2010. 01. 21.

Mocskos Drága Modem

Sok kiállítást láttam már a Modemben. Bár túl kicsi a hely és elég kevés a kortárs munka benne, mindenesetre örülök, hogy egy ilyen kis fénysugár belógott valahogy ebbe a városba. A Bukta Imre kiállítás, a Kis magyar pornográfia, a Blue Noses, a Szocreál, Aba-Novák, mind nagyon tetszettek, nagy élmény volt.
Most is érdekelne a Banánköztársaság, és a jövőhéten induló két új kiállítás is, de még művészetbarát emberként is elrettentenek a jegyárak, szerintem ez már a középosztálynak sem megfizethető. Hétvégén a kombinált teljes árú jegy 3500 Ft, a diák 1700 Ft. Pont. Ezt most emésztgessük pár másodpercig!
Ez Magyarországon, de még világviszonylatban is drágának számít. Budapesten a nagy múzeumokban általában a teljes árú jegy kerül annyiba, mint nálunk a diák. Jobb helyeken ingyenes napok is vannak.

Összehasonlításként:

  • Az Ermitázsban kószálhatunk legfeljebb 400 rubelért (bár időseknek, gyerekeknek és még számos csoportnak teljesen ingyenes, de vegyük a leghúzósabb árakat), ez 2500 Ft mai árfolyamon.
  • A Louvreban a felnőtt kombinált jegy 12 euró, meglepő, de még ez is éppen csak üti a Modem árait.
  • A madridi Pradoban legfeljebb 7 eurót fizetnénk, míg a British Múzeum alapvetően ingyenes, ha valami nagyon különleges tárlatuk van, akkor elkérnek legfeljebb 12 fontot egy felnőttől.
  • A Kiasma Kortárs Művészeti Múzeumban Helsinkiben 6-8 euró a belépő, gyermekeknek ingyenes. Itt volt szerencsém személyesen szétnézni, "nem piskóta", de a többi említett múzeumot is már-már vicces egy lapon említeni a Modemmel, akkor a színvonal különbség.
  • Na de vessünk egy pillantást a magyar árakra is: egy teljes árú jegy a Nemzeti Galériában 1900 Ft, a Szépművészetiben 3200 Ft, a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeumban a legdrágább kombinált jegy 2200 Ft.
Ragozhatnánk tovább, a lényeg látszik: igencsak drága a Modem. Ha még így is megéri üzemeltetni, akkor elkezdek nem hinni a válságban...

2 megjegyzés:

  1. Az Ermitázs árképzése azért is érdekes, mert ingyen belépőt ad minden diáknak (állampolgárságtól függetlenül!) és kedvezményes jegyet ad minden orosznak. Az oroszoknak kedvezményes jegy egyébként elég elterjedt Péterváron, de lehet egész Oroszországban, de én csak Péterváron jártam múzeumokban. Nem oroszoktól akár 10-szeres árat is kérhetnek, de 2002-ben sem volt semmi drágább mint 300 rubel.

    VálaszTörlés
  2. 3500 rengeteg pénz. Ezt a luxust az idén nem hiszem hogy sokan megengedhetik maguknak. Ezzel csak elriasztják az érdeklődőt. De talán akik nem Debrecenből jönnek azok ki tudják fizetni. Olvastam valahol, hogy a látogatók nagyobbik részét nem az iteniek teszik ki.

    VálaszTörlés

Ide debbenj: