrségi zenekar, nyitó- és koszorúzási ünnepség, istentisztelet. Itt megtekinthető a részletes program.
Ami tudásom van Simonyi óbesterről, azt gyerekkoromban szereztem, hiszen nagykállói vagyok, Simonyi pedig ott nevelkedett, nagymamám éppen az ő házának helyén lakik. Arról viszont fogalmam sem volt, hogy mi köti őt Debrecenhez - annyit tudtam, hogy elneveztek róla egy utat és a panziót, amelyet a kósacsaknorisz freskó díszít.

Most, hogy hallottam a rendezvényről alaposan utánaolvastam több helyen, úgy látom a programsorozat weboldalán foglalják össze a legjobban mit tett Ő a városért.

Nem szoktunk ilyen sokat idézni, de most kiemelem a lényegesebb momentumokat, mert fontosnak tartom amit tett, példát vehetnénk róla:
"Simonyi óbester (és huszárjainak) beköltözésével egyszerre megváltozott Debrecen külső képe.
Az Ajtó utcától (az akkori városkapu) a Nagyerdőig elterülő homoksivatagban huszárjaival utat egyenget, és saját költségén 2-2 sor jegenye-, juhar- és nyárcsemetével ülteti be. A fákat huszárjaival védeti a rongálások ellen. Az őrt állók egyike gróf Széchenyi István volt. Sokáig Simonyi gátjának nevezik a mai Simonyi utat.
Már az 1819. év szeptemberében olyan pompás zászlószentelési ünnepséget rendezett, amelyhez foghatót talán csak a régi, magas rangú földesurak idejében láthatott a város népe.
Különösen megszerette Simonyi a Nagyerdőt, s a legtöbb lovasbemutatót annak árnyas ligeteiben bonyolította le.
A Simonyi-féle rendezvények hosszú sorozatából magasan kiemelkedett két olyan látványosság, amelyekről még évtizedek múlva is élénken és valósággal áradozva mesélt a város lakossága. Az egyik emlékezetes esemény a Simonyi út felavatására 1820 nyarán rendezett népünnepély, a másik pedig a vitéz óbester egyik világra szóló harci vállalkozásának a bemutatója volt a Napóleonnal vívott wagrami csata évfordulóján.
Így forrt egybe Debrecen népe a legendás hírű, vitéz katonából a város kedvencévé polgárosodott Simonyi Óbester emlékével.
Simonyi óbester személye egyszerre köthető a történelemhez és a hadtörténethez, de városunk szellemi és kulturális hagyományaihoz is.
Nevéhez fűződik az ispotály, árvaház létesítése, a Simonyi út és annak suttogó ágai, a fürdő, a vigadó s természetesen a Nagyerdőnk pihenő, szórakoztató övezetté alakítása.
Az ősök tisztelete, a múlt emlékeinek ápolása az élő közösség identitásának egyik alapforrása. Simonyi József huszár ezredes energiától duzzadó, mindig tettre kész alakja példa lehet a fiataloknak, Debrecen polgárainak."
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide debbenj: