2010. 02. 11.

A linkelés misztériuma

Úgy látszik, helyi sajtónapot tartunk. A Debrecen hetilap tegnap megjelent számának kilencedik oldalán helytöltő írásra bukkanhatunk. Azokat nevezzük így, amelyek annyira semmiről nem szólnak, hogy nincs más magyarázat a lapba kerülésükre, mint a kevés rendelkezésre álló anyag. Kampány van, kell az egyszerű néphez is szólni. Ezt tette helytöltőjével a híresen elkötelezett helyi, önkormányzatilag fizetett újságíró is. Névrokonok című rövid írásában nem is az a meghökkentő, hogy nem igaz. Hanem az önáltatás, hogy a nyomtatott csúsztatást nem lehet két perc alatt a monitor előtt lebuktatni. A két percet ebben az esetben értsük szó szerint.

Mivel tényleg rövid írásról van szó, idemásoljuk az egészet.
Debrecen újság, 2009. február 10. - 9. oldal:
"Névrokonok

Orbán előzetesben, Orbánt vesztegetéssel gyanúsítják. Nemrég tele volt az internet a hírrel. Ha belement az ember a cikkbe, kiderült: Orbán Istvánról, az MSZP tatai önkormányzati képviselőjéről van szó. A megtévesztő címet ország-világ olvashatta, s talán olyan is akadt, aki ennél tovább nem is tájékozódott. Egy biztos: a Fidesz-pártelnökének nem építette jóhírét a címadás. Egy év elteltével az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, Mesterházy Attilát is lehetne hasonló játékba belevonni. Ezt a másik Mesterházyt ugyan Ernőnek hívják, ám több köze van Attilához, mint Orbán Istvánnak Orbán Viktorhoz. Ernő ugyanis Demszky Gábor budapesti főpolgármester korábbi főtanácsadója. A BKV-botrányban való szerepe miatt tartóztatták le. De nemcsak az MSZP-koalíciós társ SZDSZ-ikonnak volt ő jó embere, hanem a Miniszterelnöki Hivatal és a fővárosi önkormányzat közti kapcsolattartás javításán is ténykedett. (Mellesleg kiváló filmeknek – így a Filmszemle-fődíjas Bibliothéque Pascalnak – a társproducere.) Különös, most nem poentírozzák a hírt, sehol sem olvasom így: Mesterházy előzetesben… (domdám)

Akkor most a teljesség igénye nélkül segítsünk a semmiről sem író, kétségbeesett kollégának. Mértük az időt, stopperrel, pontosan két percet adtunk keresésre. Ízelítőül úgy, ahogyan a böngészőben vagy hírgyűjtőkön megjelent:

  • Mesterházy, Zelenák előzetesben, Regőczi házi őrizetben (Index)

  • A tököli rabkórházba szállították Mesterházyt (gondola.hu)

  • Hamarosan házi őrizetbe kerülhet Mesterházy (Hír TV)

  • Előzetesben Mesterházy és Zelenák, házi őrizetben Regőczi (Magyar Nemzet Online)

  • Mesterházy őrizetben - Demszky mindent előre tud? (gondola.hu)

  • 20 milliós óvadékot ajánlott fel Mesterházy? (Tv2)

  • Hullanak a politikusok! Mesterházy is gyanúsított lett! (Heti Válasz)


    Két perc alatt nem olyan rossz. Most keseregjünk együtt, domdámozva bánatunkban. Mi megtehetjük, nem adóforintokon siratjuk az igazságtalanságot. Ő link volt, mi linkeltük. Csiripelik, hogy a Debrecen újság hetei meg vannak számlálva. Miután tengernyi pénz folyik oda is a mi zsebünkből, az ilyen írásokat látva kedvünk lenne vállat vonni. Mégsem tesszük. Kampány van, tudjuk be a blődséget ennek. Örülünk, ha segítettünk a gyors tájékoztatásban.
  • 4 megjegyzés:

    1. Már nagyon ideje lenne hogy domdám szájából kiessen a csecs.

      VálaszTörlés
    2. Ezt a cumit! Dombikám, remélem olvasod, és egy pillanatra kihúzod a fejed a hivatalos seggekből. A nyelveddel ne erőlködj, az már beragadt. :D Jópofa akartál lenni, magadat szivattad. Megérdemled. Köszi, jót nevettem.

      VálaszTörlés
    3. A másik olyan hely, ahol újságírásnak álcázott kamu folyik. Az önkormányzat urai által pénzelt média egy szinten van a legundorítóbb szennylapokkal. Tudják az ottaniak is, ezért tesznek úgy, mintha lelkesednének. Ők az igazi megélhetési újságírók. Önálló gondolatuk már nincs. Lejjebb sincs.

      VálaszTörlés
    4. A szerző bácsi "tanította" a TK-n az internetes újságírás nevű tananyagot, az internetes kereséstől a hírkeresőig (leginkább csak jobboldali részre koncentrálva). Végül bármilyen kérdésére kapott - neki nem tetsző - választ, az szerinte csak "belemagyarázás" volt, a hallgatóknak sosem volt igaza. Ja és persze fullpolitika volt az egész óra. Utána meg szidják a TK-sokat, hogy hülyék, közben nem is azt tanítják, amit kellene.

      VálaszTörlés

    Ide debbenj: